reklama 11B

Čas rozhodnout. Nominace na FEI Awards 2022 plná výjimečných příběhů

ikonka

Mezinárodní jezdecká federace FEI publikovala přehled osobností a institucí, které jsou navržené na ocenění FEI Awards ročníku 2022. I letos ukazuje světu silné příběhy lidí, kteří zasvětili život koním. Výběr oceněných může ovlivnit i veřejnost.
12.10.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Každoroční celosvětová volba nejúspěšnějších osobností sezony je tu. Mezinárodní jezdecká federace FEI opět vyhlásila nominace na ocenění FEI Awards 2022, které může do neděle 16. října ovlivnit i veřejnost. Také letos si odnesou ceny osobnosti v pěti kategoriích. 
 
Ocenění „Nejlepší sportovec“ patří úspěšným seniorům. „Vycházející hvězda“ je titul pro jezdce v kategorii mladých jezdců, kteří se začínají prosazovat na světových závodištích. Cenu také dostává pravidelně ošetřovatel či ošetřovatelka za svou práci v některé ze špičkových stájí. Ocenění putuje i do rukou jezdců, kteří museli nebo musí překonávat nějaké zásadní překážky na cestě ke koním. To nese název „Navzdory očekáváním“. FEI pravidelně odměňuje rovněž instituci nebo jednotlivce, který se významně podílí na rozvoji jezdeckého sportu, a to v kategorii „FEI Solidarita“. Pojďme se podívat, kdo letos nejvíc zazářil:
 
 

Nominace - nejlepší sportovec: 

 
Charlotte Fry (Velká Británie – drezura)
Jedna z hvězd ostrovní drezury uchvátila letos svět při šampionátu v Herningu, kde s vraníkem jménem Glamourdale vyhrála Grand Prix Special i Grand Prix Freestyle.
 
Henrik von Eckermann (Švédsko – skoky)
Dvojnásobný zlatý medailista z mistrovství světa v parkurovém skákání, které se konalo v Herningu v srpnu 2022, prožívá v posledních letech kariéru snů.
 
Lambert Leclezio (Francie – voltiž)
Rodák z Mauriciu se díky píli dostal v jezdeckém sportu na úplný vrchol. Ve voltiži předvádí kreace, které berou dech i soupeřům. Z mistrovství světa 2022 má zlato v individuální i týmové soutěži.
 
Sanne Voets (Nizozemsko – paradrezura)
Jedna z nejúspěšnějších paradrezurních jezdkyň posledních let. V roce 2022 získala v Herningu světové zlato, a to v obou úlohách pro jednotlivce i v soutěži družstev.
 
 

Nominace – vycházející hvězda:

 
Alice Casburn (Velká Británie – všestrannost)
Dvacetiletá jezdkyně směle konkuruje zkušeným seniorům. Vedle bronzové medaile z letošního mistrovství Evropy mladých jezdců dokázala totiž dokončit nejtěžší soutěže na úrovni pěti hvězd. V roce 2022 dojela do cíle CCI5* v Pau, Badmintonu a Burghley. V poslední uvedené soutěži obsadila třetí místo. První mezinárodní start přitom absolvovala teprve v roce 2018.
 
James Derwin (Irsko – skoky)
Čtrnáctiletý Ir je hvězdou mezinárodního pony sportu. V roce 2022 ovládl šampionát ve Strzegomi, kde bral zlato v soutěži týmů i jednotlivců.
 
Sam Dos Santos (Nizozemsko – voltiž)
Ačkoliv je nizozemskému voližérovi jen šestnáct let, v sezoně 2022 závodil na seniorském mistrovství světa. V mužské soutěži dokázal konkurovat zkušeným sportovcům a dokončil v TOP 5.
 
Karla Dyhm-Junge (Dánsko – paradrezura)
V devatenácti letech dosáhla na týmové stříbro v Gradu III při mistrovství světa seniorů v Herningu. V úlohách pro jednotlivce pak brala čtvrté místo.
 
 

Nominace - ošetřovatel roku:

 
Kerryn Edmans (Nový Zéland)
Pracuje jako ošetřovatelka novozélandských reprezentantů ve všestrannosti Tima a Jonelle Priceových.
 
Emma Ollson (Švédsko)
Ošetřovatelka a přísedící na kočáře. Pracuje pro nejúspěšnějšího vozataje všech dob Australana Boyda Exella.
 
Sue Schlegel (USA)
Řadu let pracuje jako ošetřovatelka ve stájích Maddenových. Jezdí po špičkových závodech s jednou z nejúspěšnějších amerických jezdkyň Elizabeth Madden.
 
Lars Scheefeld (Německo)
Němec od roku 2019 ošetřuje koně dánského drezurního reprezentanta Daniela Bachmanna Andersena.
 
 

Nominace – navzdory očekáváním:

 
Trevor Harrison (Nový Zéland)
Bývalý žokej přežil před dvaceti lety dopravní nehodu. Zranění páteře dávala jen pětiprocentní naději na obnovení schopnosti chodit. Trevor se ale dokázal zmobilizovat a postavil se na nohy. Je patronem fondu na léčbu zranění páteře a provozuje koňskou kliniku. 
 
Estiven Palacio Hernandez (Kolumbie)
Voltižní jezdec pochází z chudých poměrů. V devíti letech byl zařazen do sociálního programu a tvrdě trénuje. Postupně přišel z různých důvodů, od covidu po formální pochybení v přihlášce, o možnost startu na FEI šampionátech v letech 2019 až 2022. Nevzdává se a dál pracuje, aby mohl reprezentovat v roce 2023.
 
Muthoni Kimani (Keňa)
Keňská parkurová jezdkyně přežila několik dramatických situací. Jezdí od tří let, a když jí bylo sedm let, srazilo ji i s poníkem auto. Trvalo několik měsíců, než se vrátila do sedla. V patnácti letech po pádu utrpěla ztrátu paměti. Tréninkové podmínky také nemá standardní. Při cvalové práci v Massai Mara zůstala jednou tváří v tvář smečce lvů.
 
Mia-Rodier Dawallo (USA)
Vítězka národního mistrovství USA v paradrezuře 2022 je dcerou perského imigranta. Pracuje jako advokátka. Tato silná žena přežila brutální domácí násilí, při kterém utrpěla zranění mozku a posttraumatickou stresovou poruchu. Po autonehodě je invalidní.
 
 

Nominace – FEI solidarita:

 
Zuzana Baciak Masaryková (Slovensko)
Zuzana Baciak Masaryková jako Generální sekretář SVK NF zajistila azyl pro voltižérky z Ukrajiny. V Bernolákovu našlo útočiště po začátku války sedm mladých dívek spolu s rodinami.
 
Horse Charity Barbados (Barbados)
Organizace, která na Barbadosu zachraňuje týrané koně. Zároveň pomáhá v oblasti sociální, kdy zajišťuje hiporehabilitaci postižených a znevýhodněných dětí.
 
The Big Foot Ride (Eswatini)
Organizace, která zajišťuje online webináře pro veřejnost, která tak má možnost živě komunikovat s největšími odborníky. Vstupenky na webinář se prodávají po celém světě. Cíle jsou dva: zpřístupnit znalosti a zkušenosti největších jezdeckých osobností široké veřejnosti a z prodeje vstupenek podpořit charitu.
 
The Dressage SA Solidarity Project (South Afirca)
Instituce, která se věnuje vyhledávání a podpoře talentovaných jezdců z rodin a prostředí, v kterém by si sami nemohli dovolit své jezdectví rozvíjet.
 
Hlasování veřejnosti probíhá do 16. října a vyhlášení s předáním ocenění proběhne při generálním zasedání, jež se koná od 10. do 13. listopadu v Kapském městě.
 
Zdroj: FEI
 
Foto: Dirk Caremans / FEI
 
 



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE