reklama 11A

Už jedenáct let uplynulo od příchodu na Statek Záhořany, říká Daněk

ikonka

Původní důležitá spojnice mezi Prahou a Vídní dnes slouží jako sportovní areál, který využívají k přípravě koní přední čeští jezdci. Aleš Daněk se podílel na budování Statku Záhořany od úplných základů a dnes zde žije a působí jako jezdec a trenér.
24.01.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12B

Domovská stáj Aleše Daňka, na jejíž stavbě a rekonstrukci se od úplných základů podílel společně s majitelkou Lenkou Smíškovou, se nachází jižně od Prahy, směrem na Benešov. Statek Záhořany je vyhledávaný jezdecký areál předními parkurovými, drezurními, ale i voltižními jezdci v České republice. Velikou rozmanitost potvrzuje i přítomnost koní ježděných ve westernovém stylu a nechybí ani klienti s koňmi určenými k rekreaci.  
 
 
Jak dlouho už působíte na Statku Záhořany se svými koňmi a co předcházelo vašemu příchodu na toto místo?  
 
Původně jsem pracoval ve sportovní stáji Vladimíra Maláka, kde jsme společně se Sergejem Motyginem jezdili jeho koně. Asi čtyři roky jsme se pohybovali na vyšší sportovní úrovni, účastnili jsme se i mistrovství České republiky a v té době jsem se seznámil s Lenkou Smíškovou, která už měla v majetku, nejdříve velmi skromně vypadající, Statek Záhořany. Následně jsme se na statek přestěhovali i s koňmi a začali jsme ho celý postupně budovat. Bylo nutné začít od úplných základů, takže se dělala kompletní elektroinstalace, přívod vody, opravy budov, stavba boxů, postavila se jezdecká hala a jízdárny. Letos už uplynulo jedenáct let od našeho příchodu.  
 
 
Máte informace o historii tohoto objektu? Víte, k čemu původně sloužil?  
 
Místní kronikář nám sdělil, že tento statek zde stojí už asi 600 let. Areál původně sloužil k zásobování okolních vesnic a měst za pomoci koňského spřežení a také to zde fungovalo jako pomyslná spojnice při přepravě mezi Prahou a Vídní.  
 
 
Můžete nás seznámit se základními parametry vaše jezdeckého areálu?  
 
V areálu se nachází dvě jízdárny s kvalitním moderním povrchem a se skokovým materiálem, to samé také nabízí naše jezdecká hala. K dispozici máme kolotoč a chystáme se dále přistavět zastřešený lonžovací kruh. Koně zde mohou využívat zimní padoky a venkovní výběhy, které budeme také ještě rozšiřovat. Statek se nachází ve velmi klidné lokalitě uprostřed krásné přírody, takže práce s koňmi v terénu je určitě možná. Kapacita celé stáje je sedmačtyřicet boxů. Ta je nyní téměř naplněna, jelikož většinou dva boxy zůstávají jako rezervní.  
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Pospěch: Manželé Hanákovi vybudovali sportovní stáj z bývalého kravína

 

Jsou ve vaší stáji výhradně sportovně založení klienti?  
 
Většina našich klientů se zabývá jezdeckým sportem. Jmenovat můžeme určitě jednu z nejlepších českých drezurních reprezentantek, a sice Terezu Hábovou, která u nás trénuje několik dalších drezurních svěřenců. Z parkurového odvětví má u nás ustájené koně velmi úspěšná Kateřina Kučerová a Anna Lani Novak a poměrně čerstvě se k nám přemístila i celá voltižní rodina, která se účastní i závodů mezinárodní úrovně. 
 
 
Jak vypadá váš denní program ve stáji?  
 
Kolem osmé hodiny chodí koně do kolotoče a poté začínám postupně jezdit svých šest koní, které mám aktuálně v práci. Dvakrát v týdnu také trénuji své stájové svěřence při skokových hodinách. K celému chodu stáje určitě patří kompletní úklid areálu, úprava a kropení povrchů a vlastně vše co je za normálního provozu potřeba.  
 
 
Co osobně považujete za největší výhodu na Statku Záhořany? 
 
Pro mě je největší výhodou rodinná atmosféra, která v Záhořanech panuje a k tomu velmi přátelské zázemí a kolektiv dobrých klientů. Máme zde klid na práci a přípravu koní a je tady prostě taková pohoda.  
 
 
 
Foto archiv Aleše Daňka  



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE