reklama 11D

Trnitá cesta Charlotte Fry. Po mamince jí na krku zůstalo dvacet koní

ikonka

Britka Charlotte Fry vyhrála v srpnu MS v drezuře. Je nejmladší seniorskou šampionkou v historii. Její cesta na vrchol byla těžká. V šestnácti přišla o mámu, která ji trénovala. A tehdy se projevilo skutečné přátelství jednoho z top světových jezdců.
15.10.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

V srpnu 2022 oslnila svět britská drezurní jezdkyně Charlotte Fry, když v sedle vraníka Glamourdalea ovládla individuální úlohy na mistrovství světa v Herningu. Britka se s jezdeckými geny narodila. Ovšem na to, aby se dostala až na samotný vrchol, musela překonat tragický okamžik, který mohl zastavit její kariéru.
 
Charlotte, jíž nikdo neřekne jinak než Lottie, pochází z anglického Scarborough. Její maminka Laura Fry patřila svého času k nejlepším britským drezurním reprezentantkám. V roce 1992 startovala na olympijských hrách v Barceloně, o rok později získala stříbro s týmem na mistrovství Evropy v Lipici. Charlotte tak vyrůstala ve stájích.
 
První zkušenost udělala se starým shetlandským poníkem, o němž říká, že to bylo „šedé chlupaté cosi“. Společně dělali první drezurní krůčky. Pak jezdila na koni jménem Haverkamps Jorik a brzy poté začala závodit s hřebcem Andexerem, s kterým startovala na svém prvním FEI šampionátu pony v roce 2010. 
 
 

Skok do dospělosti

Brzy začala Charlotte pronikat do sportu s velkými koňmi. Laura přenechala své dceři Remminga - „důchodce“ s výkonností Grand Prix. K němu pak do stájí přibyl mladý valach Z Flamenco zvaný Dinky, kterého začaly s maminkou Laurou připravovat do juniorské úrovně. Jenže na pozadí rozvíjející se kariéry se odehrávalo rodinné drama. Laura opakovaně bojovala s rakovinou. Po čase klidu se jí nemoc vrátila zrovna v době, kdy přišel do stáje Dinky. Boj nakonec prohrála.
 
„Když máma zemřela, zůstala po ní stáj s dvaceti koňmi. Měla jsem spoustu práce. Celý týden jsem makala doma na dvoře, o víkendech jsem závodila a trénovala,“ vzpomíná Charlotte na tragický rok 2012, kdy její matka Laura zemřela. Tehdy teprve šestnáctiletá teenagerka musela velmi rychle dospět.
 
Ukázala se ale také síla jednoho starého jezdeckého pouta. Laura Fry byla na olympiádě v Barceloně členkou týmu spolu s Carlem Hesterem.  A nebyli jen kolegové, ale i přátelé. Carl, který pomohl dostat se na výsluní hvězdné dvojici Charlotte Dujardin a Valegro, vzal mladičkou jezdkyni pod svá křídla. Trénoval ji, pomáhal a předával jí veškeré zkušenosti, a když se rozhodla, že pro něj začne na plný úvazek pracovat, přišel s návrhem, který Lottie posunul zas o kus dál.
 
„Diskutovali jsme o tom kroku a najednou Carl říká: Ve skutečnosti mám jiný nápad. Mám pro tebe mnohem lepší příležitost, ale je to v Nizozemsku. On mi zařídil půlroční stáž u pětinásobné olympijské účastnice a špičkové trenérky Anne van Olst!“ líčí jezdkyně klíčový okamžik kariéry.
 
 

Světový triumf

Charlotte neváhala, přesunula se v sedmnácti letech do Nizozemska a začala spolupráce, která velmi rychle přinesla ovoce. Dostala se k výborným koním. Anne van Olst jí svěřila vlastního koně Exquis Clearwatera, s nímž Britka absolvovala debut na závodech pod vedením nizozemské trenérky.
 
Dalším byl holandský teplokrevník Dark Legend. V jeho sedle se nejprve dostala v roce 2017 do top 10 na mistrovství Evropy mladých jezdců v Roosendalu, aby o rok později při šampionátu U25 už získala individuální zlato a týmový bronz. S tímto valachem také poprvé vstoupila mezi seniorskou elitu při mistrovství Evropy 2019 v Rotterdamu, ačkoliv v té době ještě patřila do kategorie jezdců do 25 let. 
 
V majetku stáje Van Olst je také holandský hřebec Everdale, s nímž Charlotte dodnes září. Ve dvojici s ním absolvovala v pouhých pětadvaceti letech olympijské hry v Tokiu v roce 2021 a byla součástí bronzového družstva. Ještě o stupeň výš pak byla ostrovní sestava na mistrovství Evropy v Hagenu. Zvolila si ho také pro finále Světového poháru 2021/2022 v Lipsku.
 
A pak je tu černý hřebec Glamourdale. Kůň, z něhož se rodí ikona drezurní scény. Společně s ním dosáhla v srpnu 2022 na titul mistryně světa v Herningu, kde ovládla obě individuální úlohy a ještě přidala druhé místo v týmovém hodnocení. Lottie se stala historicky nejmladší vítězkou Grand Prix Freestyle při světovém šampionátu. „Glamourdale byl neuvěřitelný. A také atmosféra, a to je vše, co si můžete přát. Byl skvěle připravený, ten pocit, když jsme vstoupili do arény, byl jako žádný jiný. On je obrovský showman a prostě mě vtáhl sebou,“ popisovala po vítězství Charlotte.
 
Britská jezdkyně zůstává v týmu Van Olst, podle všeho se v Nizozemsku usadila natrvalo a k návratu na ostrovy se nechystá.
 
Zdroj: FEI, Horse and Hound, Leigh Journal
 
Foto: Leanjo de Koster



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE