reklama 11D

Manželé Myškovi se přestěhovali do Koles, hlavní oporou zůstává Evžen

ikonka

Trenérka Štěpánka Myšková a žokej Jaroslav Myška mění po deseti letech tréninkové středisko. V prosinci se přestěhovali s dvěma desítkami koňmi do Koles. Evžen a další naděje nyní trénují na stejné dráze jako Sagar, Festival a další legendy.
07.01.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12C

V novém působišti vstoupili do roku 2021 manželé Štěpánka a Jaroslav Myškovi. Jedna z nejúspěšnějších stájí české překážkové scény přesídlila po deseti letech ve Valech u Přelouče do Koles. Vítěz Ceny Labe Evžen a jeho tréninkoví kolegové se od prosince rozkoukávají v areálu rodiny Sůrových, kde se v 80. letech připravovali vítězové Velké pardubické Sagar a Festival.
 
"Ve Valech jsme skončili z osobních důvodů, rozhodnutí padlo ke konci listopadu. Dali jsme si cíl přesunout se s celým ansámblem do konce roku, což se podařilo. Nebylo to jednoduché, kromě střediska jsme změnili i bydlení, ale s podporou našich obětavých majitelů a přátel jsme všechno zvládli. Teď je potřeba se zabydlet a naplno rozběhnout chod stáje. Čeká nás ještě spousta zařizování, ale to už zvládneme za provozu. Víme, co chceme a koně tady mají všechno, co potřebují," shrnuje minulé týdny Jaroslav Myška.
 
Stěhování se zúčastnilo osmnáct koní včetně rekonvalescentů, dvou poníků a jednoho jezdeckého koně, k nimž se připojili tři noví svěřenci ze stáje Vasury Kolesa. “Máme tady 24 prostorných boxů, několik míst je ještě volných,” upřesňuje první jezdec stáje a asistent trenérky v jedné osobě.
 
 
Ke Kolesům pojí manžele Myškovy zvláštní vztah. Právě ve svém novém působišti se před lety seznámili a samotný Jaroslav Myška sem docházel už během učení v Kladrubech na praxi k Václavu Čermákovi. "Pracovně jsem tady strávil asi rok, Štěpánka sem nastoupila s trenérem Františkem Horákem. Tady jsme se poznali a od té doby nemůžeme být bez sebe," směje se Myška.
 
Slavná tréninková dráha i moderní rehabilitace
 
Jedním z hlavních důvodů, proč se stáj přesunula právě do Koles, jsou velkorysé tréninkové podmínky. Velkou devizou je zejména 2500 metrů dlouhá tréninková dráha v blízkém lese, tradičně označovaná jako “rajtpon”.
 
"Tady chystal pan Čermák Sagara, Festivala, Formana a další. Je to ta historie a tradice, zažil jsem ji ještě jako učedník spolu s Radkem Havelkou. Dráha se využívala i později, ale bylo to trochu složité, protože se v její blízkosti těžilo dřevo. Teď je to už vytěžené, rajtpon se dal do pořádku a půjde už jen o údržbu a péči za provozu. Jsem z toho nadšený, je to poctivá dráha s jemným písčitým podkladem, který si můžeme přizpůsobit podle potřeb," pochvaluje si Myška.
 
V areálu, který kromě dostihů v posledních letech hostil i soutěže všestrannosti nebo endurance, působí renomované Centrum rehabilitace koní V & E pod vedením Pavlíny Sůrové.
 
"Je obdivuhodné, co se Sůrovým podařilo vybudovat, zdejší zázemí je opravdu na vysoké úrovni. Jsme s Pavlínou domluvení, že zkusíme v rámci možností propojit standardní trénink s regeneračními doplňky. Koně můžou pracovat například na pásu nebo ve vodě, což jsou třeba pro mě nové zkušenosti," dodává Myška.
 
Opora Evžen a nové naděje
 
Myškovi se v rámci přesunu rozloučili se sedmým z loňské Velké pardubické Lodgian Whistlem, který byl prodán a odešel k Josefu Váňovi. “O jednoho dobrého koně jsme tedy přišli, ale s tím jsme počítali. Máme Evžena, jehož cíl je jasný. Měl by se pokusit o Velkou pardubickou a věřím, že právě s těmito kvalitními koňmi se díky lepším tréninkovým podmínkám zase posuneme dál,” komentuje to Myška.
 
V Kolesech stojí i několik mladých koní na začátku kariéry. Dva z nich dorazili v listopadu z dražby v Deauville. Za 16 000 eur získaného tříletka Un Reve Dautomne čeká dostihový debut, o rok starší bělouš Analyst si přivezl z Francie rating 30 a počítá se s ním do překážkového provozu.
 
Tam směřuje i někdejší pražský zimní favorit Suprtupl, který se na dráhu vrátí už jako valach. "Na jaře měl zdravotní problém, tak jsme ho nechali do podzimu odpočinout ve výběhu. Dorostl, vyspěl a už začal pracovat. Na něj se moc těším," konstatuje Myška.
 
Kromě domácích dostihů by se Myškovi výhledově rádi vrátili i do Francie. "Vždy se snažíme začínat v březnu. Teď měli koně kvůli stěhování měsíc volno, jsou odpočatí a začínají pracovat. Pokud vyjde počasí, nebude problém někoho na případné výjezdy nachystat. Většinou to řešíme až koncem února podle práce, uvidíme," nastiňuje.
 
Vedle špičkových tréninkových podmínek vnímá Jaroslav Myška hlavní sílu rodinné stáje v soudržnosti a obětavosti majitelů i týmu. "Všem majitelům musíme moc poděkovat. Pan Sůra nám ve všem vyšel vstříc a nechal vysekat rajtpon, pan Zima tam poslal techniku a díky němu se podařilo dát dráhu do pořádku. Další nám pomáhali vystěhovat stáje a s jinými věcmi. Každý nás podpořil, jak mohl a všichni mají zásluhu na tom, že jsme to zvládli. Za to jsme jim moc vděční," konstatuje na úvod nové kapitoly v dostihovém životě rodiny Myškových.
 
 
Foto: Ivan Krejza



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE