reklama 11A

Johana Vášáryová a Firestone, vedoucí dvojice světového žebříčku

ikonka

Johana Vášáryová už se intenzivně připravuje na start nové sezony společně s výjimečným holandským hřebcem Firestonem. V rozhovoru prozradila, jak tato spolupráce vznikla a také jak probíhalo jejich společné sbližování. Zmínila i nejcennější úspěchy.
14.03.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Momentálně nejvíce úspěšný a výjimečný kůň je pro nadějnou drezurní jezdkyni Johanu Vášáryovou letos jedenáctiletý KWPN hřebec Firestone (Johnson x Florencio). „Firestona mám zapůjčeného do sportu od společnosti Hapax. Není to ani možné, jak je tento kůň hodný a i přesto, že je to hřebec, tak vyniká skvělým charakterem a chováním. Je vidět, že za dobu naší spolupráce jsme si vytvořili moc hezký vztah,” říká v úvodu Johana.  
 
Vzpomenete si na vaše první společné setkání?  
Vzpomínám si, že ho nejdříve u nás ve stáji jezdila moje mamka. Vždycky jsem si na něj moc chtěla sednout, byl to nejkrásnější kůň ze stáje a docela jsem záviděla každému, kdo s ním mohl pracovat. Jednoho dne jsem se dočkala a mamka svolila, že Firestona dostanu do tréninku já. Na začátku jsem si ho celkem rozmazlila, padli jsme si do oka a snažíme se oba dva si ve všem vycházet vstříc. Zároveň je to přesně ten typ koně, který mi nejvíce vyhovuje a jezdí se mi moc dobře.  
 

ČTĚTE TAKÉ: Johana Vášáryová s Firestonem vede od února drezurní FEI žebříček dětí

 
Jak probíhala vaše začínající sportovní příprava? 
Samozřejmě to úplně jednoduché hned nebylo. Poprvé jsem měla možnost se posadit na hřebce a Firestone je navíc hřebec velmi silný. První společné tréninky byly nejdříve lehce rozpačité z mé i z jeho strany. Velmi brzo jsme vyjeli na první drezurní závody, při nichž se spousta věcí doladila, více jsem zjistila, jak s Firestonem vycházet a poté už se to posouvalo jen k lepšímu.  
 
Který váš společný úspěch byl takový ten první zásadní a kterých dalších úspěchů si ceníte nejvíce?  
Naše první společné závody jsme absolvovali ve Zduchovicích, kde Firestone hned dvakrát zvítězil. Zajeli jsme opravdu kvalitní drezurní úlohy a o měsíc později už jsme spolu vyrazili na mistrovství Evropy v Budapešti, kde jsme se také prezentovali velmi dobře. V prvním kole jsme obsadili místo osmé, dostali jsme se i do finále, v němž nám patřila konečná patnáctá příčka. Velmi si také cením svých skvělých výsledků z polského Zakrzówa, kde jsem zvítězila ve všech třech kolech s hodnocení blížícím se k osmdesáti procentům. Tento mezinárodní mítink nám opravdu vyšel skvěle a Firestone jen potvrdil své kvality. Díky těmto výsledkům jsem se také posunula na třetí místo ve světovém žebříčku a následně, po přeřazení dvou jezdkyň do jiné kategorie, i do samotného čela.  
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Při zkoušení mi seděli všichni koně kromě Candy Boye, říká De Jagerová

 
Můžete nám blíže charakterizovat Firestona zevnějšek? A jaké má povahové rysy?  
Firestone je opravdu krásně stavěný a impozantní černý hřebec s roztomilým pohledem. Samozřejmě vyniká kvalitní mechanikou pohybu a velmi dobrou aktivitou zadních nohou. Má moc rád jablka a za odměnu dostává mash, který opravdu zbožňuje. Mezi jeho neoblíbenou aktivitu patří koupaní a mytí, to se mu mnohdy nelíbí.  
 
Seznámíte nás s vaším běžným denním programem?  
Program má velmi podobný jako každý sportovní kůň na této úrovni. Jelikož je to hřebec, který má i jiné než sportovní povinnosti, tak s ním nejezdíme moc do terénu a opravdu je pod velikým dohledem, aby se mu nic nestalo a byl stále v pořádku. Za normálních okolností intenzivně trénuje pět dní v týdnu, což budeme později kombinovat právě s připouštěním na stanici v Hapaxu, kam budu dojíždět a dále s ním pracovat. Máme už naplánované nějaké mezinárodní závody, tak budeme doufat, že se situace brzy zlepší a budeme moci už někam vyrazit.  
 
 
Foto: Lukasz Kowalski a archiv jezdkyně / poskytla Johana Vášáryová 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE