reklama 11D

Barbora Šeligová: Společná cesta s Gepettem nebyla vždy zalitá sluncem

ikonka

Jezdkyně všestrannosti Barbora Šeligová má za sebou první sezonu v sedle jedenáctiletého valacha Expressa-EV a v plánu má v roce 2021 navázat účastí ve třech hvězdách. Po šesti letech se rozloučila s valachem Gepettem, na něhož v rozhovoru vzpomíná.
21.02.2021 11:30  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Ve svých devatenácti letech je Barbora Šeligová úspěšnou reprezentantkou české všestrannosti a držitelkou titulu Jezdec roku v kategorii mladých jezdců. Od jejích začátků jí byl učitelem a sportovním partnerem valach Gepetto, který se stal nyní učitelem další mladičké jezdkyně.
 
Valach Gepetto je pro vás zaslouženě nezapomenutelným koněm. Provedl vás od zkoušek základního výcviku jezdce až po kvalifikaci na mistrovstí Evropy. Kdy jste se poprvé setkali?
 
Když jsme v roce 2014 hledali vhodného koně pro vykonání jezdecké licence a začátek mé sportovní kariéry, objeli jsme tenkrát nejméně dvacet koní. Bylo mi tehdy třináct a byla jsem vždy zklamaná, že to nevyšlo. Měla jsem pocit, že toho pravého nikdy nenajdeme. Osud nás poté zavál do stáje k panu Schmidovi a paní Zabloudilové, kde jsme se s mým nastávajícím parťákem Gepettem potkali. Příliš mě neposlouchal, byla jsem z toho nešťastná a vracela se domů s rozbitými koleny od stěn haly. Na doporučení mé tehdejší trenérky jsme se i tak rozhodli, že Gepetta zakoupíme. 
 
Jaké byly vaše společné začátky?
 
Naše cesta začala v listopadu 2014, na začátku roku 2015 jsem úspěšně složila jezdeckou licenci a absolvovala několik závodů. Když nás v září na závodech v Brně oslovila paní Daniela Diringerová s nabídkou účasti ve Sportovním centru mládaže pro všestrannost, naše cesta nabrala další, nový směr. Gepetto ani já jsme neměli se všestranností žádné zkušennosti, hodně jsme společně na sobě pracovali. Hned v roce 2016 jsme se umístili na druhém místě na mistrovství České republiky v Pardubicích. Dostavily se i nějaké další úspěchy v rámcových soutěžích a soutěžích Zlaté podkovy.
 

ČTĚTE TAKÉ: Veronika Příhodová: Začátky s Expressem byly divoké, pomohl mi brácha

 

Uměl vás Gepetto také někdy pořádně "vypéct"?
 
Naše cesta určitě nebyla vždy zalitá sluncem. Gepetto byl svůj, uměl mě také pořádně vyškolit. Kolikrát již byl úspěch téměř "doma", ale nakonec jsem ze závodů odjížděla v slzičkách. O to víc jsem si vždy vážila toho, když se nám to povedlo. Každý úspěch mě motivoval k tomu pracovat na sobě ješte víc a byť to byla dřina, jsem šťastná, že jsme to společně dokázali. Společně  jsme prošli cestu ze ZZVJ až po kvalifikaci na mistrovstí Evropy, absolvovali pár mezinárodních závodů a získali několik ocenění sportovce roku. Minulý rok jsem se i díky němu stala Jezdcem roku v kategorii mladých jezdců a získala stříbrný výkonnostní odznak. Nyní Gepetta jezdí mladičká jezdkyně, pro kterou bude snad stejně dobrým parťákem a učitelem jako byl mně.
 
Jaké máte plány na sezonu 2021? Kdo je vaší stájovou jedničkou nyní?
 
V součastné době vlastním jedenáctiletého valacha Expressa-EV, se kterým jsem loni absolvovala naši první společnou sezonu. Byla relativně úspěšná, splnili jsme kvalifikaci k účasti na mistrovství České republiky 2021 a účastnili se několika mezinárodních závodů. Letošní sezonu máme v plánu začít na úrovni CCI2* a poté se přesunout na úroveň CCI3*, pokusíme se také splnit kvalifikaci na mistrovství Evropy mladých jezdců. Vše ovšem budeme muset přizpůsobit současné covidové době a také mé maturitní zkoušce a příjímacím zkouškám na vysokou školu.
 
Foto archiv Barbory Šeligové



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE