reklama 11B

Pětinásobný olympionik Peder Fredricson je poprvé světovou jedničkou

ikonka

Pětinásobný olympionik ze Švédska Peder Fredricson je poprvé v kariéře nejlepší ve skokovém žebříčku Mezinárodní jezdecké federace a vystřídal tak bronzového olympijského medailistu Daniela Deussera z Německa. Z Čechů je nejvýš tradičně Aleš Opatrný.
08.10.2021 09:14  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12B
 
Daniel Deusser byl na pozici lídra Longines žebříčku Mezinárodní jezdecké federace (FEI) od června 2021. Nyní je druhý za Švédem Pederem Fredricsonem.
 
Devětačtyřicetiletý Fredricson, který minulý měsíc doslova poskočil v žebříčku ze sedmnácté příčky na druhou je nyní na vrcholu elitního seznamu parkurových jezdců se ziskem 3015 bodů. Za své letošní konzistentní výkony si tak vysloužil další uznání. 
 
„Konečně! Skoro se mi nechce věřit, že je to pravda. Předtím jsem byl tolikrát blízko. Právě teď se cítím neuvěřitelně šťastně,“ řekl Peder Fredricson v komentáři pro zástupce FEI.
 
„Být jedničkou ve světovém žebříčku je cíl, který jsem si stanovil před několika lety. Občas mi to připadalo jako výstup na nejvyšší horu světa a několikrát jsem téměř dosáhl vrcholu, ale vždy jsem spadl. Je úžasný pocit konečně dosáhnout vrcholu a být schopen vyvěsit vlajku,“ popisuje své pocity parkurová jednička.
 
„Věnuji to celému svému týmu. Být jedničkou je něco, pro co pracujeme po tak dlouhou dobu. Je také velmi zvláštní, že tento úspěch se skládá z tolika soutěží s různými koňmi během celého roku. Abyste dosáhli pozice s číslem jedna, potřebujete víc než jen dobré koně, musíte mít dobré majitele koní, dobré ošetřovatele a velmi oddaný a pracovitý tým. Jsem svému týmu velmi vděčný a společně to určitě oslavíme,“ prozrazuje. 
 

Nepřehlédněte: Šampion All In. Díky, že chceš být vždy nejlepší, chválí ho Fredricson

 
Jeho sbírku trofejí obsahuje čtyři olympijské medaile, včetně týmového stříbra z olympijských her v Aténách 2004, individuálního stříbra z her v Riu 2016, kde byl jediným sportovcem, který měl ve všech šesti kolech nulu. Spolu se ziskem individuálního stříbra na olympijských hrách v Tokiu 2020 v srpnu tohoto roku pomohly jeho vynikající výkony Švédsku k jeho první zlaté olympijské medaili v týmové skokové soutěži za téměř 100 let. Uplynulo 29 let od chvíle, kdy ve 20 letech debutoval na olympijských hrách, konkrétně v Barceloně v roce 1992. Tehdy byl nejmladším olympijským jezdcem Švédska.
 
Se svým věrným partnerem H&M All In byl Fredricson korunován mistrem Evropy 2017 na domácí půdě v Göteborgu a získal s týmem stříbrnou medaili. Byl členem švédského družstva, které získalo týmové stříbro na FEI Světových jezdeckých hrách v Tryonu 2018 (USA), a v roce 2019 na finále FEI Světového poháru v Gothenburgu bral bronz před svým domácím publikem. V nedávné době získal individuální bronz z mistrovství Evropy v Riesenbecku (GER).
 
V letech 2016 a 2017 získal ocenění Sportovec roku na švédském sportovním galavečeru „Jerring Prize“, což je nejprestižnější švédská sportovní cena, která se uděluje za mimořádný sportovní úspěch. Tento měsíc byl Fredricson jedním ze čtyř sportovců nominovaných na Cenu nejlepšího sportovce Peden Bloodstock FEI, která bude vyhlášena v listopadu.
 
Peder se narodil v jezdecké rodině a začal jezdit již v pěti letech. Jeho otec Ingvar je veterinář a bývalý šéf ve Flyinge, největší chovatelské stanici ve Švédsku. Jeho bratr Jens, který je také součástí jezdecké elity Švédska, soutěžil na olympijských hrách v Londýně 2012, při dvou finále FEI Světového poháru a mistrovství Evropy v letech 1997 a 2013. Jeho manželka Lisen, rovněž parkurová jezdkyně, startovala na olympijských hrách v Sydney v roce 2000 a Londýně v roce 2012.
 

Psali jsme: Mistr Evropy je Thieme, Fredricson má další medaili. Zvára třiadvacátý

 
Nejnovější hodnocení odráží některé silné výkony, přičemž Martin Fuchs (SUI), Scott Brash (GBR) a Marlon Modolo Zanotelli (BRA) zůstali na třetím, čtvrtém a pátém místě. Po zamíchání ve zbytku první desítky se Steve Guerdat (SUI) posunul z desátého na šesté místo s 2450 body, zatímco Ben Maher (GBR) klesl na sedmé místo s 2417 body. Švéd Henrik von Eckermann klesl o jedno místo na osmou pozici a Američan Kent Farrington se ocitl zpět v první desítce na deváté pozici, jen 22 bodů za Švédem. Belgičan Jérôme Guery je nyní na řádku s číslem deset.
 
A jak jsou na tom Češi? Aleš Opatrný klesl ze 161. místa na pozici 201. Druhý z Čechů je nyní Vladimír Tretera na řádku s číslem 354. Na 416. příčce se nachází Ondřej Zvára a šest míst pod hranicí pětistovky je Kamil Papoušek. V sedmé stovce se nachází Jan Štětina (607), Linda Portychová (628) a Emma Augier de Moussac (642). Anna Kellnerová zaujímá 708. pozici. Mezi desítkou nejlepších českých parkurových jezdců jsou ještě Mariana Michlíčková a Filip Doležal.
 
Foto: Kai Försterling / FEI, zdroj: oficiální fotobanka FEI
Zdroj: tisková informace FEI



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE