reklama 11D

Knoflíček: Zakládáme si na tom, aby koně chodili každý den do výběhu

ikonka

Drezurní reprezentant Michal Knoflíček již několik let spolupracuje s manželi Mikuleckými. Společně připravují drezurní koně v krásné soukromé stáji v Lednicko-valtickém areálu, do níž nás nechal Michal Knoflíček prostřednictvím rozvoru nahlédnout.
07.02.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Drezurní jezdec Michal Knoflíček reprezentuje jezdeckou stáj Bors Holding, která se nchází v Lednicko-valtickém areálu. „V tuto chvíli zde mám k dispozici tři mladé koně a staršího devítiletého valacha Dublina. Majitelkou tohoto jezdeckého areálu je paní Hana Mikulecká,” zmiňuje v úvodu Michal Knoflíček.  
 
 
Co předcházelo vašemu působení ve stáji Bors Holding?  
 
Už od svých devíti let jsem manželům Mikuleckým jezdil jejich sportovní koně. S jedním z nich mám už té začínající doby na kontě páté místo z mistrovství České republiky, které se konalo v Mariánských lázních. Po studiích na Slovensku jsem se vrátil zpět do Čech a opět jsem rovnou zamířil právě do stáje Bors Holding.  
 
 
Můžete nám přiblížit, jak vypadá vaše stájové zázemí pro trénink drezurních koní?  
 
Jedná se o areál s velmi příjemnou domácí atmosférou. Jsou zde převážně koně v drezurní přípravě, chovné klisny a hříbata. Je to soukromý areál, který není určen pro veřejnost a ustájení koní dalších klientů. Máme zde k dispozici venkovní jízdárnu, krytou halu a rozlehlé výběhy, kam koně každý den pravidelně chodí. Využívat můžeme také kolotoč a skvělé pro koně jsou zdejší terény v okolí Lednicko-valtického areálu.  
 
 
Máte nějaké informace o historii tohoto místa?  
 
Vím, že stáje zde byly i dříve. Ty následně zakoupili manželé Mikulečtí, kteří celý tento areál zrekonstruovali a vytvořili tomuto místu dnešní podobu. Zpočátku zde byla kombinace koní pro dostihový a drezurní sport. S odstupem času začali převažovat koně drezurní, a tak tomu je i dnes.  
 

ČTĚTE TAKÉ: Do budoucna se plánují na Mustangu jezdecké závody, říká Škanderová

 
Co považujete za největší výhodu vaší stáje pro přípravu koní do vysokého drezurního sportu?  
 
Velikou výhodou je, že všichni naši sportovní koně chodí každé ráno do výběhu. Myslím, že většina drezurních jezdců se o své kvalitní sportovní koně obává a do výběhu je tolik nepouští. Je to pochopitelné, ale my si v naší stáji opravdu zakládáme na tom, aby každý den byli koně venku. Jsou už takto zvyklí a určitě se to podepisuje na jejich psychické vyrovnanosti a pohodě.   
 
 
Jak vypadá váš pravidelný program ve stáji?  
 
Ve stáji trávím téměř každý den. Přes sezonu jsme samozřejmě o víkendech na závodech a volného času tedy moc není. Za normálních okolností jezdím každé dopoledne své koně, případně s nimi jinak pracuji a udržuji je v požadované kondici. Po práci se ještě většinou chodí projít do výběhu, večer mají nastavený klidový režim a následuje krmení.  
 
 
Bez které časti zázemí si neumíte představit vaši práci s koňmi?  
 
Opět se vracím k onomu pouštění koní do výběhu. Za tu dobu už se mi osvědčilo, že koně, kteří mají pravidelnou volnost ve výběhu, tak je s nimi poté práce pod sedlem mnohem snazší.  
 
 
Chystáte do budoucna v areálu nějaké změny, rozšíření nebo další rekonstrukce? 
 
Myslím, že v současné době náš areál naprosto splňuje parametry pro přípravu drezurních koní. Ani do budoucna neplánujeme přijímat jiné klienty s koňmi, jelikož si opravdu zakládáme na dostatečném prostoru a chceme, aby každý kůň zde měl svůj vlastní výběh a klidné zázemí. To je pro nás nejdůležitější.  
 
 
Foto archiv jezdce  



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE