reklama 11D

Nejprve boxy, pak soupeři. Rex Of Thunder v Karlových Varech nezklamal

ikonka

Čtyřletý Rex Of Thunder si upevnil pověst třídového koně na vzestupu a po Zlatém poháru ovládl i Cenu města Karlovy Vary - Memoriálu Josefa Dolejšího. Nedělní mítink v Karlových Varech provázelo slunečné počasí, ale i napětí před startovacími boxy.
24.07.2022 23:28  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Žádné větší drama nepřinesla nedělní Cena města Karlovy Vary - Memoriál Josefa Dolejšího. Favorizovaný Rex Of Thunder pod svým stálým jezdcem Michalem Demem, který chyběl v hřebcově sedle jen při Evropském poháru žokejů, nepřipustil sebemenší pochybnosti a postaral se o druhý jedničkový úspěch trenéra Jana Demeleho v rozmezí posledních sedmi dnů.

Tři délky za suverénním hnědákem Stáje Březová si před solidní diváckou návštěvou pohlídal další druhé místo bělouš Australien a pro třetí peníze si doběhla jediná klisna v poli Sparkle Shout. Čtvrtý Orleano již následoval s odstupem dalších pěti délek.

Rex Of Thunder navázal na měsíc starý úspěch ve Zlatém poháru Armády České republiky a při svém devátém startu kariéry získal páté vítězství.

 

Čtěte také: Bude mít Česko poprvé za 102 let šampionku? Rýsují se i další rekordy

 

"Myslím si, že podal stejně dobrý výkon, jako minule v Praze. Dnes to měl jednodušší, ale jsou to jedničkové dostihy a musíme si dávat pozor na každého soupeře. Dva kilometry jsou jeho optimální distance, i když mu nevadí ani 200 nebo 400 metrů navíc," hodnotil spokojený Michal Demo.

Nejtěžší okamžiky přišly pro favorita paradoxně ještě před dostihem. Několik desítek sekund se potýkal se vstupem do startovacích boxů a mnozí jeho příznivci si vzpomněli na horké chvilky před Velkou cenou Slovenska, kvůli nimž cestoval zbytečně na Turf Gala a do letošní sezony tak vstupoval o tři týdny později oproti původnímu plánu.

"Je pravda, že před boxy mi zatrnulo. Má tam problémy od loňského Slovenského derby, kde zřejmě získal ten blok. Snažíme se to odbourat, doma chodí do boxů naprosto bez problémů, ale on je chytrý kůň a ví, že na dostizích je to jiné. Jakmile už je uvnitř, je to dobré a vydrží tam stát klidně i deset minut. Teď se to dvakrát podařilo a budeme na tom pracovat, aby se to dál zlepšovalo," podotkl Demo.

V samotném dostihu už mohl být tým ze Slušovic - Březové bez obav. Rex Of Thunder v poklidu odpočíval na chvostu pětičlenného pole, po zatočení do cílové roviny akceleroval ve vnější stopě a převahu si udržel až do cíle. Na jeho snadném úspěchu nic nezměnilo ani lehké bočení za distancí.

"Měli jsme dobrý průběh, ten jeho klasický. Sedí vzadu, spí a tu poslední čtyřstovku domů má neuvěřitelnou. Je pravda, že když se v rovině ocitne vpředu, kouká kolem sebe. Každopádně je to výborný kůň," dodal Demo.

Protest kvůli startu i pád před tribunami

V trojkové Ceně primátorky města Karlovy Vary na 2000 metrů se po více než roční pauze vrátila na výsluní Maverana. Pětiletá klisna ze stáje MUDr. Evy Nieslanikové bezezbytku využila výhodnou nesenou hmotnost 55,5 kg a pod žákyní Sabinou Mokrošovou po boji o půl délky porazila výborně jdoucí tříletou debutantku Cat’s Agility.

O další hlavu zpět finišovala favoritka Dylanka, pro niž to byla teprve druhá prohra za posledních jedenáct startů. I zde bylo k vidění extempore před boxy - tříletý valach Dang Doss zopakoval averzi ke startovnímu zařízení, kterou předvedl už při svém debutu v Lysé nad Labem, a zůstal na startu.

Sabina Mokrošová a oranžovo-bílé barvy rodiny Nieslanikových slavili na lázeňské dráze double, druhé vítězství však přidali každý zvlášť. Centrála Tušimice se prosadila v Dostihu amazonek - Memoriálu Ing. Jiřího Chaloupky v rámci série Fegentri prostřednictvím Minchira a amatérky Terezy Jedličkové. Mokrošová se radovala v Ceně společnosti Jan Becher Karlovarská Becherovka s tříletou ryzkou Hello Bellou ze stáje Hany Veselé.

Závěrečný pětkový handicap měl dohru u zeleného stolu a opět to bylo kvůli situaci na startu. Majitel Marek Šimák podal protest proti způsobu odstartování, neboť jeho Lewis Gal (v cíli čtvrtý) byl zaveden do jiného boxu, než určovalo jeho číslo. Dostihová komise ponechala doběh v platnosti poté, co byl protest podle oficiálního zápisu při projednávání stažen.

Premiérová letošní steeplechase na karlovarské dráze Cena Hipodrom Holoubek se stala kořistí podruhé v Česku startujícího Ambrosiuse pod Rostislavem Benšem. Svěřenec Grega Wroblewského ve finiši udržel za sebou útočícího Svensona s Petrem Foretem.

Na poslední překážce před tribunami padla dlouho aktivní Kurierka a jezdkyně Tereza Polesná zůstala ležet za skokem. S podezřením na otřes mozku byla převezena do nemocnice.

 

Krátce ze zahraničí

 

Tři umístění zaznamenaly české stáje na závěrečném dnu letního mítinku v německém Bad Harzburgu. Trenér Jiří Brož nasedlal nejprve třetího ze čtyřkového handicapu na 1200 metrů Moonlight Shadowa a posléze pátou na 1550 metrů Berouyine, oba pro jezdkyni Michaelu Maláčovou. Milsueldos v sedle s Janem Odložilem doběhla třetí ze čtyř aktérů Preis der Bad Harzburger Bauwirtschaft - Harzburger Seekönig 2022 (3550 m, 8888 eur). Na vítězného Wutzelmanna ztrácela v cíli 35 délek.

Letos ve výborné formě běhající Politicum se porovnal s německou konkurencí v Hoppegartenu. Ve dvojkovém handicapu Preis der Eisbären Berlin (1600 m, 11 000 eur) bělouš stáje The Sons Of Sharpour uzavřel pod Adriem de Vriesem sedmičlenný doběh.

Hoppegarten přesto v neděli viděl úspěch českých majitelů. Čtyřletý ryzák New Moon, kterého pro stáj www.all4horse.eu trénuje Jan Korpas, triumfoval s žokejem Andraschem Starkem o krk v Preis der Füchse Berlin (III, 1600 m, 7000 eur). “Loni si zlomil krční obratel a těžko se pak s ním cestovalo. Andrasch ho dnes skvěle odjezdil, všechno splnil,” pochvaloval si trenér Shamalganova syna.

Stáj Dr. Charvát a trenér Pavel Tůma si připsali překážkové vítězství v sobotním programu ve varšavském Sluziewci. Čtvrtý ze slovenské Veľkej jarnej ceny Chittussi vyhrál s amatérkou Terezou Polesnou proutěné překážky Nagrodu Baracz na 2400 metrů. Polobratr My Old Husbanda, Dumnonie či Dominiqua se prosadil o 1 3/4 délky. Jeho stájový kolega Arkalon přidal třetí příčku v Nagrodě Kastora na 3800 metrů.

Foto: Marcela Kozová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE