reklama 11A

Nejasnosti kolem jezdeckých škol. Kdo smí na venkovní sportoviště?

ikonka

Velmi nepřehledná situace vznikla po zavedení vládních opatření 22. října v souvislosti s využíváním venkovních sportovišť. Původně to vypadalo, že se využívat nemohou vůbec, což nakonec Roman Prymula upřesnil. Jezdecké školy to mají však horší.
22.10.2020 21:39  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C
 
K situaci kolem jezdeckých škol se podrobně vyjádřila Česká jezdecká federace, jejíž celé stanovisko uvádíme níže.
 
V reakci na vládní opatření ze dne 21. 10. 2020 můžeme reagovat pouze konstatováním, že ČJF není jakkoli oprávněna řídit chod jezdeckých škol, služeb zabývajících se ustájením koní ani dalších obecných činností souvisejících s "jízdou na koni". V naší kompetenci je pouze řízení činnosti kolem pořádání samotných závodů v sedmi jezdeckých disciplínách, ZZVJ, SCM a akcích, které ČJF přímo pořádá. Nejsme ani oprávněni vydávat žádné závazně platné výklady vládních usnesení.
 
Každý poskytovatel daných služeb je za svou činnost plně odpovědný. Proto berte následující informace jen jako shrnutí současného stavu. Zda se s ním ztotožníte a budete jej akceptovat nebo ne je čistě Vaše rozhodnutí a Vaše plná odpovědnost.
 
1. Ve vládním nařízení z 15. 10. 2020 je zakázáno mj. provozování zařízení nebo poskytování služeb osobám ve věku 6 až 18 let zaměřených na činnosti obdobné zájmovým vzděláváním podle § 2 vyhlášky č. 74/2005 Sb., jako jsou zejména zájmová, výchovná, rekreační nebo vzdělávací činnost včetně přípravy na vyučování; tento zákaz se nevztahuje na činnost školních družin
Dle tohoto textu lze usuzovat, že provoz jezdeckých škol a zájmových kroužků s koňmi byl pro děti 6 – 18 let zastaven již od 15. 10. 2020
 
2. Vládní nařízení z 21. 10. 2020 s účinností od 22. 10. 2020 06:00 navíc:
- první usnesení omezuje volný pohyb osob – jsou v něm přesně specifikované podmínky, za kterých smí občan ČR opustit svou domácnost, kde mezi výjimkami z pohledu jezdectví relevantní 
• bod 3 cest nezbytně nutných k obstarávání základních životních potřeb (např. nákup potravin, léků a zdravotnických prostředků, hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží, krmiv a dalších potřeb pro zvířata), včetně potřeb osob příbuzných a blízkých, zajištění péče o děti, zajištění péče o zvířata, využívání nezbytných finančních a poštovních služeb, doplnění pohonných hmot, odkládání odpadu
• bod 4: cest nezbytně nutných k zajištění potřeb a služeb podle bodu I/3 tohoto usnesení pro jinou osobu (např. dobrovolnictví, sousedská výpomoc)
• bod 8: cest za účelem pobytu v přírodě nebo parcích a pobytu tam a cest do vlastních rekreačních objektů a pobytu v nich
Celý text vládního usnesení ZDE
 
- druhé usnesení omezuje poskytování služeb – opět jsou tam vyspecifikovány služby, které lze provozovat. Lze se tedy oprávněně domnívat, že činnosti explicitně neuvedené v seznamu tedy provozovat nelze.
Celý text vládního usnesení ZDE
 
Dále se lze domnívat, že samotná cesta jezdce / majitele nebo v rámci přátelské výpomoci i jiné osoby za koněm je povolena v případě, že daná osoba zajišťuje pro zvíře činnost související s jeho životními potřebami, mezi něž mj. z platného výkladu MZe z jara letošního roku patří i jejich pohybování. Pokud je možné prokázat, že činnost, která je provozována za účelem takové potřeby, je vše v souladu s vládním nařízením. Nicméně například průkaznost takové potřeby bude velmi obtížná například u lonžování koně, na kterém sedí dítě, neboť kůň se dá zrovna tak dobře lonžovat bez jezdce. Stejně obtížné to bude prokázat při přesunu jezdce s koněm na trénink do jiného areálu. Velkou komplikací může být platný zákaz vstupu do vnitřních prostor sportoviště (hala, šatny, sedlovna, WC, sprchy). Oproti tomu vyjížďka v přírodě v lotu po dvou dvojicích by měla být v souladu s danými omezeními, neboť se tím spojí body 3, 4 a 8. Ale to vše si musí každý posoudit sám za sebe a na vlastní odpovědnost.
 
Ohledně režimu provozu stájí – každý majitel stáje má v nouzovém stavu primární (nadřazenou) povinnost zajistit dodržování vládních opatření v plném rozsahu a také bezpečnost a zdraví svých zaměstnanců. K zajištění těchto povinností může využít nezbytně nutná opatření ve svém areálu, a to včetně zákazu vstupu cizích osob – včetně majitelů koní. Tedy samozřejmě v případě, že je svými prostředky schopný zajistit základní životní potřeby koní včetně jejich pohybování. Majitel koně to musí respektovat, v opačném případě má majitel samozřejmě možnost ustájit koně v areálu, kde budou opatření mírnější.
 
Ale jak je psáno na počátku tohoto mailu – konečný závěr a rozhodnutí o tom, zda bude provozovatel v činnosti budete pokračovat, nebo ji pozastaví, případně jaká přijme omezující opatření je výhradně na jeho rozhodnutí a také jeho plné odpovědnosti. ČJF není ze své pozice oprávněna do toho jakkoli zasahovat – neexistuje k tomu legislativní podklad na základě kterého by tak mohla učinit.
 
Tolik tedy vyjádření České jezdecké federace. Co se týče obecného využívání venkovních sportovišť, tak Národní sportovní agentura vydala odpovědi na základní otázky ohledně sportování. V nich uvedla, že JE MOŽNÉ – aby venkovní sportoviště byla v provozu ALE NENÍ MOŽNÉ– aby byla venkovní sportoviště využívána amatérskými sportovci, jelikož pohyb je omezen tak, že není dovolena cesta do venkovního sportoviště. JE MOŽNÉ – sportovat v přírodě a parku (tedy také doprava do přírody a parku), ovšem NENÍ MOŽNÉ – sportovat v přírodě nebo parku ve více než 2 osobách s výjimkou členů domácnosti. 
 
V případě profesionálních sportovců JE MOŽNÉ využívat venkovní sportoviště. – Cestu na venkovní sportoviště lze chápat jako cestu do zaměstnání (profi sportovci) a jeho následné používání ve více než dvou osobách, pokud se jedná o zaměstnance stejného zaměstnavatele nebo osoby společně vykonávající podnikatelskou nebo jinou obdobnou činnost, avšak NENÍ MOŽNÉ– využívat vnitřní sportoviště.
 
Nutno však dodat, že později tyto informace na webu NSA již nebyly dostupné. Naopak ministr zdravotnictví Roman Prymula na svém Twitteru uveřejnil krátké video s upřesněním, že na venkovní sportoviště jít lze i v pozici amatérského sportovce, ale musí být dodržována pravidla. 
 
„Pokud hovoříme o zevních sportovištích, tak tam samozřejmě mohu provozovat individuální sport, nicméně jsou tady velmi tvrdá omezení, kdy tam mohou být pouze dvě osoby. Je třeba říci, že bych se měl věnovat aktivitám, které jsou podobné běhu, mohu jet na kole, na in-linech. Pokud bych si chtěl zahrát fotbal, tak už to příliš nejde, protože nejenže nemůžu hrát 11 na 11, ale nemohu hrát ani 5 na 5,“ doslova uvedl v upřesňujícím videu.
 
Použité zdroje: web ČJF, web NSA, Twitter Romana Prymuly



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE