reklama 11C

Jan Štětina: CSI Olomouc byl zážitek. Nabídky za Gylorda byly obrovské

ikonka

Parkurový jezdec Jan Štětina má za sebou další vydařenou sezonu. Ta pro něj měla pokračovat v říjnu a v listopadu při CSI ve španělské Valencii, ale nakonec zůstal doma. „Zda ještě na nějaké závody vyrazíme, se rozhodne v příštích dnech,“ prozradil.
28.10.2020 16:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 
Jan Štětina již druhým rokem vyhrál kvalifikační žebříček Českého skokového poháru. Letos však všechny dílčí úspěchy zastínila účast v Grand Prix při Světovém poháru CSI2*-W v Olomouci, kde s devítiletým Gylordem postoupil do rozeskakování a v něm zopakoval bezchybný výkon.
 
„Grand Prix v Olomouci pro mě byla nezapomenutelným zážitkem. Nikdy se mi nic takového nepovedlo a ani jsem nedoufal, že se mi to povede. Byl to pro mě zkrátka úžasný zážitek,“ říká Jan Štětina a přiznává, že právě po těchto závodech přicházely za Gylorda těžko odolatelné nabídky.
 

PSALI JSME: Jan Štětina o své stáji: Areál je malý, ale útulný, nic mi tu nechybí

 
„Byly to takové částky, že být to můj kůň, tak už je pryč. Ale pan Schneider všem zájemcům řekl to samé: ‚A na co se budu jezdit dívat na závody? Rodinné zlato se neprodává!‘ Já jsem nadšený z toho, jaké u pana Schneidera mohu jezdit koně. Má jich opravdu hodně kvalitních, a tak není divu, že se výsledky dostavují,“ pochvaluje si Jan Štětina.
 
Na sezonu 2020 však nebude mít jen ty nejlepší vzpomínky. Občas se i něco nepovedlo a do této kapitoly patří i finále Českého skokového poháru. Jan Štětina z problematické klisny Feminy od Lucie Strnadlové spadl již na opracovišti a rozhodl se s ní parkur neabsolvovat. 
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Jana Štětinu bavilo judo. Když jeho klub zrušili, začal s jezdectvím

 
„Jsem přesvědčen, že to nemělo smysl, i když někteří říkali, že jsem to neměl vzdávat. Myslím si, že jsem se rozhodl správně a mnozí mi pro změnu dali za pravdu. – Rozhodně jsem nepočítal, že by letošní finále mohlo mít takovýto průběh a asi to nakonec muselo mrzet i Lucku Strnadlovou, byť finále vyhrála. Každopádně mě se formát soutěže se střídáním koní líbí, je to pro lidi atraktivní. Ale je špatně, že do něj může postoupit i třeba desátý jezdec v žebříčku. To by se stávat nemělo. Myslím, že bodovat v seriálu by měli jen ti, kteří chtějí jít do finále a měli by své rozhodnutí avizovat předem. –Nabízí se i další varianta. Původní inspirace pro finále Českého skokového poháru byla podle mistrovství světa, které od střídání koní ve finále ustoupilo. Proč se tedy neinspirovat pro změnu u Global Champions Tour? – Ať si to na závěr sezony mezi sebou rozdají vítězové jednotlivých Velkých cen v Super Grand Prix,“ vyslovuje Jan Štětina nahlas další myšlenku, kudy by se mohlo vyvrcholení domácí parkurové extraligy ubírat. Končené rozhodnutí však je výhradně na členech Asociace Český skokový pohár, kteří pořádají jednotlivé mítinky seriálu.
 
Úspěšnou sezonu 2020 plánoval Jan Štětina uzavřít účastí na mezinárodních závodech ve Španělsku. Do Valencie po boku Aleše Opatrného, Lindy Portychová a dalších kolegů však neodcestoval. „Domluvili jsme se s panem Schneiderem, že tyto závody nakonec vynecháme. Zda vyrazíme později např. na Sunshine Tour do Vejer de la Frontera, nebo sezonu definitivně ukončíme, to se rozhodneme v následujících dnech,“ dodal Jan Štětina.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE