reklama 11B

Yasmin Ingham. Vycházející hvězda, která vyrazila světové špičce dech

ikonka

Mistrovství světa ve všestrannosti 2022 přineslo překvapení. Elitu porazila teprve pětadvacetiletá Britka Yasmin Ingham. Na takovém šampionátu závodila poprvé. Nebyla ani zařazena do sestavy pro týmovou soutěž. Odkud se vzala vycházející hvězda?
24.09.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12B

 

Diváci na mistrovství světa ve všestrannosti v Pratoni del Vivaro byli v neděli 18. září svědky toho, jak napínavé a ohromující okamžiky může tento sport nabídnout. Pro zlato si v soutěži, která nebyla rozhodnutá až do poslední překážky, dojela mladá Britka Yasmin Ingham. 
 
Jezdkyně startovala na seniorském mistrovství poprvé v životě a od šéfa reprezentace přitom nedostala důvěru, aby byla součástí národního týmu. Jela jako jednotlivec. Podle magazínu Eventing Nation je to vůbec poprvé v historii, kdy světový šampionát vyhrál jezdec, který nebyl na akci zařazen do národního družstva a hodnocen byl pouze v individuálním pořadí.
 
 

Holka z ostrova Man

Yasmin, která se narodila v roce 1997, vyrostla na ostrově Man ležícím v Irském moři. Její matka pracovala jako manažerka velkého jezdeckého centra. Ke koním ji tak brala od narození. Její první slovo bylo prý „nahoru“, když chtěla vysadit na koně. „Vždy jsem chtěla jezdit. Tak mi maminka koupila malého poníka. Klisničku, která byla snad nejdivočejší ze všech. Jmenovala se Evil Edna,“ vzpomíná novopečená mistryně světa.
 
Veškerý čas, všechny prázdniny i víkendy, trávila Yasmin u koní. „Bylo tam v okolí hodně krásných terénů, skákali jsme přes živé ploty. Jednou mě máma našla, jak s tou malou poničkou skáču přes živé ploty vysoké přes 160 centimetrů, a řekla si, že už s tou mou posedlostí skákáním musí něco dělat,“ popisuje jezdkyně, jak odstartoval její cílený výcvik.
 

Čtěte také: Laura Collett: Olympijská šampionka, která vstala hrobníkovi z lopaty

 
Matka Yasmin kontaktovala Sue Davies, která se ve všestrannosti pohybuje, spoluvlastnila špičkové koně s Mary King -  několikanásobnou olympijskou medailistkou. Sue se tréninku ujala poté, co se Yasmin přesunula do jejích stájí do Pewitt Hall nedaleko Liverpoolu. 
 
V roce 2012 startovala na svém prvním mistrovství Evropy pony ve Francii. To byla v třetí desítce. O rok později v Arezzu v Itálii šampionát na poníkovi Craig Mor Tom vyhrála a byla také součástí zlatého družstva. Postupně přešla na velké koně. Od Sue Davies dostala k dispozici bývalého špičkového pětihvězdového hřebce Fernhill Urco. S ním začala sbírat první zkušenosti v mezinárodních soutěžích CCI.
 
 

Ve hvězdné společnosti

V roce 2014 se Sue Davies a Mary King rozhodly, že jeden z top koní, zlatý medailista ze Světových jezdeckých her v Kentucky Imperial Cavalier půjde do důchodu. Respektive, že bude učitelem pro juniorku Yasmin. Ta nemohla uvěřit svému štěstí, když se zprávu dozvěděla. „Stála jsem na dvoře a málem jsem upadla na zem. Jak je to možné, že zrovna já dostanu koně, u kterého jsem snila jen o tom, že bych se ho někdy mohla dotknout,“ líčí Britka, jak začala jezdit hvězdného valacha.
 
Postupně se šplhala obtížnostmi od CCI1* až do čtyř hvězd. K dispozici má aktuálně hned několik koní, ale tím nejvýraznějším je francouzský ryzák Banzai du Loir. Sedlá ho od roku 2019 a o rok později s ním vyhrála CCI4* pro osmi a devítileté koně v Burnham Market. V sezoně 2021 zvítězila v CCI4*-L v Blenheimu. 
 
V dubnu 2022 se Yasmin s Banzaiem postavila na start první pětihvězdové soutěže v životě. Bylo to v Kentucky a dvojice obsadila druhou příčku. Díky skvělým výkonům v poslední sezoně se kvalifikovala na mistrovství světa a navíc prošla sítem výběru šéfa reprezentace, což ve Velké Británii není snadné. Ale pouze jako jednotlivec.
 
 

Zlatý úspěch

V polovině září 2022 odcestovala Britka s Banzaiem na mistrovství světa do italského Pratoni de Vivaro. Na svém prvním šampionátu této úrovně si vedla skvěle. Po drezuře byla třetí za Němcem Michaelem Jungem, který je jedním z nejúspěšnějších jezdců v historii všestrannosti, a za krajankou Laurou Collett, zlatou medailistkou z týmového klání na olympiádě v Tokiu.
 
Lauře Collett ovšem nevyšel kros, a Yasmin se po druhé části šampionátu přilepila na Junga, který v terénní jízdě nechyboval. Rozhodnout tak musel výsledek v nedělním parkuru. Od lídra ji dělilo necelých pět trestných bodů. 
 
Britská dvojice překonala kurz bez trestných bodů a v čase. Yasmin i její podporovatelé v Kiss and Cry zóně začali slavit. Bylo jasné, že horší než druhá nebude, a to je pro mladou jezdkyni obrovský úspěch.
 

Psali jsme: Němka Julia Krajewski ztratila dva výborné koně. A potom přišla Mandy

 

Michael Jung s FischerChipmunkem byli poslední nastupující dvojicí. Na jejich výkonu záleželo pořadí na stupních vítězů. Němec si mohl dovolit jedno shození, aby udržel zlato. To přišlo na překážce 11A, a tak bylo jasné, že do cíle už musí německá legenda dojet čistě. A zdálo se, že to klapne. Další překážky skákal bez problémů, a když si to namířil na poslední skok, němečtí fanoušci už slavili. Jenže přišla druhá chyba. 
 
Yasmin Ingham se v pětadvaceti letech při prvním startu na seniorském šampionátu stala mistryní světa. Jung se propadl na páté místo, druhá příčka patří zlaté olympijské dvojici Julia Krajewski a Amande de B´Neville, bronz bral Novozélanďan Tim Price s hnědákem Falcem.
 
„Nedokážu ani slovy popsat, jak se cítím. Šla jsem do kolbiště a snažila se vytěsnit z hlavy úplně všechno. Byla jsem po velkým tlakem, na stříbrné pozici. A když byl posledním jezdcem Michi Jung, vůbec mě nenapadlo, že by udělal chybu. Ale není robot,“ nechala se slyšet Yasmin.
 
Zdroj: FEI, Eventing Nation, Horse and Hound
 
Foto: Richard Juilliart / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE