reklama 11A

Smolíková: Pořád je z čeho se radovat. Závody jsou pro nás dovolená

ikonka

Ve Vlkonicích nedaleko Neveklova provozuje rodinnou stáj pan Jan Dvořák. Jeho dcerou je jezdkyně Marie Smolíková a společně se zbytkem rodiny se podílí na každodenní péči o koně. V soutěžích všestrannosti startuje převážně na koních vlastního chovu.
22.02.2021 11:30  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Jezdkyně všestrannosti Marie Smolíková pochází z rodiny, kde měli ke koním vždy blízko. Díky jejím rodičům vznikl rodinný jezdecký areál a vlastní chovné stádo. Dnes je chov koní a jezdectví vášní celé rodiny.
 
S koňmi sídlíte ve Vlkonicích nedaleko Neveklova. Jaká je historie tohoto místa?
 
Jedná se o zemědělskou usedlost, kde byli vždycky krávy a býci. Mamka s taťkou jako mladí jezdili na koních parkury v oddílu pod zemědělským družstvem. Když zemědělské družstvo koně rozprodávalo, přivedli si naši domů březí kobylku, zakladatelku našeho chovu. A díky tomu mohu dnes jezdit na koních převážně vlastního chovu.
 
Kolik je zde koní dnes?
 
Dnes máme osm vlastních koní plus čtyři ustájené. Máme zde koně, co jsou již v důchodu, ale i mladé, co si teprve užívají pastviny.
 
Jaké v chovu využíváte hřebce? Vyhledávače nějaký konkrétní typ?
 
Hřebce využíváme nejčastěji z Písku nebo Hapaxu. Nejčastěji vybíráme hřebce vysoko v krvi. Máme i jednu kobylu vysoko v krvi, na ni pak vyhledáváme hřebce s chladnou hlavou a pěkným pohybem.
 
Můžete popsat aktuální zázemí areálu? Máte v plánu nějaká vylepšení?
 
Máme zde dvanáct boxů, v plánu je ještě dva přistavit. Je zde velký kopcovitý výběh, velká jízdárna - zatím pouze hliněná, do budoucna určitě plánujeme písek.
 
Kdo všechno zajišťuje provoz stáje a jaký je u vás každodenní režim?
 
Já s manželem a mamka s taťkou. Ráno jdeme s mamkou nakrmit, pak většinou odjezdím tři až pět koní. Následně uklízíme stáje a jejich okolí. Pořád je co na práci.
 
 
Věnujete se všichni koním na plný úvazek?
 
Dá se říct, že ano, nejdřív práce potom koně. K tomu máme ještě dvě malé děti.
 
Tak to se opravdu nezastavíte. Baví vás to i po těch letech?
 
Myslím, že každý má chvilky, kdy by se na všechno nejradši vykašlal, ale i takové dny přejdou a pořád je z čeho se radovat.
 
Jaké jsou u vás terény a vůbec podmínky na přípravu koní na všestrannost?
 
Na trénink je to tu opravdu skvělé. Kopcovitý terén, potok, který je super pro mladé koně na seznámení se s vodou, na loukách máme i nějaké krosové skoky na přípravu.
 
Na závody jezdíte společně?
 
Většinou ano, vždy je to pro nás taková dovolená.
 
Foto archiv Marie Smolíkové



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE