reklama 11A

Kölblová: Corazón má víc zářezů. Zlomila prsty mně i Tomášovi Vášárymu

ikonka

Drezurní jezdkyně Aneta Kölblová je svěřenkyní trenérky Hany Vášáryové. V rozhovoru vypráví o klisně Corazón de Oro a o její úžasné proměně z velmi divokého a svéhlavého koně, kterého dnes mohou lonžovat děti. "Naučila mě trpělivosti," říká.
01.03.2021 11:30  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B
Jako asi pro většinu jezdců bylo i pro Anetu Kölblovou těžké vybrat pouze jednoho koně, kterého by označila za nezapomenutelného. "Klisna Real Cookie byla svým charakterem jedinečná a dovedla mě až k největšímu úspěchu, zlatu na mistrovství České republiky družstev. Nyní je na mateřské dovolené. Dále je to valach Fürstiano, kterého jsem si jako prvního připravila na stupeň T, a i když naše sportovní kariéra byla ukončena předčasně, dal mi možnost podívat se výše," prozradila Aneta. Velmi speciální pro ni je jedenáctiletá klisna Corazón de Oro. "Naučila mě hlavně mít trpělivost, odvahu a odhodlání. Doufám, že se společně podíváme do vyššího sportu."
 
Můžete popsat charakter klisny Corazón de Oro?
 
Jako mladá byla Corazón velmi svéhlavá. Na vše má svůj vlastní názor a nedává jezdci příliš pokusů na to udělat chybu. Existují koně, u nichž vám projde téměř vše, Corazón k nim nepatří. Závody se nesly v duchu vyloučení nebo výhra. Práce s Corazón, alias Baby, je někdy náročná i dodnes, ovšem postupem času se z ní stal spolehlivý partner doma i na závodech. Za osm společných let máme nesčetně historek z našich nejlepších i nejhorších momentů.
 
Vzpomenete si ještě na vaše první společné setkání?
 
Naše první společné setkání proběhlo ve stáji Matthieua Beckmanna. Čtyřletá klisna po Carabas neměla ani jméno a netušila, co je to mrkev, kterou jsem jí kladla pod nos. Po první zkoušce pod sedlem jsme to velmi oslavili, druhá zkouška druhý den byla kratší. Po oslavě nám bylo trochu nevolno...
 

ČTĚTE TAKÉ: Laura Lišková: Hannyho jsme měli přesně osm let. Dnes žije v New Yorku

 

Jaké byly vaše začátky obecně?
 
Naše spolecné začátky probíhaly, jak jsem již zmínila, stylem vyloučení nebo výhra. Corazón byla šampion KMK pětiletých, ale zároveň dokázala potrápit. Například ze čtyř úloh ve Zduchovicích jsme si vezly tři vyloučení a jednu úlohu se spoustou omylů. V Brně jsem na své narozeniny jela na pohotovost, ještě než závody začaly. Lonžování se neobešlo bez útěku, ať už jí lonžoval kdokoliv. Bylo to náročné, ale znamenalo to, že si teď vážím každého úspěchu a pokroku. Corazón měla pověst problémového koně. Teď se lidi na závodech mé trénérky Hanky Vášáryové ptají, jestli jsem to já, co měla tu divokou kobylu, a která je tahle krásná. Odpovídá jednoduše: "to je ona".
 
Říkáte, že jste spolu zažily spoustu historek. Na které jen tak nezapomenete?
 
Corazón má hodně "zářezů". Zlomila prsty mně i Tomášovi Vašárymu, mému tátovi zlomila nárt. Snad všechny za sebou vlekla po břiše na lonži. Nyní by ji zvládlo lonžovat dítě. Převažují krásné vzpomínky. Společné úspěchy například na Czech Equestrian Masters a na MČR družstev. Každá stužka a nový cvik nám přináší obrovskou radost. Corazón je šampion a vicešampion KMK, to jsem oplakala dojetím. Je to jedinečná klisna, která prošla obrovskou proměnou, společně jsme urazily obrovský kus cesty.
 
To je opravdu úžasná proměna. Jaké máte plány pro sezonu 2021?
 
Plány pro letošek se odvíjí od toho jaká bude sezona. Zcela určitě bychom se chtěly opět podívat na mistrovství České republiky.
 
Foto archiv Anety Kölblové



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE