reklama 11B

Neměl čas na procházky, tak jezdil na koni. Jak Engliš následoval TGM

ikonka

Slavný český ekonom, ministr financí a první rektor Masarykovy univerzity Karel Engliš se v dospělém věku naučil jezdit na koni. Vyjížděk ve Stromovce se zúčastňovali i předseda vlády František Udržal, generalita armády a mnozí další.
10.06.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Ostatní  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12B

O lásce Tomáše Garrigue Masaryka ke koním a jeho zvláštní sehranosti s bývalým policejním koněm Hektorem bylo už hodně napsáno. I o tom, že první československý prezident považoval jízdu na koni za téměř povinnou dovednost pro členy politické reprezentace.

V memoárové literatuře se zachovala četná svědectví, jak nenápadně, ale důrazně přesvědčoval prvorepublikové ministry, aby s ním absolvovali vyjížďky v sedle. Jedním z těch, kdo poslechli a začali ve volném čase jezdit na koni, byl i legendární národohospodář, prvorepublikový ministr financí a první rektor Masarykovy univerzity Karel Engliš (1880 - 1961).

"V rodinném archivu máme řadu fotografií z projížděk na koních. Jde ale spíše o záběry rodinného charakteru, protože prapradědeček - alespoň pokud vím - byl přes pracovní den od rána do noci v úřadě. Současníci tomu říkali englišovské pracovní tempo. Na reprezentaci nebo velké akce si moc nepotrpěl. To souviselo s jeho skromným původem i skromným životním stylem," říká Englišův příbuzný Vít Pokorný, který se o odkaz svého předka stará jako předseda Spolku přátel Karla Engliše.

 

Čtěte také: Přijde dohláška ze zahraničí? Situace před Českým derby je zamotaná

 

Na snímcích, které poskytl serveru Jezdci.cz, je Karel Engliš zachycen mimo jiné na projížďce ve Stromovce spolu s předsedou vlády Františkem Udržalem a generály československé armády. "Bezpečně vím, že dcera Věra a možná i Karel Engliš měli vlastní koně, to máme dokonce fotograficky zdokumentováno. Věřin kůň se jmenoval Šach," dodává Pokorný.

Letos v březnu vydalo nakladatelství Masarykovy univerzity Munipress ve spolupráci se Spolkem přátel Karla Engliše unikátní knihu "Vzpomínky na T. G. Masaryka", v níž se Engliš rozepisuje o svém vztahu s prezidentem.

Společné chvíle v sedle sice nezmiňuje, v jiné vzpomínce citované v disertaci Martina Hlaváče však přiznává, že si ho kolegové z vlády kvůli koním často dobírali. "Byl jsem terčem žertovných vtipů a útoků. Jednou pro mé šňupání, podruhé protože jsem se učil jezdit na koni, nemaje času k procházkám. Udržal říkal, že mi dali koně, který, kdyby mu dali korunu, by jezdil elektrikou," vybavil si Engliš po letech.

Zmiňované snímky z vyjížděk ve Stromovce, na nichž vedle Engliše nechybí ani Udržal, nicméně svědčí o tom, že úsilí ministra financí v sedle bylo korunováno úspěchem.

Foto: sbírka Pavla Lhoty a rodiny Karla Engliše, se svolením Víta Pokorného




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE