reklama 11C

Chuchle a Pardubice zavřely areál, Francie a Německo zastavují dostihy

ikonka

V řadě zemí se dostihy kvůli viru Covid-19 běhají před prázdnými tribunami, Německo a Francie přerušily sezonu do poloviny dubna. V Česku reagují na situaci Jockey Club i závodiště. Nabízíme shrnutí situace v dostihovém sportu a miniglosu.
16.03.2020 16:50  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12A
Pandemie viru Covid-19 zastavila veřejný život, jak jsme ho dosud znali. Dostihový sport není výjimkou - v centrech dostihového průmyslu se v posledních dnech konaly mítinky bez diváků, stále více zemí svou sezonu přerušuje.
 
Od pondělí se k nim přidaly Francie a Německo, které zastavily dostihový provoz do poloviny dubna. V případě Francie je to prozatím 15. dubna, Němci v pondělí odpoledne oznámili přerušení dostihů do 18. dubna. "Naší největší prioritou je zdraví všech zúčastněných v našem sportu a respektování pravidel stanovených státem. Zavřením závodišť ukazují cvalové i klusácké dostihy svou solidaritu i zodpovědnost vůči naší zemi," uvedli ve společném prohlášení Edouard de Rothschild (France Galop) a Jean-Pierre Barjon (Le Trot) s tím, že přímé účastníky dostihového provozu nenechají padnout a shromáždí jejich podněty.
 
České dostihy se budou situací kolem koronaviru zabývat tento týden. Na středu byla svolána krizová schůzka Jockey Clubu ČR s pořadateli. Kvůli nouzovému stavu již byly zrušeny první dva dostihové dny v dubnu. Dostihová autorita kvůli nově platícímu omezení volného pohybu osob od pondělí zakázala přístup veřejnosti na sekretariát JC ČR. Přísný zákaz vstupu mimo zaměstnanců a osob pečujících o ustájené koně platí také do areálu Chuchle Areny Praha. Stejné opatření oznámilo závodiště Pardubice, které uzavřelo areál veřejnosti pro veškeré rekreační a sportovní aktivity.
 
Závodisko Bratislava oznámilo zrušení prvních tří plánovaných dostihových dnů 5., 12. a 19. dubna a odložilo na neurčito přihlášky na mítink Turf Gala. "Připravujeme se na několik možných scénářů, odhadnout vývoj na měsíc nebo dva dopředu je ale v této chvíli nemožné," uvedla slovenská autorita v pondělí na svém webu.
 
Poměrně benevolentně si dosud počínala Velká Británie, kde se na rozdíl od Irska, Francie, Japonska, Hongkongu nebo řady závodišť v USA a Austrálii až do minulého týdne běhaly dostihy za účasti veřejnosti. Zatímco například fotbalová Premier League je přerušena, překážkový festival v Cheltenhamu se minulý týden konal podle plánu.
 
I přístup britského turfu se však začíná měnit. Řídící organizace British Horseracing Authority (BHA) v pondělí oznámila, že od úterý vyloučí ze všech závodišť publikum s prozatímní platností do konce března. Šéf jednoho z největších pořadatelů Arena Racing Company Martin Cruddace však už dříve připustil, že "nejhorší scénář" počítá s dostihy za zavřenými dveřmi až do konce června. Mezitím byla v pondělí uzavřena centrála BHA kvůli podezření na nákazu Covid-19 u několika zaměstnanců.
 
Před prázdnými tribunami se konaly už pondělní dostihy na závodišti Kelso, neboť skotská vláda omezila maximální počet lidí na veřejných akcích na 500 osob. Na startovních listinách se nacházelo celkem 35 koní.
 
"Dostihy sice většina lidí považuje za luxus, ale na jejich případné zrušení by doplatilo mnoho lidí pracujících v oboru. Musíme se proto snažit fungovat v nějakém omezeném režimu dál. Dostihy bez diváků možná zároveň přispějí k tomu, že si lidé uvědomí vážnost situace a jak důležité je teď pomáhat druhým a držet pospolu. Vlastně se vracíme ke kořenům," řekla Racing Postu trenérka Rebecca Menzies.
 
"Nesmíme se z celé situace hroutit. Je samozřejmě smutné, že život není stejný jako obvykle, ale je třeba si užít aspoň to, co si ještě užít můžeme," dodal šéf závodiště Jonathan Garratt.
 
Otazníkem zatím zůstává způsob provedení třídenního mítinku Velké národní v Aintree u Liverpoolu, který je plánován na 2. - 4. dubna a na němž se obvykle schází 150 000 lidí. Pořadatelé zatím věří, že samotné dostihy by se bez před prázdnými tribunami a televizními kamerami odběhnout mohly.
 
Situace se však může velmi rychle změnit, jak poznal například France Galop, který v pondělí zásadně přehodnotil svůj pohled. "Odhadnout, co bude dál? To už máte větší šanci, že trefíte pořadí prvních pěti koní v handicapu Quinté," konstatoval ještě před rozhodnutím o přerušení dostihového provozu pařížský zpravodaj Racing Postu Scott Burton.
 
 

Miniglosa: Prioritou nyní musí být krizový postup

 
Jockey Club ČR bude tento týden řešit postup v době šíření viru Covid-19. Až dosud se mělo příští jednání Rady JC ČR na konci března týkat především připravované koncepce dostihového sportu na dalších pět let. Aktuálně se však jeví jako nejrozumnější tyto dlouhodobé snahy odložit a věnovat veškerou kapacitu současné krizi.
 
Vzhledem k nouzovému stavu, ale i naprosté nepředvídatelnosti dalšího sledu událostí mají tuzemské dostihy jen velmi omezené možnosti, jak na situaci reagovat. Zda v případě malé české scény a domácích pořadatelů vůbec dává smysl pořádat dostihy před prázdnými tribunami jako v zahraničí, je otázka. Jako klíčové se jeví především hledání konkrétních způsobů, jak podpořit stáje v okamžiku, kdy pomine nejhorší krize.
 
Problém je, že se nyní jen velmi obtížně odhaduje, kdy tato fáze nastane. Virologové a epidemiologové doufají, že by pandemie v Evropě mohla kulminovat v létě. Původní optimistické odhady o obratu během jara se v tuto chvíli jeví jako nepravděpodobné, na konkrétní predikce si však troufá jen málokdo. To všechno bude při nelehkém hledání řešení a podoby letošní sezony hrát důležitou roli.
 
Přesto nebo právě proto platí slova z našeho komentáře publikovaného minulý týden: Buďme silní, nepodléhejme malověrnosti a dělejme vše pro to, abychom se dříve či později mohli opět vrátit k normálnímu životu.
 
 
Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE