reklama 11D

Nominace FEI Awards za pomoc Ukrajině. Neváhala jsem, říká Masaryková

ikonka

Generální sekretářka Slovenské jezdecké federace Zuzana Bačiak Masaryková je mezi nominovanými na FEI Awards. V rozhovoru pro EquiRadio vypráví o pomoci ukrajinským voltižérům i smutné situaci, kdy dva koně nepřežili bombardování těsně před odjezdem.
20.10.2022 11:40  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
DOPORUČUJEME
| FANCLUB
reklama 12A

 
Jednou z nominovaných pro letošní výroční cenu FEI Solidarity je generální sekretářka Slovenské jezdecké federace Zuzana Bačiak Masaryková. Zasloužila si ji za pomoc ukrajinským voltižérům a koním.
 
„Tím, že Ukrajinu, kde momentálně probíhá válka, máme za přímé sousedy, tak jsem byla oslovena, abych pomohla ukrajinským voltižérům, kteří teprve postupně začínají a snaží se dostat v tomto jezdeckém odvětví na mezinárodní scénu. Byli nuceni odejít ze svého bydliště a já jsem se musela během pár sekund rozhodnout, jestli jim za Slovenskou jezdeckou federaci pomůžeme, anebo ne. Samozřejmě jsem se rozhodla, že pomoc je v tomto případě namístě. Začaly velmi rychlé časy a věděla jsem, že potřebujeme mít tyto lidi blízko sebe, nerozdělit je, aby měli stále možnost trénovat,“ popsala ve vysílání EquiRadia Zuzana Bačiak Masaryková zcela novou situaci, před kterou byla postavena.
 

Psali jsme: Ukrajinští koňští veterináři dostali léky a materiál za 100.000 dolarů

 
„Nakonec se to podařilo tak, že jsem se převezli do Bratislavy a vyřídili jim všechny potřebné dokumenty. Našli jsme pro ně i ubytování a jezdecký areál, kde mohli dále trénovat a voltiži se věnovat,“ doplnila. Pomoc v souvislosti s válkou na Ukrajině se týkala i převozu několika koní z této země. Aby se i tato část povedla, bylo nutné jednat mimo jiné se Státní veterinární správou. 
 
Samotný převoz byl velmi nebezpečný. „Převáželo se sedm koní. K dispozici byl velký kamion pro pět koní a za ním přívěs pro dva koně. Bohužel začalo ruské bombardování a dva koně byli zabiti přímo při nakládání. Poté se už v podstatě jen rychle zavřely dveře kamionu a rychle se odjíždělo směrem k hranicím. Tam se musel řešit další problém, jelikož řidič kamionu nemohl kvůli mobilizaci překročit hranice. Majitel našeho jezdeckého klubu proto přešel pěšky na ukrajinskou stranu, převezl koně do celní zóny, a tam vyřešit všechny potřebné doklady. Nakonec se to povedlo, koně absolvovali povinnou karanténu a pokračovalo se v jednání s majitelem koní. Při druhé várce se podařilo přivézt na Slovensko další tři koně,“ vzpomíná na další díl pomoci, za kterou je Zuzana Bačiak Masaryková nominovaná na cenu FEI Solidarity. Upřesnila také, že prvních pět koní po třech měsících pokračovalo do Francie, kde jim majitel sehnal dlouhodobé ustájení a zbývající tři koně zatím zůstávají na Slovensku.
 
Současná generální sekretářka Slovenské jezdecké federace v podcastu EquiRadia také odvyprávěla svůj vlastní životní příběh po boku koní. Ke koním se dostala již ve svých třech letech, a to díky rodinným vazbám. „Jsme jezdecká rodina. Už můj praděda jezdil na koních a vím z vyprávění, že jsem prosila odmalička svého strýce, který aktivně jezdil a byl mnoholetý člen jezdecké federace a významný trenér, aby mě vzal ke koním. Přivedl mě do jezdeckého areálu, nechal mě u brány a šel si řešit svoje záležitosti. Zrovna tam vedle trénovali voltižéři a ti se mě ujali,“ hovoří o své první životní zkušenosti s koňmi, která ji zároveň přivedla k voltiž. 
 
„Jiné disciplíny mě ani moc nelákaly. Voltiž jsem měla moc ráda, trávila jsem na koních hodně času a tím, že jsem chtěla i nadále zůstat s touto disciplínou ve spojení, tak jsem dále pokračovala jako rozhodčí na národní úrovni a později i na té mezinárodní,“ přibližuje, jakým směrem se ubírala její sportovní kariéra. Díky všem aktivitám se naskytla také příležitost začít pracovat pro Slovenskou jezdeckou federaci na pozici generální sekretářky této organizace. 
 

Čtěte také: První ukrajinský tým ve voltiži. Na závody se připravoval na Slovensku

 
„Byla jsem na mateřské dovolené s první dcerou a kamarád z jezdeckého prostředí mi mezi řečí řekl o tom, že se na Slovenské jezdecké federaci změnilo vedení, a že se uvolnila tato pozice, tak ať se zkusím přihlásit. Já jsem tedy poslala životopis se žádostí o přijetí, který mi nejprve zamítli, že takovouto pozici nenabízejí a následně po několika měsících mi přišla pozvánka na pohovor. Dopadlo to tenkrát dobře a v lednu už to bude sedm let, co působím na této pozici. – Mám to životní štěstí, že dělám to, co mě baví. Opravdu svou práci miluji. Máme osm jezdeckých disciplín a každá z nich je svým způsobem výjimečná. Je to celé o práci s lidmi a řešit tolik disciplín je někdy výzva, ale zatím mě to baví a jsem spokojená.“
 
Zuzana Bačiak Masaryková má také jasno o svých pracovních cílech do budoucna. „Byla bych velmi ráda, kdyby se nám podařilo dosáhnout, aby jezdectví bylo všeobecně vnímáno jako ten správný sport pro děti, když se budou s rodiči rozhodovat pro svůj budoucí sport. Samozřejmě bych chtěla pokračovat v dobře našlápnuté cestě v mezinárodní diplomacii, být rovnocenným partnerem na světové úrovni, což nám do budoucna může pomoci při organizaci významných národních i mezinárodních závodů u nás. Chceme být populární a dobří v obou těchto sférách,“ dodává v závěru rozhovoru pro EquiRadio.
 
Foto: poskytla Zuzana Bačiak Masaryková



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE