reklama 11C

Nejtěžší v kariéře bylo přesvědčit vlastní mámu, přiznává Schmitz

ikonka

Edouard Schmitz je věkem ještě v kategorii U25. Přitom zaujal výkony při Prague Playoffs v O2 areně, vyhrál Grand Prix Bratislavy a v posledních týdnech dvakrát sahal po triumfu ve Světovém poháru. Jak začínal a proč ho máma nechtěla nechat jezdit?
11.02.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Během halové části Světového poháru 2022/2023 v parkurovém skákání na sebe opakovaně upozornil mladý švýcarský jezdec Edouard Schmitz. Tyto jeho výkony nejsou ojedinělé, a ačkoliv patří věkem stále do kategorie do 25 let, šéf švýcarské reprezentace už ho postavil i do klíčových seniorských soutěží.
 
Letos čtyřiadvacetiletý Schmitz zkoušel od dětství mnoho sportů, ale táhlo ho to ke koním. „Vždy jsem cítil takovou zvláštní zvědavost a přitažlivost ke zvířatům, ke koním zvlášť. Střídal jsem jeden sport za druhým, ale vždy jsem skončil u jezdectví. Jakmile jsem dostal od rodičů svolení, už jsem se toho nikdy nepustil,“ popisuje jezdec.
 
Vzpomíná, že okamžik rozhodnutí přišel, když se v deseti letech jel podívat na světoznámý halový mítink do Ženevy. Rodiče jeho nadšení nesdíleli. Hlavně přesvědčit mámu bylo složité. Sama jezdívala nižší soutěže, ale o syna měla strach. „Měla dost ošklivý pád a úraz. Nechtěla, abych závodil. Řekla mi tehdy, že by byla radši, kdybych dělal kterýkoliv z těch sportů, co jsem zkusil,“ přiznává mladý jezdec. Nakonec se mu podařilo přesvědčit nejen mámu s tátou, teď už nepochybují ani fanoušci parkurového skákání, že Švýcarsko má dalšího silného hráče pro nejvyšší soutěže.
 
Edouard je dvojnásobným juniorským mistrem své země. Prožil stáž ve stájích známé rodiny Fuchsových. Je přesvědčený, že právě tato zkušenost ho posunula: „Nikdy bych si nemyslel, že se za rok naučím tolik,“ popsal v rozhovoru, který poskytl Mezinárodní jezdecké federaci FEI ještě jako teenager.
 
 

Corofino a Quno

V Edouardově kariéře jsou dva koně, kteří vyčnívají. Alespoň prozatím. Holštýnský hnědák Cortino byl parťákem, s nímž ušel největší kus cesty. „Cortina jsem dostal jako sedmiletého. A jen díky němu moje výkonnost tak rychle stoupala,“ chválí švýcarský reprezentant valacha, jemuž je letos šestnáct a pod sedlem Edouarda se na závodech CSI objevoval do konce roku 2021. 
 
Během sedmi společných let absolvovali pět šampionátů FEI v kategorii juniorů a později mladých jezdců. Nejlepšího individuálního umístění dosáhli v roce 2017 v Šamoríně, kde byli mezi deseti nejlepšími dvojicemi. V poslední sezoně s číslovkou 2021 už skákali v pětihvězdových soutěžích včetně závodů CSIO. 
 
Druhým výrazným koněm v kariéře Edouarda je Quno, jeho aktuální stájová jednička. Holštýnský valach vystřídal v roce 2021 Corofina. Právě s ním se definitivně dostal do nejvyšší „ligy“, jsou součástí švýcarské seniorské reprezentace. V roce 2022 startovali v Poháru národů v St. Gallen, v Rolex Grand Prix v La Baule, Spruce Meadows, dalších pětihvězdových Velkých cenách i Světovém poháru. V listopadu je mohli sledovat diváci v pražské O2 areně při Global Champions Play Offs, kde se mu dařilo také s valachem Geminem.
 
Důvěra švýcarského šéfa reprezentace byla tak velká, že dvojici Edouard Schmitz a Quno poslal na loňské seniorské mistrovství světa, jež se konalo v srpnu v Herningu. 
 

Čtěte také: Byl jsem řezník. Táta tvrdil, že na koních se nejezdí, líčí Schwizer

 
Ve výborné formě je zastihl začátek roku 2023. V lednu zapsali dvakrát druhé místo v soutěži Longines FEI World Cup, a to při CSI5*-W v Amsterdamu a Bordeaux. Na žebříčku pořadí Světového poháru po předposledním kvalifikačním kole v Bordeaux byl švýcarský reprezentant sedmý. Podívá se tak do finále, jež se pojede v dubnu v Omaze v USA.
 
V několik let starém rozhovoru pro FEI uvedl: „Mám v plánu nechat vše v klidu a snít. Jen zkusit, jak daleko až mohu dojít.“ Zároveň přiznal, že olympiáda a Rolex Grand Prix jsou mety, jichž by někdy rád dosáhl. Finále Světového poháru je po světovém šampionátu dalším velkým cílem, jenž v tak nízkém věku rozhodně není samozřejmostí. 
 
„Když zvážím, že mám dva koně, kteří jsou oba výborní na této úrovni, tak vybrat, zda povezu do USA oba, nebo jen jednoho, to bude ještě těžká otázka,“ prohlásil Švýcar po únorové kvalifikaci ve Francii. Narážel na to, že vedle Quna je schopen skákat parkury nejvyšší obtížnosti také hnědák Gamin van´t Naastveldhof, s nímž mimo jiné vyhrál v květnu 2022 Grand Prix při CSIO3* v Bratislavě. Finále série World Cup se odehraje 3. až 8. dubna v Omaze. Jaké bude Edouardovo konečné rozhodnutí tak uvidíme už za pár týdnů.
 
Zdroj: FEI, Switzerland USA Medium
 
Foto: Eric Knoll, Arnd Bronkhorst / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE