reklama 11B

Přátelství člověka a koně. Invalidní žokej po dvaceti letech v sedle

ikonka

Přinášíme vám příběh, který by mohl být námětem na film. Bývalý novozélandský žokej Trevor Harrison je po nehodě invalidní. Chodit s obtížemi se naučil navzdory předpovědím lékařů. Do sedla se vrátil po dvaceti letech. Díky koni, jehož zachránil.
24.10.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12A

 

Mezinárodní jezdecká federace vyhlašuje v rámci každoročních ocenění FEI Awards kategorii Against All Odds. Je určená pro osobnosti, které musely na své cestě do sedla překonat zásadní překážky třeba v podobě zdravotního hendikepu.
 
V ročníku 2022 je mezi nominovanými také bývalý novozélandský žokej Trevor Harrison. Mezinárodní jezdecká federace FEI sice zastřešuje pouze klasické disciplíny, mezi které dostihy nepatří, ale jeho příběh zaujal natolik, že se zařadil po bok dalších jezdců, kteří mohou na ocenění letos dosáhnout.
 
Trevor Harrison, mezi příznivci novozélandského turfu známý jako Gripper, měl v dostizích solidně našlápnuto. V roce 2002 však jeho kariéru zastavila autonehoda, při níž si zlomil krční páteř. „Byl jsem pěkně zaskočený, protože lékaři mi dali jenom pětiprocentní šanci, že budu ještě někdy chodit,“ popsal své pocity po nehodě Trevor, který na spinální jednotce strávil půl roku.
 
Tvrdě pracoval a intenzivně rehabilitoval a navzdory medicínským předpokladům se dokázal postavit na nohy. Dnes je tím, čemu se říká chodící nebo neúplný tetraplegik. „Mohu chodit, ale kulhám na pravou stranu,“ říká jezdec, který se stal patronem novozélandské iniciativy zastupující právě lidi s poraněnými páteře. Pomáhá získat pro tuto organizaci prostředky.
 
 

Setkání s Boyem

Dvacet let neseděl Trevor na koni. Začal ale pracovat jako dostihový startér a také jako manažer veterinární kliniky Waikato Horse Ambulace. V lednu 2022 se na klinice ujali koně, který byl ve velmi špatném stavu. Majitel o něj nejevil zájem. Šlo o plnokrevníka, který měl za sebou kratičkou kariéru, jež přerušily problémy se srdcem. 
 
Hnědák padl Trevorovi do oka, pojmenoval ho Boy a rozhodl se, že udělá všechno proto, aby ho zachránil. Měl v plánu ho později svěřit někomu, kdo se o něj dobře postará. Na hledání nového majitele ale nikdy nedošlo. Trevor kouzlu osobnosti Boye natolik propadl, že si ho nechal.
 
„Já jsem pomohl jemu, a na oplátku pomohl on mně. Každé ráno na mě čeká, je to můj přítel,“ líčí Trevor. Jezdec si s koněm vybudoval postupně důvěru a rozhodl se, že se zkusí posadit znovu do sedla. Téměř přesně po dvaceti letech od nehody, která mu změnila život, se mu změnil život podruhé. Po dlouhých dvaceti letech totiž pocítil, jaké to je být v sedle. „Můj kamarád Scotty mi postavil rampu, protože nejsem schopen kvůli hendikepu dostat se na koně sám. Boy byl velmi opatrný a starostlivý a já jsem neměl vůbec žádnou obavu,“ popsal výjimečný okamžik Trevor.
 
Boy často vozí různé zájemce o ježdění. „Je to takový lidský kůň. Každý ho miluje. Lidé ho neustále obtěžují nějakým poplácáváním. Také mu pořád nosí jablka a mrkev,“ líčí Trevor, který přiznává, že přerod Boye ve zdravé silné zvíře byl týmovou prací. Nejvíc péče a citu mu ovšem věnoval Trevor. A Boy mu to nyní vrací.
 
Zdroj: FEI, Harness Racing NZL
 
Foto: FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE