reklama 11D

Posun olympijských her o rok? Vesměs vítaná změna i ze strany jezdců

ikonka

KOMENTÁŘ: Informace o posunu olympijských her v Tokiu o jeden rok konečně ukončila nejistotu ze strany sportovců, kteří se v současné době nemohou na tuto vrcholnou událost plnohodnotně připravovat. Příznivá varianta je to i pro naše jezdce.
24.03.2020 18:25  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B
 
Bylo již jen otázkou času, kdy k posunu olympijských her v Tokiu 2020 dojde. Spekulovalo se o třech možnostech odkladu – první z verze byla jen o pár měsíců, další o jeden rok a poslední o dva roky. Zatímco se již v minulosti řada jezdců, včetně těch českých, přikláněla k posunu na zimní období, kdy by podmínky mohly být zejména pro koně příhodnější, dvouleté odložení by mohlo na sebe vázat i nové kvalifikace a opětovné přidělování kvót, což by pro české jezdectví nemuselo být vůbec výhodné, spíš naopak. 
 
Proč je tedy pro naše jezdce a fanoušky jezdeckého sportu pravděpodobně nejpřijatelnější varianta konání her za rok? V první řadě to celému světu dává poměrně dostatek času k tomu, aby se uklidnila situace kolem pandemie koronaviru Covid-19, kvůli níž k tomuto kroku došlo. Není totiž vůbec jisté, zda za půl roku bude hrozba dostatečně zažehnána. 
 

PSALI JSME: Olympijské hry se o rok posouvají. Rozhodl telefonát premiéra Abeho

 
V druhé řadě jde o přípravné závody, jež by mohly proběhnout v první půlce roku 2021 dle původně plánovaného modelu pro sezonu 2020. Mezinárodní kalendář by se tak do jisté míry mohl podobat tomu letošnímu, který je nyní výrazně proškrtán a k dalšímu rušení velkých mezinárodních mítinků zajisté ještě bude docházet. 
 
Pokud to vezmeme z hlediska konkrétních českých jezdců, pak se dá očekávat taktéž převažující výhody. Aleš Opatrný bude mít prostor s Forewerem k nasbírání více zkušeností a pokud dojde k prodloužení dohody s manžely Vítkovými, tak by si mohl v klidu doplnit kvalifikaci s Gentlemenem. Anna Kellnerová bude mít taktéž prostor ke splnění minimálních kvalifikačních požadavků pro účast na olympijských hrách s jejími dalšími svěřenci vedle Silverstona. Emma Augier de Moussac snad již bude mít dořešen prohřešek s potravinovým doplňkem, kvůli němuž má nyní pozastavenou činnost. 
 
Sára Vingrálková nasbírá podstatně víc zkušeností na nejvyšších závodech a dostane prostor se prosadit v reprezentačním A-kádru. Pokud Zemský hřebčinec v Písku prodlouží spolupráci s Kamilem Papouškem, pak i on bude moci hřebcem Warnessem sbírat více zkušeností a pokusit se vyjet kvalifikační limity. Do hry se teoreticky může vrátit Zuzana Zelinková, která avizovala návrat do závodního sedla již na konci letošního roku, pokud se tedy podaří Caleriho i s ohledem k jeho vyššímu věku udržet v TOP kondici. Příští rok mu bude již osmnáct. Stejný úkol čeká také Ondřeje Zváru s o rok mladším Cento Lanem, jemuž by roční odklad her nemusel hrát do karet. Naopak prostor pro další zlepšování má Zváry stájová dvojka Quimero. 
 

PODCAST EQUITV: Co bude dál? Doma se na olympiádu připravit nelze, shodují se jezdci 

 
Opomenout nemůžeme ani dva české reprezentanty ve všestrannosti. Pro Miloslava Příhodu s Ferreolusem by posun o rok neměl být žádný problém, zatímco Miroslavu Trundovi se muselo doslova ulevit, jelikož jeho klisna Shutterflyke se na nedávných závodech v Portugalsku zranila a s ohledem na časovou tíseň by pro ně nebylo jednoduché splnit ještě pro letošek minimální požadavky k účasti v Tokiu. 
 
Ze všeho nejdůležitější však je, aby se podařilo zastavit pandemii koronaviru Covid-19, mohly se opět otevřít hranice a konat velké sportovní akce. Bez možnosti kvalitní přípravy nebude mít smysl olympiáda ani za rok.
 
Ilustrační foto FEI



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE