reklama 11A

Kopřivová: Během krosu se přetrhla otěž. Dojeli jsme v rekordním čase

ikonka

Jezdkyně Ulrika Kopřivová startuje od roku 2020 na mladé klisně Icaře pod vedením Pavla Vachutky a Bogdana Jarecki. V roce 2021 by se ráda účastnila mistrovství Evropy mladých jezdců. V rozhovoru vzpomíná na svého předchozího parťáka, valacha Axiala.
22.03.2021 11:30  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

"Nezapomenutelný kůň je pro mě bezesporu plnokrevný Axial, známý jako Jupík. Je totiž nezapomenutelný nejen pro mne, ale i pro mnoho stájí a trenérů. Byl nám nabídnut přes moji kamarádku po opravdu dlouhém hledání vhodného koně pro soutěže všestrannosti se slovy: kdybych tě neznala, tak ti ho ani nenabízím, on to totiž není takový ten úplně hodný kůň," prozradila hned na úvod rozhovoru Ulrika Kopřivová.
 
Můžete popsat jeho povahu?
 
Myslím, že všichni, kdo Jupíka znali, mi mohou potvrdit, že se jednalo o velice temperamentního koně s mimořádně vysokým egem. Když si něco usmyslel, člověk se mohl jenom modlit. A protože se zároveň jednalo o nejinteligentnějšího koně, kterého jsem kdy poznala, byl tenhle problém na denním pořádku. Kdykoli jsem si myslela, že mne nemůže už ničím překvapit, nezklamal a přišel s něčím novým. Jeho nejoblíbenější disciplínou byl bezpochyby kros, ve kterým si byl vždy jistý, že to zvládne rychleji a lépe i bez mého vedení. Nejlépe, když mu do toho nebudu vůbec zasahovat.
 
Jaké bylo vaše první setkání a společné začátky?
 
Byli jsme ho zkoušet u paní Jany Pecháčkové, kde si mne hned na začátku vyzkoušel a pokusil se mě jednak shodit a jednak odvézt za obzor. Rychle zjistil, že to se mnou nebude mít tak jednoduché, a že i já mám pevnou vůli. Zážitků s panem Jupíkem mám nejen já, ale i mé okolí opravdu hodně. Mnoho adrenalinových zážitků jsem měla prakticky z každého parkurového tréninku, kdy se všichni, i ti nejzkušenější trenéři, chytali za hlavu a opakovaně se mne ptali, proč jsem si "něco takového" pořídila. Do každého parkuru zařazoval opravdu vysoký počet akrobatických prvků, který obvykle přesahoval počet skoků, zejména pokud se skákalo na hale. Na druhou stranu byl mým opravdu nejbližším přítelem, kterého jsem kdy měla, a náš vztah byl opravdu mimořádný. Někdy jsem měla pocit, že si navzájem čteme myšlenky.
 

ČTĚTE TAKÉ: Barbora Šeligová: Společná cesta s Gepettem nebyla vždy zalitá sluncem

 

Vzpomenete si na nějaký konkrétní zážitek, který by stál za zmínku?
 
Napadá mne moje poslední finále Bronzové podkovy, kdy se mi v půlce krosu přetrhla otěž a my museli dojet zbytek na jedné otěži. Okamžitě se chopil příležitosti a nasadil tempo, které se v Bronzové podkově často nevidí. Na druhou stranu nechtěl vyhnout ani jeden skok, do cíle jsem dorazili v rekordním čase, ale za cílem bylo prakticky nemožné ho zastavit. Vypadalo to, že si to dáme celé ještě jednou dokola.
 
Má nějaké speciální zvyky?
 
Miluje pozornost svého okolí, je neskutečně zvědavý a komunikativní, nikdy mu nesmí nic uniknout. Upozorňuje na sebe opravdu originálními škleby, které se u koní vidí jen zřídka. Těmito speciálními úsměvy baví i svou novou skvělou majitelku, u které je nyní v důchodu.
 
Kde je Jupík nyní?
 
Jupík je nyní ustájen ve stáji v Holubicích, kde je rozmazlován a věnuje se aktivní rekreaci.
 
Foto se svolením Ulriky Kopřivové



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE