reklama 11B

Jednohlasný vzkaz jezdců pro FEI: Už nemůžeme dál mlčet, musíme jednat

ikonka

V pátek 10. prosince jednal během mítinku CHI v Ženevě Mezinárodní klub parkurových jezdců IJRC. Není překvapením, že hlavním tématem byly olympijské hry. Rozčarování jezdců je po schválení formátu pro olympiádu 2024 v Paříži obrovské.
13.12.2021 11:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Mezinárodní klub parkurových jezdců IJRC existuje od roku 1977 a zastupuje zájmy jezdců při jednáních a klíčových rozhodnutích Mezinárodní jezdecké federace FEI. Aktuálně hýbe klubem jedno silné téma, a tím je formát olympijských soutěží. 
 
Proti němu, zejména proti tříčlennému složení družstev, vystupovaly některé národní federace už během schvalování pravidel pro olympijské hry 2020 v Tokiu. Po skončení her se do něj otevřeně pustili i účastníci. Reakce si můžete přečíst zde.
 
K jejich překvapení ovšem došlo na listopadovém generálním zasedání FEI v Antverpách ke schválení tříčlenných týmů i pro olympiádu 2024. Pro zachování formátu hlasovalo sedmdesát národních federací, proti jich bylo třicet.
 
 

Frustrovaní jezdci

Jednání IJRC v Ženevě otevřel zklamaný prezident klubu Kevin Staut. „Opravdu jsem si myslel, že můžeme spolupracovat s FEI. Ukázat a vysvětlit náš názor, že čtyřčlenný tým a možnost odečtu nejhoršího výsledku má smysl,“ řekl. 
 
Rozčílení neskrýval ani Rodrigo Pessoa. Ten poukazoval zejména na to, že v agendě listopadového zasedání FEI bylo pouze schvalování kvalifikací pro olympijské hry, zatímco formát se měl řešit až na jarním FEI Sport Fóru. „Proč se tam najednou ze dne na den objevilo hlasování o formátu?“ ptal se ředitele parkurového úseku FEI Marca Fusteho. Ten odvětil, že otázka agendy nepatří jemu, ale má mířit na Generálního sekretáře FEI, případně na právní oddělení. Pessoa pokračoval: „Bodem číslo jedna by pro FEI měly být zájmy našeho sportu a především welfare. Tento olympijský formát jde proti koním, jde proti welfare.“
 
K jednání se připojil online také Ludger Beerbaum a jeho názor byl podobný. Podle něj bylo generální zasedání FEI pro mnohé takovým „déjá vu“. Frustrace jezdců z toho, že se historie opakuje, dle jeho názoru jen roste. „Už nemůžeme mlčet, musíme jednat. Jen ztrácíme čas,“ uvedl jeden z nejúspěšnějších jezdců skokové historie.
 
 

Jednoznačný názor

Do diskuze k tématu se v Ženevě zapojili vedle výše zmíněných také Steve Guerdat, François Mathy, Laura Kraut, Max Kühner, Pedro Veniss zastupující jezdce ve skokové komisi FEI, Daniel Bluman, švýcarský šéf ekipy Michel Sorg a irský skokový manažer Michael Blake.
 
Jednomyslně se shodli, že formát pro olympiádu 2024 není vhodný. Rodrigo Pessoa se mimo jiné pozastavil i nad tím, že pro mistrovství Evropy nebo Pohár národů ponechává FEI čtyři členy v týmu, tak proč pro olympiádu to má být jinak. Zajímavý postřeh přišel od Eleonory Ottaviano, která zasedání vedla, a která nejčastěji reprezentuje IJRC na jednáních FEI. Poukázala na fakt, že ze sedmi desítek federací hlasujících pro tříčlenná družstva na olympiádě jen naprostá menšina měla v Tokiu zastoupení. 
 
Rodrigo Pessoa shrnul za všechny: „Je čas promluvit a zajistit, aby lidé naslouchali. To, co se dělo v Tokiu přeci všichni viděli.“
 
 
Zdroj: IJRC, World Of Show Jumping
 
Foto: Christophe Taniére / FEI



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE