reklama 11B

V dubnu sezona v Olomouci nezačne. Snad v květnu, doufají pořadatelé

ikonka

Ve dnech 16. až 18. dubna měla v Olomouci odstartovat velmi nabitá jezdecká sezona 2021. Jarní parkurové závody se však konat nebudou a pořadatelé doufají, že se vše rozeběhne začátkem května. Připraveni jsou i na tzv. sportovní bublinu.
24.03.2021 09:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D
 
 
Equine Sport Center Olomouc hostí v sezoně 2021 hned několik jezdeckých highlightů. Kromě tradičních mezinárodních skokových závodů CSI či jednoho z kol Českého skokového poháru letos organizuje také mistrovství České republiky v parkurovém skákání jednotlivců, žen a mladých jezdců. Na jeho kolbišti se taktéž odehraje kvalifikační kolo, ale i samotné finále Českého poháru ČJF v drezuře. 
 
První z třinácti naplánovaných sportovních akcí měla proběhnout od 16. do 18. dubna, na kdy byly vypsané parkurové soutěže. Ty se však nakonec konat nebudou. „Sezonu nám v současné době odkládá nejen Covid-19, ale také herpesvirus EHV-1. Změnily se podmínky svodů, kdy koně musí být nově vakcinováni proti rinopneumonii, kterou způsobuje právě vir EHV-1, nebo se prokázat negativním PCR testem, který není starší deseti dnů. Druhá varianta se týká i koní, kteří nebudou ještě v imunitě. Ta nastupuje zpravidla čtrnáct dní po provedení základní vakcinace, tedy po druhé injekci,“ upozorňuje ředitelka ESC Olomouc, Michaela Smrčková.
 

PSALI JSME: Sedmkrát skoky, čtyřikrát drezura. ESC Olomouc již plánuje sezonu 2021

 
Tyto informace jsou tak velmi důležité pro potenciální účastníky závodů naplánovaných na květen. Ty v Olomouci proběhnou, pokud to příslušné instituce dovolí, hned troje: začátkem měsíce jedny v drezuře, v druhé polovině pak dvoje ve skocích, a to jak pro pony, tak pro velké koně. 
 
„Nachystali jsme velmi precizně zpracovaný protokol opatření týkajících se Covidu-19, který popisuje pořádání závodů za přísných hygienických podmínek, kdy je vytvořena tzv. sportovní bublina. V případě, že nám situace umožní v květnu závodit, máme organizačně zajištěný běh celého areálu včetně místa, kde bude možnost provádět antigenní testy,“ prozradila Smrčková.
 
Po Ceně města Olomouce bude již vše směřovat k parkurovému Světovému poháru. „V přípravách na osmý ročník CSI nepolevujeme. Červnový termín našich závodů je důležitý mj. pro sportovce, kteří si ještě potřebují potvrdit či doplnit výsledky potřebné k účasti na olympijských hrách. Víkend 19. až 20. června je tím posledním, kdy bude možné si tuto kvalifikaci doplnit. V nedělní Grand Prix si účastníci mohou splnit kvalifikaci i pro další vrchol sezony, jímž je mistrovství Evropy,“ upozorňuje ředitelka Equine Sport Centra Olomouc.
 
„Uvědomujeme si také, že neméně důležitá je pro již kvalifikované jezdce a koně účast na závodech této úrovně z tréninkových důvodů. Jarní část závodů v březnu a dubnu jim bude zajisté chybět a koně potřebují před tak důležitými závody, jako jsou olympijské hry či mistrovství Evropy naskákat co nejvíce závodů odpovídající obtížnosti, aby byli fyzicky připraveni na náročné vícekolové šampionáty,“ dále popisuje.
 

ČTĚTE TAKÉ: Jan Štětina: CSI Olomouc byl zážitek. Nabídky za Gylorda byly obrovské

 
Motivace k přípravám parkurového Světového poháru v Olomouci organizátorům rozhodně nechybí ani v této náročné době. „Jsme motivováni loňským ročníkem, kdy se i přes velmi obtížnou situaci a v náhradním termínu podařilo vše dobře zorganizovat. Poptávka byla tak vysoká, že nešlo vzhledem ke kapacitě areálu a rozložení soutěží během jednotlivých dnů přijmout všechny zájemce. Na kolbišti se představilo na 380 koní a jezdci reprezentovali přes dvacet národů. Doufáme, že zájem bude letos podobný,“ dodává Michaela Smrčková.
 
Hned dva týdny po Světovém poháru bude Equine Sport Center hostit Creditas Velkou cenu Olomouce a o čtrnáct dní později na stejném místě bude vrcholit parkurové mistrovství České republiky. Domácí parkurová špička tak bude začátkem léta v Olomouci doslova jako doma.
 
Foto Jan Andrash, poskytlo ESC Olomouc



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE