reklama 11A

Anglický humor. Hádám, že nevyhraji, pronesl Townend po těžkém pádu

ikonka

Olympijský medailista ve všestrannosti Oliver Townend patří už řadu let ke světové elitě. Vedle úspěchů má za sebou i karamboly. Před lety mu zachránila život airbagová vesta. Utrpěl těžká zranění, ale smysl pro suchý anglický humor neztratil.
14.11.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Z olympijských her, které se konaly v roce 2021 v Tokiu, si britský reprezentant Oliver Townend odvezl zlato ze soutěže družstev. Dlouho to vypadalo, že bude mít medaili i jako jednotlivec. To se nakonec nepovedlo, ale i přesto není pochyb, že Brit patří už mnoho let k nejlepším jezdcům všestrannosti.
 
Rodák z Huddersfieldu v Yorkshiru slaví v listopadu letošního roku čtyřicáté narozeniny. Jezdit začal jako sedmiletý kluk, vedl ho k tomu jeho tatínek Alan, rovněž jezdec všestrannosti. První úspěch přišel, když mu bylo jedenáct a vyhrál s poníkem Cool Mule soutěž v rámci prestižního mítinku Horse of The Year Show.
 
Velmi rychle se posouval svými výkony vzhůru a v roce 1995 reprezentoval na mistrovství Evropy pony. V mládí působil tři roky jako pracovní jezdec ve stájích trenéra britské reprezentace Kenetha Clawsona. Mimochodem pokud je vám to jméno povědomé, máte pravdu. Keneth Clawson nechal stopu i v českém jezdectví, podílel se na přípravě Jaroslava Hatly na olympiádu v Aténách.
 
Vraťme se ale k britskému jezdci. Oliver měl tehdy hluboko do kapsy, ale jeho touha po úspěchu byla obrovská. Jen o pár let později se přesunul na vlastní farmu v Ellesmeru v Shropshire. Tam sídlí dodnes.
 
 

Vavříny ve všestrannosti

V roce 2005, když bylo Oliverovi třiadvacet let, absolvoval první start v Badmintonu. Soutěž, jež je dle dnešních pravidel označená pěti hvězdami a patří k nejtěžším na světě, dokončil na výborné dvanácté příčce. Vysloužil si tím místo v týmu pro seniorské mistrovství Evropy, které se v témže roce konalo v Blenheimu. Tehdy ještě nezazářil. O dva roky později už získal zlato s družstvem na evropském šampionátu v Pratoni del Vivaro. Sedlal tam jednoho ze svých stěžejních koní – bělouše Flinta Curtise.
 
Úspěšná kariéra byla nastartovaná. Hned na dalším kontinentálním mistrovství v roce 2009 ve Fontainebleau byl se stejným koněm opět součástí vítězného družstva, a zlato má i z týmové soutěže z roku 2017, kdy se o medaile jelo ve Strzegomi. V sezoně 2019 obsadili Britové s Oliverem v řadách druhou příčku.
 
Na kontě má několik triumfů z CCI5* - závodů které tvořily elitní sérii FEI Classics. Vyhrál v Badmintonu, dvakrát ovládl prestižní soutěž v Burghley, v Kentucky v USA zvítězil dokonce třikrát. Na druhý start v zámoří v roce 2010 ovšem nevzpomíná rád. V krosu ho tam potkal takzvaný rotační pád, při němž se přes něj převalil kůň. 
 
„Kůň nevyskočil dost vysoko a zakopl. Ve skutečnosti jsem z něj nespadl, přistáli jsme vedle sebe, a on se přese mě převalil,“ popsal situaci jezdec, který říká, že šlo nepochybně o jeho nejhorší pád v životě.
 
Olivera transportovali do nemocnice se zlomeným ramenem, hrudní kostí, klíční kostí a zlomenými žebry. „Zachránila mě airbagová vesta. Nosím ji od doby, kdy je začali v Anglii vyrábět,“ uvedl později. Jezdec prokázal, že mu je vlastní pověstný suchý anglický humor. Když ho nakládali do vrtulníku a už byl při vědomí, řekl sestře: „Hádám, že to znamená, že dnes nevyhraji.“
 
Moc dobře si ale uvědomoval, jak vážná to byla situace. „Všichni víme, že všestrannost může být opravdu nebezpečná. Mám mnoho přátel, kteří se vážně zranili. A bohužel znám i takové, kteří se při podobném incidentu zabili,“ uvedl Brit, který ovšem ani na moment nepomyslel na konec kariéry. Za rok nato dojel v Kentucky šestý.
 
 

Olympijské hry

Vrcholem kariéry čtyřicetiletého jezdce jsou prozatím olympijské hry v Tokiu. V srpnu 2021 tam odjížděl jako jeden z horkých favoritů, byl tehdy v pozici světové jedničky. V sedle irského bělouše Ballaghmor Class se také ujal vedení hned po drezuře a i terénní jízda mu vyšla skvěle. Nakonec rozhodly chyby v parkuru, kvůli kterým klesl na páté místo v hodnocení jednotlivců.
 
I tak ale byly hry v Japonsku pro Brity úspěšné. Jako tým ve složení Laura Collett, Tom McEwen a Oliver Townend totiž nenašli přemožitele.  
 
Bělouš byl Oliverovi partnerem také při mistrovství světa 2022 v Pratoni del Vivaro. Tam však spolu dojeli až šestnáctí a týmu jen těsně unikla medaile. Čtyřicetiletý jezdec má však ještě hodně před sebou a už nyní je jednou z nejvýraznějších tváří světové všestrannosti.
 
Zdroj: FEI, Oliver Townend web, The Daily Mail
 
Foto: Kai Försterling, Libby Law, Christian Taniére



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE