reklama 11A

Národní hřebčín přivítal první hříbě roku 2021. Je jím klisna Abanta

ikonka

Ve čtvrtek 21. ledna krátce po půlnoci v Kladrubech nad Labem poprvé spatřila svět starokladrubská klisnička Abanta. Stala se tak prvním hříbětem, které se v tomto roce narodilo v Národním hřebčíně. Otcem je Generalissimus Energia XLIX, matkou Abeva.
21.01.2021 15:16  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12B

 
Abanta-22 je druhým hříbětem devítileté klisny 385 Abeva. Jejím otcem je šestnáctiletý plemenný hřebec Generalissimus Energia XLIX, kterému se narodilo již dvacet dva potomků.
 
„Porod proběhl v očekávaném termínu, bez komplikací a klisnička se těší dobrému zdraví,“ uvedla zootechnička Národního hřebčína Kladruby nad Labem Ing. Jitka Raichová. 
 
Ač se jedná o starokladrubského bělouše, klisnička Abanta se stejně jako jiná hříbata starokladrubského plemene narodila s tmavou srstí. „Bílým klisnám starokladrubského koně se rodí černá nebo tmavě hnědá hříbata a postupem let tzv. vybělují, jedná se o postupnou ztrátu pigmentu v srsti,“ vysvětlil ředitel národního hřebčína Ing. Jiří Machek. 
 
Hříbě bylo již na první krátké procházce před hřebčínem a postupně se mu budou vycházky prodlužovat. Teď ho čeká půl roku s matkou, poté bude spolu se svými vrstevníky tři roky žít na hříbárně v nedalekých Selmicích na dvoře Františkov. 
 
Národní hřebčín očekává v letošním roce narození dalších 45 hříbat v Kladrubech nad Labem a 42 hříbat v hřebčíně Slatiňany, kde se chovají vraníci starokladrubského koně.
 
Zdroj: tisková zpráva NH Kladruby



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE