reklama 11C

Kanadský sen Tiffany Foster. S tyčí v páteři si řekla, že dobude svět

ikonka

Kanaďanka Tiffany Foster je známá svou pílí a cílevědomostí. Když po vážném úrazu sledovala triumf krajana Erica Lamaze na olympiádě v Číně, řekla si, že příští hry bude také součástí týmu. Měla tehdy za sebou jen pár středně těžkých parkurů.
01.10.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Tiffany Foster je členkou kanadského národního týmu v parkurovém skákání. Parkury jsou jedním z mála sportů, kde závodí muži a ženy společně a Tiffany je s posledním zářijovým dnem roku 2022 nejvýše postavenou ženou na světovém žebříčku Mezinárodní jezdecké federace. Patří tedy k absolutní elitě, do které se musela složitě vypracovat.
 
Tiffany se narodila v roce 1984 ve Vancouveru. Jako roční holčička dostala od rodičů houpacího koně, od té doby prý byli koně součástí jejího života, jak ráda zmiňuje v rozhovorech. Od osmi let začala chodit na lekce do jezdeckého klubu. Byla vždy pracovitá a měla jasný cíl.
 
V plánu bylo trénovat ve stájích Thunderbird Show v Langley, kde měla Tiffany ustájeného poníka. „Nebyli jsme zrovna skvělí klienti, rodiče totiž neměli moc peněz. Vzpomínám si na setkání s Laurou a Brentem Balisky, kteří v Thunderbird trénovali. Máma jim tehdy sdělila, že může dát 300 dolarů měsíčně a bylo jí vysvětleno, že to na velké trénování nebude. Nabídli mi ale pozici pracujícího studenta,“ vypráví Kanaďanka, jak se začala ve třinácti letech otáčet kolem koní. „Pracovala jsem všechny prázdniny, celé léto, všechny volné dny, po škole, kdykoliv byla šance, prostě pořád,“ říká.
 
 

Štěstí přeje připraveným

Přestože zpočátku ve stájích v Langley dělala jen ošetřovatelku a pomocnou sílu, nakonec se dočkala i ježdění, když se neteř Laury Balisky rozhodla, že s tímto sportem skončí. Koně, kteří pro ni byli připravováni, najednou neměli jezdce. „Brent, díky bohu za to, rozhodl, že jezdcem se stanu já, a najednou se mnou začal opravdu intenzivně trénovat, líčí Tiffany, která je přesvědčená, že celá její kariéra je o štěstí, kdy byla vždy ve správný moment na správném místě a snažila se využít jakékoliv příležitosti.
 

Čtěte také: Jeho rekord sotva kdo překoná. Ian Millar je žijící parkurová legenda

 
„Nebyla jsem žádný talent, ale dokázala jsem s koňmi navázat vztah. Pracovala jsem tvrdě jako ošetřovatelka, jezdila jsem všechno, co bylo třeba,“ říká Kanaďanka a dodává, že je Lauře a Brentovi Balisky vděčná za to, co všechno pro ni v začátku kariéry udělali.
 
Ve dvaceti letech se rozhodla pořídit si vlastního kvalitního koně z farmy v Langley, ale rodina si ho nemohla dovolit, a tak Tiffany dřela ještě víc. Udělala si instruktorskou licenci. „Od osmi ráno do pěti odpoledne jsem dělala normální práci a od pěti do devíti večer jsem učila začátečníky, jak klusat, abych mohla zaplatit koně,“ říká jezdkyně, která v jednadvaceti letech dostala velkou příležitost. 
 
 

Klíčové setkání

Na závody do Langley přijel Eric Lamaze a nabídl jí místo. A tak začala v roce 2006 dělat pro jezdce, který se o dva roky později stal olympijským šampionem. „Když jsme k němu přišla, neměla jsem za sebou parkur vyšší než 120 centimetrů. Ale u Erica se člověk opravdu rychle učí. U Laury s Brentem jsem se učila, jak být jezdcem, u Erica jsem se učila, jak být parkurovým jezdcem. V roce 2008 jsem od něj dostala k dispozici opravdu dobrého skokana, ale měla jsme ošklivý úraz,“ vzpomíná Tiffany na pád, po němž má dodnes v páteři několik šroubů a destiček. Kvůli tomuto pádu mnoho týdnů nechodila a půl roku nejezdila. 
 
Rok 2008 pro ni byl zásadní. Jednak po úrazu začala víc trénovat svěřence, protože to se dalo dělat „ze země“, a hlavně v té sezoně Eric Lamaze získal individuální zlato na olympiádě v Číně a kanadský tým byl stříbrný. Tiffany to ohromilo. „Pamatuji si, jak jsem seděla, koukala na ty parkury a říkala, že jednou budu v týmu já. Neznělo to moc realisticky, měla jsem výkonnost maximálně 140 centimetrů a záda vyztužená tyčí,“ popisuje jezdkyně. „Řekla jsem kamarádce, že budu skákat na příští olympiádě, a ona mi řekla: ehmmmm, šampión, to jistě budeš,“ směje se Kanaďanka.
 
 

Podpora rodiny Zieglerových

Díky trénování ve stájích Erica Lamaze se Tiffany seznámila se Zieglerovými. To byl klíčový moment kariéry. Trénovala Andyho Zieglera, který nikdy před tím na koni nejezdil, a také trénovala jejich dceru. Vytvořila si s nimi velmi blízký vztah a v roce 2009 se Andy Ziegler rozhodl, že Tiffany podpoří a pořídí nějaké dobré koně přímo pro ni.
 
Tak přišel Victor a kariéra Kanaďanky nabrala na obrátkách. Právě s hnědákem Victorem si totiž splnila své předsevzetí, že bude startovat na olympiádě v roce 2012 v Londýně. Dalším byl Southwind VDL. „S ním jsem jela v roce 2011 první stošedesátku. Letěla jsem do Spruce Meadows na CSIO jako individuální jezdec. V letadle mi Eric Lamaze řekl, že bych měla jet v rámci týmu,“ vzpomíná jezdkyně na první reprezentaci v Poháru národů, kdy stála po boku legendy Iana Millara nebo zlaté olympijské dvojice Eric Lamaze a Hickstead. Pro fenomenálního hnědáka to byly tehdy poslední závody před osudnou Veronou.
 

Psali jsme: Hickstead šel do všeho srdcem, říká o svém životním koni Eric Lamaze

 
Zmínit musíme Verdiho III, s nímž byla nominovaná na Světové jezdecké hry 2014 v Caen. Jednou z hvězd pod jejím sedlem byl také hnědák Tripple X III, kterého před ní jezdil řadu let Ben Maher. S tímto hřebcem závodila na Panamerických hrách 2015, kde kanadské družstvo bralo zlato a o rok později byla součástí týmu na olympiádě v Riu. Tehdy skončila Kanada těsně pod stupni vítězů.
 
Aktuální stájovou jedničkou Tiffany je Figor. Holandský hnědák ji donesl v srpnu 2022 na dvanáctou příčku při mistrovství světa v Herningu, což je nejlepší výsledek kanadského jednotlivce na světovém šampionátu od roku 2010. Jezdkyně, která je vedle své píle známá také spontánním projevem plným emocí, má jediný recept na úspěch: „Jezdectví potřebuje hodně času a trpělivosti. A pak také musíte mít chuť do práce.“ 
 
Kanadská reprezentantka provozuje od roku 2016 vlastní stáj Little Creek Equestrian, kde koně nejen trénuje pro sport, ale i chová. Stále velmi úzce spolupracuje s manželi Zigelerovými, kterým řada koní sportujících pod sedlem Tiffany patří.
 
Zdroj: FEI, World Of Showjumping, Tiffany Foster
 
Foto: Libby Law / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE