reklama 11A

Hana Vášáryová: Uchyluji se do domácího vězení a pak do porodnice

ikonka

Novopečená mistryně ČR v drezuře Hana Vášáryová prožívá období plné emocí. S klisnou Filipou to před časem vůbec nevypadalo dobře, ale uzdravila se a nyní vyhrála drezurní šampionát. Pauzu teď plánuje její jezdkyně. „Čekám miminko,“ prozradila.
14.09.2020 10:23  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12C

 
Hana Vášáryová těsně vítězství na mistrovství České republiky v drezuře rekapituluje hodně náročné období, které prožila s klisnou Filipou, s níž v neděli 13. září vybojovala mistrovský titul v tzv. velké rundě seniorů. 
 
„Je to právě rok, když jsme se rozhodovali, jak to bude s Filipou dál. Při zpáteční cestě z Ermela se fatálně zranila a CT v Mnichově bylo nemilosrdné. Nešlo operovat, rehabilitovat, prý jen kdyby byla sedm měsíců zafixovaná v boxu a pomohl ten ze shora. Volba na utracení byla okamžitě zamítnuta. Fílu máme od čtyř měsíců a je to člen rodiny. Nikdy už se s takovým koněm nesetkám. Jsme propojené a stačí jen myšlenka. Přiznávám, je prý trochu rozmazlená, může vše, ale ona je prostě jiná,“ vypráví Hana Vášáryová.
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Hana Vášáryová: Během série přeskoků prosvištěl přes obdélník gepard

 
Nastalo dlouhé období plné strachu z koliky a všech dalších neduhů, co se koni jen při stání v boxe můžou stát. „Moc nám pomohl Hoeveler se zázračnou směsí pro stojící koně. Speciální kování od Michala Fišera. A pomoc od Marcuse Aschenbrennera. A hlavně stálé ruce ošetřovatelek a mazliček, které s ní trávily denně hodiny, aby se nenudila. Fíla byla úžasný pacient a jakoby pochopila závažnost situace, vše to zvládla na jedničku. Po dlouhých měsících bez pohybu nastoupila do rehabilitačního centra Equiwell, kde jí postavili zpět na nohy. V červnu jsme začali pomalu krokovat pod sedlem a v červenci klusat. Do poslední chvíle jsem si nebyla jistá, jestli mohu být tak odvážná a vzít Filipu na letošní mistrovství České republiky. Do poslední hodiny jsme zkoumali povrch, počasí, fyzičku Fíly. Když se startoval kamion a Fíla začala frkat v boxe, jakože ona jede určitě. Bylo jasno! Po čtrnácti měsících opustila domácí kolbiště a jela na závody,“ pokračuje Hanka.
 

PSALI JSME: Hana Vášáryová: Vždy jsem měla kliku. Teď pomáháme těm, co pomáhají

 

Výsledek z mistrovství již vědí všichni fanoušci drezury v České republice. Vyhrála! „To, co předváděla na mistrovství České republiky, bylo dechberoucí. Když kůň miluje svého pána, baví ho závodit a je extrémně sebevědomý, pak se může zrodit zázrak. Plakala jsem průběžně dojetím ve stáji, na opracovišti, po příchodu do arény, při jejím opuštění. Ten pocit, kdy kůň dýchá pro vás, je nepopsatelný. Neumím dostatečně Filipě poděkovat za ty emoce, co s ní mohu prožívat a vlastně za vše. Děkuji moc mému manželovi Tomášovi za utírání slz a dodávání odvahy v dobách špatných a postupně i skvělých. Když jsem v neděli opouštěla obdélník a obě moje holčičky dojetím plakaly, bylo to nejvíc. I za to může Filipa,“ vděčně konstatuje Hana Vášáryová.
 
O dalších plánech má již také jasno. Jak prozradila exkluzivně pro redakci Jezdci.cz a EquiTV.cz těsně před odjezdem z Olomouce, brzy čeká miminko. „Bylo to krásné mistrovství, mám čtyři mistry republiky, do toho jsme družstvo třetí, takže myslím, že lépe se to povést nemohlo. Bylo to prostě super. – Teď bych se na konci sezony ráda uchýlila do domácího vězení a na začátek roku do porodnice,“ dodala Hanka na úplný závěr. Nezbývá nic jiného, než popřát opět hodně štěstí!
 
Titulní foto Jenda Andrash (ESC Olomouc)



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }