reklama 11A

Teenagerka v pěti hvězdách. Nevídaný vzestup Angličanky Alice Casburn

ikonka

V srpnu loňského roku dokončila teprve dvacetiletá Alice Casburn jednu z nejtěžších soutěží ve všestrannosti v Burghley na pátém místě. První soutěž CCI5* absolvovala už jako teenagerka. Její vzestup je přímo raketový. Britům roste velký talent.
21.01.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Britská jezdkyně Alice Casburn rozvířila v poslední době vody světové všestrannosti. Dokázala dokončit jednu z nejtěžších soutěží na této planetě CCI5* v anglickém Burghley a umístit se v top 5. To je samo o sobě úspěch, po kterém touží mnoho jezdců, ale jí se to podařilo v pouhých dvaceti letech. Přitom první pětihvězdové závody absolvovala ještě jako teenager. Ostrovní „škola“ military vyprodukovala další nadějnou jezdkyni, o níž jistě ještě uslyšíme.
 
Alice Casburn se narodila v roce 2002 a jezdecké geny jí předala maminka Caroline, která bývala sama britskou reprezentantkou ve všestrannosti. V roce 1994 byla součástí národního týmu na Světových jezdeckých hrách v Haagu.
 
Alice vyrostla mezi koňmi na rodinné farmě v Norfolku. „Máme opravdu dobré zázemí, a když potřebuji pomoct s tréninkem, máma je tu pro mě,“ pochvaluje si jezdkyně a dodává: „K dispozici mám jen Topspina a pár nadějných mladých svěřenců. Doufám, že s nimi v budoucnu začnu zkoušet soutěže pro mladé koně.“
 
Hnědák Topspin, který je Aliciným nejlepším koněm, pochází z rodinného chovu. S ním v posledních dvou sezonách doslova vletěla do nejvyšších pater světové všestrannosti. Zajímavé je, že na rozdíl od svých vrstevníků, kteří mají také dobře našlápnuto, nikdy nebyla na žádném evropském šampionátu na pony.
 
První mezinárodní soutěž na úrovni jedné hvězdy zažila až jako šestnáctiletá. A prvního mistrovství Evropy se účastnila jako sedmnáctiletá juniorka v roce 2019, kdy v Maarsbergenu dojela šestnáctá. Až potom začala její hvězda strmě stoupat. V sezoně 2020, tedy jen dva roky po prvním mezinárodním startu, už byla na úrovni čtyř hvězd. Posun o tři úrovně obtížnosti v tak nízkém věku, to je nevídaný skok!
 
 

Pětihvězdová meta

Ještě jako teenagerka se kvalifikovala do CCI5*-L. Premiéru v nejvyšší možné obtížnosti zažila v říjnu 2021 ve francouzském Pau, tedy na závodišti, kde je od dob existence prestižní série FEI Classic jeden ze čtyř nejtěžších krosů v Evropě. Soutěž dokončila v nejlepší dvacítce. Úspěch předznamenala dvě druhá místa na CCI4*-L v Blair Castlu a CCI4*-S v Little Downham.
 
Na jaře 2022 dosáhla další mety. Dokončila pětihvězdovou soutěž v Badmintonu, jež bývala společně právě s Pau, Luhmühlenem a Burghley součástí evropské části zmíněné série. V létě pak vybojovala bronz na mistrovství Evropy mladých jezdců v Hartpury a měsíc nato vyrazila soupeřům dech, když obsadila pátou příčku v CCI5*-L v Burghley. Nablízku jí byla její máma, kterou vnímá jako nedílnou součást kariéry.
 
„Jezdí se mnou na všechny závody. Je tam, aby mi pomohla, když mám nějaké otázky. Je moje morální podpora, trenér a všechno mezi tím. Chodí se mnou na prohlídku krosu a dává mi tipy. Je to žena mnoha talentů. Máme spolu hodně blízký vztah, což je krásné. Na tuto úroveň jsme se dostaly společně, o to je to cennější,“ nechala se slyšet britská jezdkyně, která za svůj výjimečný kariérní růst dostala ocenění FEI Rising Star 2022 pro vycházející hvězdu světového jezdectví.
 
Zdroj: FEI, Horse and Hound, The Northern Echo
 
Foto: Liz Gregg, Kevin Sparrow / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE