reklama 11C

Modernizace v Kladrubech: Jezdecké simulátory i třída, do níž může kůň

ikonka

Střední škola chovu koní a jezdectví Kladruby nad Labem se může pochlubit již dvěma jezdeckými simulátory, na nichž žáci budou moci po návratu do školních lavic absolvovat výuku. Druhý přibyl do zrekonstruované demonstrační učebny na konci roku 2020.
06.01.2021 17:22  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

 
Již v druhé polovině září 2020 proběhlo na Střední škole chovu koní a jezdectví Kladruby nad Labem slavnostní otevření nově zrekonstruované demonstrační učebny, která nabízí celou řadu užitečných pomůcek. Ty jsou pro žáky velmi přínosné při výuce odborných předmětů.
 
Asi nejvýraznější v moderní demonstrační učebně, do níž může přijít i živý kůň, jsou dva jezdecké simulátory. Ten druhý neměli žáci ještě možnost ani vyzkoušet, neboť dorazil krátce před vánočními svátky.
 
„Trenažer používáme hlavně pro začátečníky, tedy žáky prvního ročníku, kteří mohou mít zpočátku z živého koně trochu obavy. Na simulátoru se nemusí bát, že kůň někam uskočí, nebo jezdce shodí. Výuka úplných základů jízdy na koni prostřednictvím trenažeru je v neposlední řadě ohleduplnější i pro samotné koně,“ říká vedoucí učitelka odborného výcviku Jana Cincibuchová. „Trenažer má celkem šest úrovní: dvě v kroku, dvě v klusu a dvě ve cvalu. Ovládá se holeněmi a do nižšího chodu se přechází za pomocí otěží,“ prozradila. 
 
„Z mého pohledu je to velmi přínosná pomůcka, samozřejmě to nenahradí plnohodnotně živého koně, ale už se velmi těším, až budeme na obou nových simulátorech trénovat s žáky v plném provozu,“ dodala učitelka odborného výcviku Lucie Tomandlová.
 
Od 4. ledna škola v Kladrubech nad Labem pokračuje distanční výukou z domova. Distančním způsobem bohužel musí zatím probíhat i praktické vyučování. Žáci si tak dosud příliš neužili ani nedávno zrekonstruované školní jídelny, která byla taktéž slavnostně otevřena v loňském roce. Přestavba kuchyně, jídelny i odborné demonstrační učebny probíhala od července 2019 do října 2019. Slavnostní otevření se však konalo až v září 2020. 
 
Demonstrační učebna je vybavena nejen jezdeckým simulátorem, ale také kvalitním IT vybavením, několika modely koně a částmi jeho těla, vč. vnitřních orgánů apod. Učebna slouží jak pro výuku odborných předmětů, jako jsou technická zařízení, teorie jízdy a chov koní, ale také pro odborný výcvik, neboť do ní lze přivést i živého koně.
 
Foto Josef Malinovský a archiv Střední školy chovu koní a jezdectví Kladruby nad Labem



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE