reklama 11A

Bude mít Česko poprvé za 102 let šampionku? Rýsují se i další rekordy

ikonka

Průkopnicí rovinových jezdkyň v bývalém Československu byla Míla Hermansdorferová, která měla ve své životní sezoně na dosah i titul rovinového šampiona. Letos se daří hned několika jejím nástupkyním, které můžou tuto unikátní metu atakovat.
22.07.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Mohl by to být další z velkých historických milníků českého turfu. Během uplynulých 102 let se ještě nikdy nestala šampionem profesionálních rovinových jezdců žena. Více než čtvrt roku před vyvrcholením letošní sezony se nezdá být nereálné, že by se to mohlo změnit právě v roce 2022.

Za první čtyři měsíce sezony se v čele průběžného pořadí Lázně Poděbrady Cupu už stihly vystřídat tři různé jezdkyně. První týdny sezony měla nejlepší formu Martina Havelková, po ní stanula v čele průběžného pořadí Jiřina Andrésová a aktuálně kraluje Vendula Korečková.

Právě Korečková, která zatím nasbírala 13 vítězství a vykazuje úspěšnost 21,7 procent, má mimořádně dobré karty. Aktuálně jezdí koně šampionské centrály Němčice rodiny Vocáskových, která v minulosti už několikrát pomohla své jezdecké jedničce k postu tuzemského šampiona - naposledy loni Jaromíru Šafářovi.

 

Čtěte také: First Of All dominoval o 22 délek, těžké zkoušky tříletých ve Francii

 

V elitní desítce šampionátu se však nacházejí ještě tři další jezdkyně. Čtvrtá Andrésová má jen o jedno vítězství méně a udržuje si dobrou úspěšnost, Havelková je pátá.

Žákyně Sabina Mokrošová přetavila pravidelné šance od své domovské stáje v průběžné deváté místo a těsně za branami elitní desítky jsou ještě Ingrid Janáčková Koplíková a loni třetí Lucie Fialová.

První byla Míla Hermansdorferová

V bývalém Československu se šampionát rovinových jezdců vyhlašuje od roku 1920. Trvalo ale téměř půlstoletí, než se mezi deset nejlepších jezdců poprvé dostala žena. Byla to v roce 1968 Miloslava Hermansdorferová-Schulzová, která se s jedenácti vítězstvími vyšvihla na pátou příčku.

O rok později populární "Míla" po celé jaro suverénně vedla statistiku. Zranění z provinčního mítinku v Táboře jí však zhatilo nejen šanci na vítězství v derby s Reliefem, ale i vyhlídky na šampionát.

Zatímco modrou stuhu nakonec ovládla v roce 1972 s Crapomem, na šampionský titul už nedosáhla. Dvakrát - v letech 1971 a 1975 byla druhá, přičemž ve druhém zmíněném případě vyhrála dvacet dostihů a nasbírala jen o tři úspěchy méně než šampion Vlastimil Smolík.

Do nejlepší desítky v 70. letech krátce nakoukly i Růžena Erhartová, Hildegarda Kolátorová, Ivana Havelková (dnes Pejšková) a také Anna Vančurová.

Po odchodu Hermansdorferová se však jezdkyně z předních příček statistiky zase vytratily. Ojedinělým úspěchem bylo čtvrté místo Jiřiny Hrabánkové ze sezony 1982 a na začátku 90. let se mezi nejlepšími dvakrát objevila Romana Neslerová, ale to bylo na dlouhou dobu všechno.

Nástup nové vlny

Změnu přinesla až nová silná generace jezdkyň na přelomu tisíciletí. V roce 2002 se poprvé v historii probojovaly do nejlepší desítky hned tři jezdkyně - Kristýna Bezděková, Ilona Třešňáková (dnes Hronová) a Lucie Herková.

O dva roky později se umístila na třetím místě Iva Miličková, stále více se začalo dařit také Martině Havelkové, Vendule Korečkové, Ingrid Koplíkové či Kateřině Hlubučkové.

Další průlom pak přišel v roce 2019, kdy ženy tvořily celou polovinu nejlepší desítky Lázně Poděbrady Cupu - Vendula Korečková byla pátá, Martina Havelková šestá, Kateřina Hlubučková osmá, Zuzana Vokálková devátá a Jiřina Andrésová desátá. V posledních dvou sezonách pak vybojovaly třetí místo Simona Laubeová a Lucie Fialová.

Ať už české dostihy budou mít poprvé rovinovou šampionku nebo ne, minimálně jeden historický zápis je podle všeho na dosah. Nejúspěšnějšími jezdkyněmi české historie podle počtu umístění v elitní desítce šampionátu jsou společně Míla Hermansdorferová a Martina Havelková, jimž se to podařilo devětkrát. Chuchelská žokejka a trenérka se tak letos může v čele historického pořadí osamostatnit.

 

Jezdkyně podle počtu umístění v top10 rovinového šampionátu

 

9x - Martina Havelková, Míla Hermansdorferová
7x - Vendula Korečková
5x - Iva Miličková
4x - Kateřina Hlubučková
3x - Kristýna Bezděková, Hildegarda Kolátorová
2x - Jiřina Andrésová, Jiřina Hrabánková, Ingrid Koplíková (Janáčková), Sabina Mokrošová, Romana Neslerová, Ilona Třešňáková (Hronová)
1x - Růžena Erhartová, Lucie Fialová, Ivana Havelková (Pejšková), Lucie Herková, Simona Laubeová, Šárka Pulpánová, Anna Vančurová, Zuzana Vokálková

Foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE