reklama 11B

Záchrana stovek koní v Řecku. Požáry přišly rychle a nebývale razantně

ikonka

„Někde lidé stihli jen otevřít vrata a nechat koně běžet“, říká v rozhovoru pro Jezdci.cz mluvčí Řecké jezdecké federace Anna Kotsiou. Federace rozjela unikátní záchrannou akci, která zůstala v době letních požárů v Řecku stranou zájmu médií v ČR.
25.10.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12C

 

V létě roku 2021 zasáhla Řecko vlna veder. Teploty dosahovaly místy až 47 stupňů Celsia. Začátkem srpna, v důsledku extrémního počasí ve spojení s neopatrností i žhářstvím, vypukly rozsáhlé požáry, které si vyžádaly několik lidských životů. Evakuováno bylo přes dva tisíce osob a shořelo neuvěřitelných 125 tisíc hektarů.
 
Nejhůře postiženými lokalitami byla Olympie a Messénie, které leží na Peloponésu, dále ostrov Euboia a také poloostrov Attika, kde se nachází i řecké hlavní město. Právě poslední jmenovaná oblast je domovem mnoha jezdeckých klubů a stájí. A z této oblasti bylo během jediné noci evakuováno pod vedením Řecké jezdecké federace více než tři sta koní. V Česku to však zůstalo tak trochu stranou zájmu médií.
 
Vzhledem k rozsahu ničivé katastrofy jde o husarský kousek, který nenechala bez povšimnutí Mezinárodní jezdecká federace FEI, jež zařadila Řeckou jezdeckou federaci mezi nominované na ocenění FEI Awards 2021 v kategorii Cena solidarity. Vyhlášení vítězů proběhne při listopadovém Generálním zasedání v Belgii. Jak probíhala unikátní záchranná operace, popsala pro redakci Jezdci.cz tisková mluvčí řeckého svazu Anna Kotsiou. 
 
 

Blesková záchranná akce

„V širší oblasti severní a jižní Attiky bylo evakuováno celkem deset jezdeckých klubů a soukromých stájí. Jednalo se převážně o sportovní koně, ale také rekreační koně, poníky a několik oslů,“ říká Anna Kotsiou. „Některá zvířata byla zraněná, většina ve stresu, ale nemáme ani jednu oběť,“ dodává a pokračuje v popisu operace. 
 
„V úterý 3. srpna odpoledne udeřil silný požár v lesnaté oblasti severně od Atén. Pod vedením Řecké jezdecké federace, s pomocí neuvěřitelně odvážných dobrovolníků z řad jezdecké komunity, se povedlo bezpečně a organizovaně evakuovat všechny koně z oblasti do olympijského jezdeckého centra Markopoulu. Záchranná akce začala hodinu po vypuknutí požáru a trvala přes celou noc do dalšího dne. Koně, kteří byli vyvedeni ze stájí nebo nalezeni volně pobíhající v ohni, byli nejprve odvezeni na místo setkávání nedaleko zasažené lokality, a poté transportováni do Atén. Tam už čekali veterináři připravení poskytnout případnou pomoc. Pak byli umístěni do pevných boxů, aby se nakrmili a odpočinuli si,“ říká Anna Kotsiou s tím, že celkem tři stovky koní byly ustájeny přímo v jezdeckém centru Markopoulu, padesát jich našlo útočiště ve stájích na nedalekém dostihovém závodišti. 
 
Druhý den odhalil katastrofu v plném rozsahu. Většina stájí v oblasti zcela shořela, zbylé byly významně poškozeny. Areály zůstaly bez vody i elektřiny. Vzduch byl toxický z popela ze spálených materiálů, a lidé ani koně se nemohli dlouhé dny vrátit. „Sto padesát koní zůstalo v péči Řecké jezdecké federace déle než třicet dní, a sedmapadesát jich zůstává na místě dodnes, dokud nebudou opraveny jejich stáje,“ popisuje tisková mluvčí. „Federace podporuje zasažené kluby v obnově zázemí, veřejnost přispěla finančními i věcnými dary.“
 
 

Stovka strážných andělů

V takové situace není nouze o dramatické a dojemné okamžiky. „Osm sportovních koní se v den požáru ztratilo. Oheň tam udeřil tak rychle a s takovou razancí, že lidé jen stihli otevřít vrata a nechat koně běžet, aby se pokusili zachránit sami. Druhý den federace zajistila povolení k vstupu do oblasti a jezdci a majitelé šli koně hledat. Postupně jich našli všech osm, byli ve shořelých lesích na míle daleko. Jako zázrakem všichni přežili,“ vzpomíná na jeden z nejemotivnějších momentů Anna.
 
Dalo by se říct, že při řeckých koních stála stovka strážných andělů. Do celé akce se totiž zapojilo kolem stovky lidí, ať už šlo o ošetřovatele, veterináře, řidiče a další dobrovolníky. „Společnost International Horse Transport Company dorazila s třemi velkými kamiony, kluby v Attice půjčily čtrnáct přepravníků a deset dalších přepravníků a přívěsů poskytli soukromí majitelé. Federace měla veterináře, kteří dávali první pomoc koním a monitorovali jejich stav. Pomáhalo také mnoho dobrovolníků z klubů z okolí, kteří koně zaváděli v Markopoulu do stájí a pečovali o ně,“ uzavírá Anna. 
 
Foto: poskytla Anna Kotsiou / GRE NF



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE