reklama 11A

Simulátor jízdy na koni. Ukážeme vám, k čemu je dobrý a co všechno umí

ikonka

Při nedávné on-line návštěvě Střední školy chovu koní a jezdectví Kladruby nad Labem mnohé čtenáře zaujal jezdecký simulátor. Dnes vám společně s Janou Cincibuchovou a Lucií Tomandlovou ukážeme, jak funguje tento „školní kůň“ v praxi.
19.01.2021 15:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12C


Střední škola chovu koní a jezdectví Kladruby nad Labem již disponuje dvěma jezdeckými simulátory Racewood. Jak takový umělý „školní kůň“ pracuje, to nám předvedly vedoucí učitelka odborného výcviku Jana Cincibuchová společně s učitelkou odborného výcviku Lucií Tomandlovou, která se vyhoupla do jeho sedla.

 

 

Společnost Racewood vyvinula širokou škálu simulátorů, od školního koně, přes „specialisty“ např. na drezuru, všestrannost, voltiž či koňské pólo. Existují také různé simulátory pro dostihy, a to i ty klusácké. Uplatnění nachází jak u úplných začátečníků, tak u zkušených jezdců až po úroveň čtyř hvězd. 

 

PSALI JSME: On-line prohlídka: Co nabízí škola chovu koní a jezdectví v Kladrubech

 

Nejpokročilejší simulátor je určený pro všestrannost. Umí i náročné cviky z úloh Grand Prix, jako např. piafu, pasáž či piruety. Využívá nejmodernější technologii k simulaci skoků až do výšky 120 centimetrů. Je vybaven senzory, které monitorují pobízení holeněmi, sedem i držení otěží. Cena tato sofistikovaného simulátoru začíná na 86.000 liber, ale takový školní kůň vyjde „pouze“ kolem 32.500 liber a simulátor pro voltiž stojí jen 11.650 liber.

 

 

Úplně první simulátor Racewood vyvinul současný generální ředitel společnosti Bill Greenwood v roce 1990 a byl určen pro žokeje, který si chtěl při rekonvalescenci udržovat kondici a jezdecké schopnosti. Tento první simulátor zaznamenal obrovský úspěch a díky tomu se zaměřila pozornost na to, jak lze simulátory pozitivně využít při výcviku začínajících jezdců, případně jezdců po zranění. Postupem času simulátory začala využívat celá řada jezdeckých škol. Rodinná firma Racewood se nachází v obci Tarporley na severozápadě Velké Británie a své produkty dnes vyváží do celého světa – od Evropy, přes Severní Ameriku, Afriku, Asii až po Austrálii. 

„Náš jezdecký simulátor umí šest chodů – dva v kroku, dva v klusu a dva ve cvalu. Reaguje na pobídky holeněmi a držení otěží. Trenažer využíváme zejména pro žáky prvního ročníku, mezi nimiž jsou někdy i úplní začátečníci. Díky tomu se lépe naučí pobídky holeněmi i držení rovnováhy v sedle,“ říká Jana Cincibuchová. „Z mého pohledu je to velmi přínosná pomůcka. Samozřejmě simulátor plnohodnotně nenahradí živého koně, ale už se velmi těším, až ho s žáky vyzkoušíme v plném provozu,“ dodává Lucie Tomandlová ze Střední školy chovu koní a jezdectví Kladruby nad Labem.




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE