reklama 11D

Není fair, katastrofa. Jezdci kritizují olympijský parkurový formát

ikonka

Olympiáda v Tokiu skončila před pár dny. Svou premiéru tam zažil nový formát parkurových soutěží, který čelil kritice už ve fázi návrhu, a nesetkal se s nadšením ani v praxi. Někteří jezdci se vyjadřují opatrně, jiní jej otevřeně a tvrdě kritizují.
12.08.2021 16:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12D

 

Parkurové soutěže na nedávno ukončené olympiádě v Tokiu se jely ve zcela novém formátu. Oproti minulým hrám se snížil počet kol, ale také počet jezdců v týmu. Navíc se družstvu započítávaly všechny výsledky bez možnosti škrtnutí toho nejhoršího. Formát se setkal s kritikou už při jeho projednávání a schvalování, což probíhalo několik let před samotnými hrami. Jak se nakonec osvědčil v praxi?
 
Podle serveru Horse and Hound považuje většina jezdců změnu za špatnou. Někteří jen opatrně přiznávají, že není úplně vyhovující, jiní jí otevřeně kritizují. Světová jednička, Němec Daniel Deusser, nepatří k fanouškům této změny. Vyjádřil se k ní už po kvalifikaci jednotlivců, která se jela v úterý 3. srpna, v níž uspěl a prošel do středečního finále. 
 
„Kdyby se skákalo více kol, svedlo by to do finále skutečně kvalitní dvojice“, narážel Deusser na fakt, že v tomto formátu se do finále může dostat někdo, kdo měl podle něj pro jednou „dobrý den“ na úkor dvojice, která by své kvality ve vícekolové kvalifikaci jistě prokázala, a naopak jedna chyba zavírá cestu i těm nejlepším. „Jedno bidlo dolů a nejste kvalifikovaný. Dnes postoupilo třicet jezdců, kteří všichni museli být čistí,“ vyjádřil se po dokončené jednokolové kvalifikaci Deusser.
 
Stejný názor sdílí i jiní špičkoví jezdci. Brit Scott Brash přiznal po první jízdě doslova, že nový formát nemiluje. „Je to ovšem tak, jak to je, pro všechny to je stejné, a nějak se s tím popasujeme,“ uvedl.
 
Nadšením nehýřili ani Bertram Allen z Irska nebo Laura Kraut z USA. „Ocenila bych, kdybychom sbírali body ve více kolech, a potom bychom postoupili do TOP30, a ne na základě jednoho výkonu,“ řekla Američanka s tím, že si myslí, že jestli ne všichni, tak většina jezdců se změnou formátu nesouhlasí. 
 
„Pokud se něco v první jízdě pokazí, je to konec. Dnes jsme to viděli bohužel v praxi,“ poznamenal po individuální kvalifikaci Kent Farrington (USA). Stříbrný medailista z Ria patřil k těm, kteří jednou chybovali, a postup do finále jim unikl.
 
Ovšem třeba světová čtyřka, Švýcar Steve Guerdat, který také s jedním shozením obsadil 31. nepostupovou příčku, uznal, že pokud není dost dobrý, musí to akceptovat. Mezi jezdci patří jeho postoj k ojedinělým.
 
Tvrdě kritizuje formát Brit Nick Skelton, vítěz her z roku 2016. Sám už nezávodí, ale v Tokiu byl společně se svou partnerkou Laurou Kraut, jíž doprovázel jako člen americké ekipy. Skelton se opírá zejména do toho, že v Tokiu startovaly tříčlenné týmy, a všechny tři jízdy se v kvalifikaci i finále celku započítávaly. „Nový formát je katastrofa, a zodpovědnost za to nese FEI. Nic z toho, co jsme viděli na scéně v Tokiu, bych nesváděl na jezdce,“ řekl šampion. Zastal se Ira Shanea Sweetnama, který po pádu v týmové kvalifikaci sklidil bouřlivé negativní reakce na sociálních sítích. Podle něj formát neposkytuje nejmenší prostor pro chybu, a když se žádný výsledek družstvu neškrtá, vytváří to na jezdce enormní tlak. 
 
Zástupce nastupující britské generace Harry Charles, jenž v Tokiu také závodil, uvedl: „Myslím, že pravidlo o třech členech je špatné. Nikdo z nás s tím nesouhlasí. Není to vůbec fair vůči jezdci, který udělá chybu. Když jsme sem přijížděli, věděli jsme, že to bude trochu masakr, a dnes jsme to viděli,“ uvedl po kvalifikační soutěži družstev. 
 
Další z legend, kterým se změněný formát nelíbí, je Brazilec Rodrigo Pessoa: „Nám sice žádné potíže v kvalifikaci nepřinesl, ale myslím, že není dobrý. Viděli jsme, jak některé země ze soutěže vypadly. To hrálo sice v náš prospěch, ale nesouhlasím s tím.“ Na druhou stranu uznává, že možnost měnit dvojice vidí jako velmi pozitivní. Napříč celým názorovým spektrem se sportovci shodují v tom, že o formátu je třeba dál diskutovat.
 
Zdroj: Horse and Hound
 
Foto: Christophe Taniére / FEI

Líbil se vám nový parkurový formát na olympiádě v Tokiu?

celkem hlasů: 463

Hlasování skončilo.

Ano, líbil. Soutěž byla dynamická. 45 / 9.72%
Nelíbil. Myslím, že není fair. 321 / 69.33%
Je mi jedno, jaký formát olympiáda má. 97 / 20.95%



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE