reklama 11C

Anglický domov sester Vítkových: Dům i stáje mají po Ringo Starrovi

ikonka

V Čechách je jejich domovskou stájí Chuchle Arena Praha. Přes akademický rok mají sestry Vítkovy, které reprezentují V Team Prague, koně doma v Anglii, v hrabství Surrey, což je asi hodinu autem od Londýna. Do jejich areálu nás nechaly nahlédnout.
27.12.2020 16:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12A

 
„V Anglii žijeme šestým rokem. Důvodem změny byla lepší možnost vzdělání, než nabízí mezinárodní školy v Čechách. Podmínky pro jezdecký sport jsou tu perfektní. Naše škola má i vlastní jezdeckou akademii, kterou jsme navštěvovaly pět let a reprezentovaly školu na týmových národních závodech. Získaly jsme i pár mistrovských titulů,“ říká v úvodu rozhovoru Anna Marie Vítek. Společně se svojí sestrou Kristinou prozradily podrobnosti o jejich domovské stáji ve Velké Británii, kde tráví většinu akademického roku.
 
Jaké je zázemí vašeho současného domovského areálu?
Marie: V Anglii máme čtyři velké anglické historické stáje v hlavní cihlové budově a dvanáct anglických boxů v dřevěných stájích. Pro koně je k dispozici mycí box, solárium, sedlovna a sklad krmiv. Dohromady máme tři tréninkové plochy – dvě venkovní jízdárny o velikosti 20 x 40 metrů a 30 x 60 metrů, kde je postavený parkur, a dále menší krytou jezdeckou halu 20 x 40 metrů. Také máme kruhovku pro koně a několik hektarů travnatých výběhů a cvalovou dráhu. Přes sousední pozemky máme přístup i do lesů Surrey Hills. 
 
Můžete prozradit něco o historii tohoto místa?
Anna: Dům pochází ze sedmnáctého století, z jakobínského období, posledním majitelem byl bubeník Ringo Starr z kapely Beatles, od kterého rodiče dům koupili. Jeho žena Barbara Bach byla nejen slavnou James Bond girl, ale i drezurní hobby jezdkyní. Jezdecký areál u domu byl vybudován pro ni. My jsme jen přistavěli pár stájí.
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Soukupová: Počet koní narostl natolik, že byl potřeba vlastní areál

 
Co je největší výhoda vaší současné stáje z vašeho osobního pohledu?
Kristina: Koně mají v Anglii ideální podmínky, mají krásné velké výběhy, mají klid a můžeme chodit na dlouhé procházky do lesů, to je super. Největší výhoda ale je, že škola je šest minut od domu a stáje i koně máme doma.
 
Kolik času zde trávíte a jak vypadá váš běžný program, pokud jste zrovna v domovské stáji, a ne někde na závodech?
Anna: Celý akademický rok jsme v Anglii, náš den začíná v 6:45, kdy vstáváme a v 7:50 nám začíná škola. Odpoledne po škole, cca po 15. hodině jdeme jezdit, odjezdíme dva až tři koně denně, o víkendu pak všechny. Trénujeme většinou doma a občas jezdíme na trénink i mimo. Je tady spousta pěkných areálů, které se dají pronajmout.
 
Bez jaké části zázemí byste se nemohly s koňmi nikdy obejít? Co berete jako naprostý standard pro to, abyste mohly vy i vaši koně v jakémkoliv areálu působit?
Kristina: Neobešla bych se bez čisté stáje a jízdárny s dobrým povrchem pro skákání. Dokázala bych se obejít bez haly, jsem zvyklá jezdit i v dešti.
 
Anna: Názor mám stejný jako sestra, povrch musí být dobrý, aby si koně neublížili. Jinak mám ráda solárko pro koně, pomáhá zejména v zimě.
 

PSALI JSME: Do Chuchle se vrátí parkurový Pohár národů. Přibude i Světový pohár

 
Jsou plánovány v blízké budoucnosti nějaké změny v tomto areálu, např. stavební úpravy, rozšíření? Cítíte vy osobně potřebu nějaké změny? 
Kristina: Stále něco upravujeme podle potřeb koní, např. můj hřebec má nový výběh. Teď právě dokončujeme kolotoč pro koně, bez kterého jsme se zatím obešli. Žádné další větší úpravy neplánujeme.
 
Jak si představujete stáj či areál s ideálním zázemím pro vaši disciplínu, co by tam rozhodně nemělo chybět?
Kristina: Krásné velké čisté stáje s přístupem do prostorné světlé haly, mycí boxy s gumou, solárium, velká venkovní aréna s pískem a druhá travnatá, kruhovka pro koně, cvalová dráha, spa pro koně a pěkné travnaté výběhy. Ideální by bylo mít areál s možností procházek do přírody. 
 
Anna: Můj ideální areál by vypadal podobně jak řekla sestra.
 
Foto archiv sester Vítkových



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE