reklama 11C

Přijde dohláška ze zahraničí? Situace před Českým derby je zamotaná

ikonka

Hazarder, L'Ienissei, Tcheque King, Rex Of Thunder, Locomotive. Předběžní favorité derby se hlásí o slovo, ale podobu startovní listiny určí až eliminační handicap. Někteří koně zatím nemají českou známku, lze též očekávat minimálně jednu dohlášku.
08.06.2021 16:48  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Na první pohled nebyl ten dostih z minulého čtvrtka v pařížském Longchamp ničím zvláštní. S trochou nadsázky řečeno se však může za necelé tři týdny ukázat, že Prix de l’Aqueduc na 2250 metrů měl pro letošní České derby ze zpětného pohledu větší relevanci než Velká červnová cena.

Právě ve zmiňovaném classe 3 se totiž na šestý pokus vyčlenil z řad nezvítězivších koní hřebec L’Ienissei z vlastní stáje trenéra Igora Endaltseva a naznačil, že je s ním nutné pro pražskou modrou stuhu počítat.

Kariéra Dariyanova syna dosud probíhala jako na houpačce. Debutoval prosincovým čtvrtým místem v Chantilly a do konce března se protloukal se střídavými úspěchy mezi nezvítězivšími. Začátkem května neuspěl v listed na 2000 metrů a následně příliš neoslnil čtvrtým místem v classe 4 v Compiegne.

 

Čtěte více: Nová posila Lokotransu. Dionis není akvizice pro derby, říká Jalový

 

Nyní však poskočil ve francouzském handicapu na známku 36 kg a navzdory omezené vypovídací hodnotě pomalu rozběhnutého dostihu v Longchamp si nelze nevšimnout, že L’Ienissei dál dozrává a disponuje potřebnými rezervami. Což v letošním dosud nevyhraněném klasickém ročníku vůbec není málo.

Trenér Endaltsev podle informací Jezdci.cz s cestou do Prahy počítá a v případě příznivých okolností by mohl opět spojit síly s Vladimirem Panovem, jezdcem derby-vítězky z roku 2018 Blessed Kiss.

L’Ienissei je jedním z osmnácti koní přihlášených do Českého derby, kteří se v uplynulých sedmi dnech ukázali na dráze. Část kandidátů absolvovala sobotní Velkou červnovou cenu, další byli k vidění o den později ve Starohájském kritériu. Někteří členové špičky v čele s vítězem Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera Hazarderem půjdou do modré stuhy bez dalšího přípravného startu.

Situace nadále zůstává velmi nepřehledná. 11 z 34 přihlášených koní stále nemá českou handicapovou známku, což podtrhává důležitost eliminačního handicapu. Čtveřice kandidátů - kromě L’Ienisseie ještě dodatečně přihlášená Surabaya, čtvrtý z Velké červnové ceny Global Man a vítěz z Nancy Machinos - má francouzské ratingy.

Německý handicap 78 kg vlastní ryzák Domstürmer z tréninku Bohumila Nedorostka. Majitel Holger Renz se však rozhodl dát přednost německému derby a Domstürmer poběží šest dní před českým ekvivalentem Derby-Trial v Hannoveru.

Podle některých signálů ze zahraničí se stále nedá vyloučit dohlášení nového kandidáta na poslední chvíli. Startovní pole Českého derby tak letos krystalizuje ještě složitěji než obvykle.

Rychlá domácí "inventura"

Co zatím víme? K předběžným domácím favoritům je vedle zmíněného Hazardera nově nutné počítat i vítěze Velké červnové ceny Tcheque Kinga a suveréna z Turf Gala Rex Of Thundera, další koně s naznačenými rezervami.

Pokud se nestane nic nepředvídaného, měl by se do Chuchle Areny Praha vrátit i klasický vítěz Royal Word. S otazníkem zůstávají šance druhého z Velké jarní ceny Vert Liberte, zvláště pokud by 27. června byla rychlá dráha.

Trenérka Helena Vocásková se může opřít o spolehlivého Dragon Arrow a bude dohlašovat Kmotra, Greg Wroblewski chystá na derby třídového tempaře Locomotive. Otevřený zůstává start jedničkového vítěze Mandarina, jehož optimum leží do dvou kilometrů a stáj už dříve avizovala, že případnou účast v derby bude pečlivě zvažovat.

 

Video: "Český král" se ukázal před derby. Nabitý víkend v Chuchli

 

Stáj Lokotrans podle pondělních slov majitele Karla Jalového pro Jezdci.cz počítá pouze s Abrams Creekem, který v obou chuchelských trialech skončil těsně za tabulí. A maximálně jednoho zástupce - silně zlepšeného Zoriymana - může nasadit šampionská stáj MUDr. Evy Nieslanikové.

Rabbit Trhový Štěpánov má po dobrém výkonu v Starohájském kritériu jistotu v případě Rabbit Red Jazz. Ve slušném světle se ukázal i pátý z Velké červnové ceny Rabbit Buratino, se známkou 69 kg však nejspíš bude muset čekat na škrty soupeřů.

Trenér Václav Luka mladší chystá pro derby dva hřebce a jednu klisnu. Global Man potvrdil příslušnost k širší ročníkové špičce sobotním čtvrtým místem, dalšími kandidáty jsou druhá ze slovenské Velké jarní ceny Besiberri a dvakrát ve Francii startující Kamssio, polobratr klasického vítěze Ramssia.

Ze slovenských koní na sebe dobrým výkonem a pátým místem na Turf Gala upozornil potenciální Opasanův nástupce Cape Crown. Besthon na něj ze sedmé příčky ztrácel přibližně 1 1/2 délky.

Níže najdete pořadí kandidátů podle oficiálního handicapu, tučně zvýraznění jsou koně startující v posledních sedmi dnech.

 

Průběžný handicap ČR

 

80,0  ROYAL WORD (FR) (0)

77,5  VER LIBERTE (IRE) (- 1)

77,0  HAZARDER (IRE)

77,0  MANDARIN (FR)

76,0  REX OF THUNDER (GB) (+ 4,5)

75,0  DRAGON ARROW (GB) (- 0,5)

74,0  TCHEQUE KING (FR)

74,0  LOCOMOTIVE (FR)

73,0  BESIBERRI (GB)

73,0  KMOTR (IRE) (+ 4) (pozn. - stáj vyjádřila záměr hřebce dohlásit)

73,0  RABBIT RED JAZZ (IRE) (+ 2)

72,5  ZORIYMAN (FR)

70,5  AIDENSFIELD (GER) (- 2)

70,0  ABRAMS CREEK (IRE)

69,5  GIANNINA (IRE)

69,0  RABBIT BURATINO (IRE) (+ 9)

68,0  PROCELLARUM (IRE)

65,0  FABRIJAN ERSTE (+ 6)

63,0  VERO AMORE (IRE)

62,5  RABBIT POWER (GB) (- 1,5)

62,0  ARION (GER)

61,0  FAMOUS CATINI (IRE)

58,0  KANADA

54,0  NEGRO MUSICA (POL)

 

Koně s francouzským ratingem

 

36  L’IENISSEI (FR)

34,5 SURABAYA (FR)

33  GLOBAL MAN (FR)

32,5 MACHINOS (FR)

 

Koně s německým GAG

 

78    DOMSTÜRMER (GER)

 

Koně se slovenským handicapem

 

73,0    CAPE CROWN (IRE) (+ 17)

71,5    BESTHON (FR) (+ 6)

 

Koně bez handicapové známky

 

DAKOTA (FR)

DANCING INDIAN

JACOBELLIS (GB)

KAMSSIO (FR)

 

Foto (L'Ienissei): France Galop




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE