reklama 11B

Začíná se řešit posun her v Tokiu. Letní termín není fér, zní ze světa

ikonka

V posledních dnech nabývají na síle hlasy požadující posunutí olympijských her v Tokiu. Jako první stornovala svou účast Kanada, proti původnímu termínu vystupují i vlivní sportovci. Začínají se tak naplňovat slova českých jezdců z Podcastu Equi TV.
23.03.2020 13:15  |  Rubrika: Sport  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12A
Tlak na Mezinárodní olympijský výbor (MOV), aby posunul olympijské hry v Tokiu na pozdější termín, výrazně roste. Kanada jako první země ohlásila stažení svých sportovců z her, proti jejich konání v původním termínu od 24. července jsou také Austrálie, Norsko či Brazílie. Velmi důrazně se pro přeložení vyslovil i šéf světové atletiky Sebastian Coe.
 
Na hry v Tokiu se kvalifikovala největší česká jezdecká výprava za posledních 80 let, vedle parkurového týmu má Česko obeslat i soutěž ve všestrannosti. MOV až dosud opakoval, že počítá s konáním olympiády v plánovaném datu. Zrušení her bez náhrady nadále vylučuje, ale šéf MOV Thomas Bach již připouští možný přesun termínu.
 
Konkrétní rozhodnutí má padnout během příštích čtyř týdnů. V historii moderních olympijských her ještě nikdy k termínovému posunu her v mírových dobách nedošlo. Výjimkou byly pouze válečné události, kvůli nimž byla olympiáda opakovaně zrušena. Jedny z těchto her - v roce 1940 - se shodou okolností měly konat v Tokiu.
 

Miloslav Příhoda: Olympiáda bez Evropy a Ameriky? Fér by bylo odložení

 
Japonský premiér Šinzo Abe v pondělí poprvé přiznal, že pandemie onemocnění Covid-19 podobu olympijských her v jeho zemi ovlivní. "Je těžké uspořádat hry podle původního plánu. Rozhodnutí o přesunu na pozdější termín se jeví jako nevyhnutelné, neboť bezpečí sportovců je nejvyšší prioritou," řekl Abe v parlamentu.
 
Kanada o víkendu naléhavě vyzvala MOV, Mezinárodní paralympijský výbor a Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), aby se olympijské hry o rok posunuly.
 
"Jsme si vědomi složitosti celé věci a množství problémů souvisejících s posunem her, ale nic není důležitější, než zdraví a bezpečnost našich sportovců a světové komunity," uvedl kanadský olympijský výbor v oficiálním stanovisku. Později přidal na Twitteru výzvu "Posuňme dnes, zvítězme zítra".
 
Přidávají se i další země. Austrálie v pondělí vyzvala své sportovce, aby se připravovali na hry v roce 2021. "Je jasné, že olympijské hry se nemohou konat v červenci," uvedl Ian Chesterman z australské olympijské mise.
 
Šéf světové atletiky Sebastian Coe se už neděli obrátil dopisem na Bacha s tím, že pořádání her letos v létě by nebylo "proveditelné ani žádoucí". Podobně se vyjadřuje stále více sportovců, podle nichž současná situace neumožňuje fér podmínky a přípravu pro všechny.
 
Stejného názoru jsou například čeští jezdci, které jsme minulý týden oslovili v rámci Podcastu EquiTV. Části z nich se kvůli aktuálním omezením komplikuje možnost kvalifikace, další dodávají, že odkládání rozhodnutí o termínu her komplikuje smysluplnou přípravu a načasování formy koní.
 

Podcast: Co bude dál? Doma se na olympiádu připravit nelze, shodují se jezdci

 

ČOV čeká na rozhodnutí MOV a je připraven na každou možnost včetně odkladu

Český olympijský výbor bude ctít jakékoliv rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru a je připraven na možnost odkladu olympijských her. „Čekáme, jak se situace bude vyvíjet, protože se všechno mění každý den. Jsme flexibilní a připraveni na každou variantu,“ uvedl Kejval.
 
ČOV však stále počítá i s možností, že by se hry konaly v původním termínu. „Nemůžeme se přestat připravovat, nikdo nám jiný termín zatím nedal,“ vysvětlil sportovní ředitel ČOV Martin Doktor, šéf výpravy. „Řešíme akreditace a plno dalších věcí, jež jsou na naši účast navázány,“ vysvětlil Doktor.
 
Předseda ČOV Jiří Kejval vnímá rozhodnutí MOV připravit záložní varianty odložení jako dobrý krok. „Zatím nejsou dobré zprávy, i když situace kolem koronaviru a zejména v Číně i v Japonsku se zlepšuje. Otevření možnosti posunutí je logické, ukáže se postupem času, jak to nakonec dopadne,“ prohlásil Kejval.
 
Krok Kanaďanů o případné neúčasti jejich sportovců na olympijských hrách předseda ČOV chápe jako zájem o zajištění bezpečnosti účastníků. „Mezinárodní olympijský výbor by nikdy nevystavil sportovce i všechny další účastníky jakémukoliv nebezpečí,“ zdůraznil Kejval. „Pořád jsou do začátku her čtyři měsíce a situace se může změnit. Jsme s MOV, japonskými organizátory i dalšími zainteresovanými organizacemi v úzkém kontaktu a jsme připraveni být maximálně flexibilní,“ ujistil člen MOV Kejval.
 
V nezáviděníhodné situaci jsou samotní sportovci, ať už kvůli nemožnosti trénovat či vinou zrušených závodů a kvalifikačních soutěží. „Čeští sportovci mají stále silnou vůli trénovat a jsou odhodláni zvládnout všechny nesnáze, které jim nyní stojí v cestě,“ řekl olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda, šéf Komise sportovců ČOV. „Samozřejmě klíčové jsou nejen férovost a dobré jméno olympismu u  nás  i  ve  světě,  ale  především  zdraví  a  životy  lidí  po celém světě,“ řekl Svoboda.
 
Šéf české mise Martin Doktor si uvědomuje, že situace je vážná a pro sportovce už pravděpodobně nelze nalézt spravedlivé řešení situace. „Sportovce podporujeme a doporučujeme jim, aby se připravovali v rámci současných nařízení, možností a hlavně bezpečně. Neumím si představit, že by nechtěli trénovat, na situaci rezignovali a přestali se připravovat, když situace není dobrá. Ani my nemůžeme přerušit přípravy na olympijské hry,“ řekl Doktor. „ Ať už bude rozhodnutí MOV jakékoliv, mělo by být vůči sportovcům co nejspravedlivější, i když úplně fér ke každému to už za této situace být nemůže,“ doplnil. 
 
 
Ilustrační foto FEI/Yusuke Nakanishi



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE