reklama 11D

Michael Pender jako zjevení. Je geniální, říká o něm majitelka stáje

ikonka

Sezona 2022 vyšla irskému jezdci Michaelovi Penderovi skvěle. I když je mu teprve třiadvacet let, dokáže na pětihvězdových závodech porážet nejlepší jezdce světa. Drží rekord v derby v Hicksteadu. Majitelka stáje HHS o něm říká, že je geniální.
31.10.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Mohlo by se zdát, že teprve třiadvacetiletý irský jezdec Michael Pender je zjevením sezony 2022. Dařilo se mu v letošní sérii Global Champions, kde nejednou porazil zkušená parkurová esa, nastupoval v seniorském týmu v Pohárech národů a uspěl i v dalších prestižních soutěžích.
 
Při pohledu do jeho kariéry je ovšem jasné, že na irské jezdecké scéně už dlouho roste výjimečný talent. Patří k těm sportovcům, kteří mezi koňmi vyrostli. „Úplně odmalička jsem se pohyboval v pony sportu. Účastnil jsem se mistrovství Evropy pony, a tam jsem opravdu pocítil touhu dostat se do nejvyšší úrovně parkurů. Moje maminka stojí stoprocentně za mnou,“ vyprávěl Ir ve tři roky starém rozhovoru pro World Of Showjumping. 
 
Michael Pender se narodil v roce 1999, oba jeho rodiče jsou zainteresovaní v jezdectví. Ve čtrnácti letech absolvoval první evropský šampionát pony v Arezzu, v ten rok ještě bez výrazných výsledků. O rok později ovšem Irové získali na pony mistrovství Evropy v Millstreetu stříbro a Michael byl u toho. Stejně tak v následující sezoně v Malmö, kde se Michael navíc dostal v hodnocení jednotlivců do nejlepší pětice. 
 
 

Spolupráce s HHS

Při přechodu z kategorie poníků na velké koně nastoupil irský teenager do stájí Hughes Horse Stud HHS, která se nachází asi půl hodiny cesty od Dublinu a vlastní ji olympionička Marion Hughes se svým mužem Miguelem Bravem. Angažmá v této stáji, které stále trvá, nakoplo Michaela do vysokého sportu.
 
„Když jsem přišel do HHS, měl jsem to štěstí, že jsem prakticky hned dostal možnost jezdit výborné koně. Aktuálně mám hodně mladých koní, pár opravdu slibných osmi a devítiletých,“ řekl začátkem roku 2020 v jednom z rozhovorů. 
 
Právě práce s mladými koňmi přináší Michaelovi zkušenosti a kýžené výsledky. Už od sezony 2016, tedy od sedmnácti let, nastupuje pravidelně při mistrovství světa mladých koní v Lanakenu. Není obvyklé, že junior dokáže prezentovat mladé koně při tomto extrémně náročném šampionátu tak, jak to uměl v tak nízkém věku on. V roce 2016 získal stříbro v kategorii pětiletých s klisnou Z7 Caretinou a navíc s té samé soutěži bral i bronz s ryzkou Z7 Canyou Dance. V Lanakenu se v dalších letech dokázal dostat na stupně vítězů ještě několikrát.
 
Klíčová byla sezona 2019. Neunikl hledáčku komise při výběrovém řízení do Young Riders Academy YRA. „Dalo mi to hodně zkušeností. Spolupracoval jsem s Josem Lansinkem a dostal jsem možnost startovat na závodech v Ženevě, což je úžasná akce,“ nechal se slyšet Michael. Pořadatel a trenéři z YRA se nespletli. Michael nastoupil při CHI v Ženevě do Rolex Grand Prix, jedné z nejprestižnější Velké ceny na světě, a dostal se po čisté jízdě do rozeskakování, což je pro mladého jezdce obrovský úspěch.
 
Ve stejném roce navíc pokořil jeden rekord. V červnu 2019 ovládl derby při CSI4* v Hicksteadu. Nebylo mu tehdy ještě ani dvacet let, a stal se tak nejmladším vítězem této soutěže, která má více než šedesátiletou tradici. Pro ostatní jezdce i fanoušky to byla opravdová senzace.
 
 

Velký sport

Pojďme ale k prosincové Ženevě, ta byla totiž pomyslnou vstupní branou do skokové elity. I když první pětihvězdový mítink, který Michael zažil, to zdaleka nebyl, jde o akci, která každoročně svede dohromady nejlepší jezdce světa.
 
Přímo z Ženevy se přesunul na Světový pohár do Londýna, kde vyhrál skok mohutnosti a hned o týden později zvítězil v této soutěži při CSI4* Liverpool. Na svém kontě má od té doby řadu umístění v čtyř a pětihvězdových soutěžích. 
 
Famózní formu má v právě končící sezoně. Jen v sérii Global Champions zapsal dva triumfy ve Velkých cenách. Vyhrál dvanácté kolo ve Valkenswaardu a první příčku vybojoval i při posledním zastavení v Rijádu. Kvalifikoval se tedy i do Super Grand Prix, která se pojede v listopadu při Prague PlayOffs. Jeho jedničkou je jedenáctiletý irský valach HHS Calais. 
 
Majitelé HHS mu ovšem svěřuje i další koně. „On je génius, koně ho milují,“ žasne nad osobností Michaela Marion Hughes. Její manžel s mladým Irem často cestuje po závodech. „Je velmi mladý, ale přitom myslí úplně dospěle. Je velice zodpovědný. Má stále zájem o práci a společně se těšíme z toho, že hledáme cesty pro koně, jak jít dál,“ chválí ho Miguel Bravo.
 
A co říká samotný jezdec? „Musíte mít talent, být pozitivní a v práci s koňmi postupovat chytře. Věřím, že naprostou prioritou je být dobrým jezdcem.“
 
Zdroj: FEI, World Of Show Jumping, Horsessport Ireland
 
Foto: Hickstead Press



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE