reklama 11B

Na rok 2022 je v kalendáři FEI 133 pětihvězdičkových skokových závodů

ikonka

Kde a kdy se pojede v roce 2022 série Global Champions? Kam zavítají prestižní Poháry národů kategorie CSIO5*? Jak to všechno zapadá s přípravou na parkurové mistrovství světa? To všechno se dá již nyní vyčíst z kalendáře FEI.
24.11.2021 13:41  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12D
 
Sezona 2021 ještě není u konce, ale termínová listina mezinárodních závodů v příštím roce je již téměř hotová a pořadatelé nejvýznamnějších akcí pomalu avizují začátky prodejů vstupenek. Jen ve skocích by se mělo konat 133 pětihvězdičkových závodů.
 
Po Global Champions Prague Playoffs oznámili blížící se začátek předprodeje vstupenek organizátoři GC ve švédském Stockholmu, kam tato túra zavítá v době konání CSIO3*-W v Praze, tj. od 16. do 19. června. Čeká nás ovšem podstatně víc výrazných mítinků, a tak jsme se blíže podívali, jaké to budou.
 
V kalendáři Mezinárodní jezdecké federace (FEI) je na příští rok celkem 133 mezinárodních skokových závodů kategorie CSI5*. V prvních měsících české fanoušky jistě zaujme na konci ledna CSI5*-W v nizozemském Amsterdamu, začátkem února pak stejně kategorizovaný mítink ve francouzském Bordeaux či pětihvězdičkový Světový pohár konaný poslední únorový týden ve švédském Göteborgu. 
 
Na úrovni CSI5* se bude skákat v únoru a v březnu hned třikrát v katarském Dauhá, a právě tam by měla začínat další série Global Champions. Z kalendáře je patrné, že by mohla pokračovat na přelomu března a dubna dvojicí zaoceánských závodů v Mexico City, odkud účastníci v minulosti přelétávali přes Mexický záliv do Miami Beach. Tam by se na břehu Atlantského oceánu v polovině čtvrtého měsíce. Hned o týden později se konají závody CSI5* v New Yorku, ale v tomto případě by o závody LGCT a GCL jít asi nemělo. V čínské Šanghaji totiž ve stejný termín probíhají první ze dvou závodů a ten druhý na přelomu dubna a května bude nejspíše zastávkou Global Champions.
 
Když na chvíli odhlédneme od nejprestižnějšího celosvětového seriálu, tak čtvrtý a pátý měsíc bude hostit St. Tropez – Grimaud hned čtvery CSI5*. Opomenout nemůžeme ani CSIO5* v La Baule naplánované od 5. do 8. května. Každopádně květen je tradičním termínem pro konání mítinků LGCT a GCL. V půlce měsíce je vypsán Madrid, o týden později St. Tropez a opět po týdnu Hamburk, který ovšem koliduje nejen s dalšími závody v St. Tropez, ale také s prestižním CSIO5* v Římě (Piazza di Siena). 
 
Nabitý bude i červen. Tam je např. budeme hned zkraje vyhlížet CSIO5* ve švýcarském St. Gallen, resp. o týden později CSIO5* v polských Sopotech. Pětihvězdový Pohár národů proběhne koncem měsíce i v nizozemském Rotterdamu. Do St. Tropez se špičkoví parkuroví jezdci a koně podívají hned třikrát. Fanoušci Global Champions se mohou těšit v druhé půlce června na Stochkolm a možná i Paříž. Ještě před těmito destinacemi figuruje Valkenswaard, ale toto nebývá tradiční termín pro konání LGCT a GCL.
 
Konec školního roku a začátek prázdnin bude spojený s CSIO5* v německých Cáchách, kde se tradičně koná CHIO. Globálka v té době zavítá do Monaka, ale reálný je i termín o týden později. Ve stejnou dobu se bude skákat při CSI5* v Paříži i v St. Tropez – Grimaud, týden poté pak v Chantilly. Na druhý týden v červenci jsou do kalendáře zařazeny např. Monako a Cannes, ale také Valkenswaard. CSI5* v Berlíně proběhne 22. až 24. července, což v té době bývá destinace Global Champions. Poháry národů v sedmém měsíci proběhnou na této úrovni v belgickém Knokke, ve švédském Falsterbo, ale i v britském Hicksteadu. Poslední červencový týden proběhnou závody CSI5* ve Valkenswaardu. 
 
Samostatnou kapitolou je ve dnech 6. až 8. srpna parkurové mistrovství světa v dánském Herningu. Tomuto týdnu se tak logicky všichni další organizátoři vyhnuli obloukem.
 
Když se posuneme do druhé poloviny srpna, narazíme na CSI5* ve francouzském Valence, ale i na CSIO5* v irském Dublinu a CSI5* v Londýně. Všechny mítinky mají vykřičník z důvodu kolize. Další týden lze najít v kalendáři opět Valkenswaard, ale také dva po sobě jdoucí závody v belgickém Bruselu. 
 
Zkraje září jsou dvě zajímavá klání. Jedno se koná v německém Riesenbecku, druhé pak v římském Circo Massimo, což je od letoška dějiště Global Champions. Na polovinu září připadá CSI5* v Mexico City, což by byla druhá varianta pro GC. Týden poté by navázalo kolo v New Yorku na Governors Island. Na konci devátého měsíce se pak bude velká pozornost upínat na finále Poháru národů v Barceloně. 
 
V říjnu již začnou halové Světové poháry CSI5*-W, a to v Oslu, v Helsinkách či v Lyonu. V listopadu pak navážou Verona, Stuttgart a Mnichov. Ovšem mnichovské závody kolidují s GC Prague Playoffs v Praze, a tak může ještě dojít ke změně. Dostáváme se již k termínům, které jsou déle jak za rok – na konci listopadu se CSI5* konají ve Stockholmu a v Madridu, kde je navíc další Světový pohár. V prosinci pokračují Paříž, Ženeva, opět Paříž, Londýn a Mechelen. Zkrátka, máme se opravdu na co těšit!
 
Ilustrační foto: Kateřina Návojová



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE