reklama 11D

Při zkoušení mi seděli všichni koně kromě Candy Boye, říká De Jagerová

ikonka

Kateřina De Jagerová dala na radu svého německého trenéra a dobře udělala. Zakoupila Candy Boye a v tom samém roce už s ním poprvé zvítězila v mistrovském klání. Přidala účast na mistrovství Evropy a po studijní pauze je nyní zpět v sedle.
09.03.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Nezapomenutelným a zároveň životním koněm pro Kateřinu De Jagerovou je patnáctiletý oldenburský ryzák Candy Boy 20 (Chin Chin x Indoctro). „S tímto koněm jsem spojena od roku 2015, zažili jsme spolu spoustu skvělých sportovních zážitků a je to kůň s vynikajícím charakterem. Za tu celou dobu jsem z něho spadla pouze jednou a bylo to mou vlastní vinou. Ať se dělo, co se dělo, tak Candy Boy stál vždycky při mně,” říká Kateřina.  
 
Vybavíte si vaše úplně první setkání? Jak se poté vyvíjely vaše společné začátky?  
Candy Boye jsme kupovali v německé sportovní stáji, kterou nám doporučil můj tehdejší trenér Franz Schleithoff. V roce 2015 jsem se svou rodinou jela do Německa zkoušet několik vybraných koní a nastala situace, že jsem si sedla se všemi zkoušenými kromě Candy Boye. Po prvním ježdění jsem vůbec nevěděla, co s ním, ale můj trenér byl přesvědčen, že toto spojení zafunguje a bude to dobré. Nakonec jsme tedy dali na názor trenéra a Candy Boy už mířil k nám do stáje. Naše společné začátky tedy byly celkem krkolomné, Candy je velmi citlivý kůň a vyžaduje poměrně speciální a jemný přístup. Postupně jsme si našli společnou cestu, vychytali jsme všechny detaily, a nakonec z toho vzniklo skvělé spojení a jsem za to zpětně moc ráda.  
 
Kdy se začaly dostavovat vaše zásadní společné úspěchy?  
Pracovali jsme s Candym opravdu intenzivně, takže úspěchy přicházely už v ten samý rok. Zpočátku jsem si na něm moc nevěřila, protože to byl naprosto odlišný typ koně než ti, které jsem do té doby mohla jezdit. Nicméně už v roce 2015 jsme společně vybojovali mistrovský titul v kategorii starších juniorů a došlo mi, že je to opravdu ten správný parťák pro mě a naše vzájemná důvěra se začala prohlubovat. 
 

ČTĚTE TAKÉ: Kara má obrovské srdce. Vím, že vždycky skočí, říká Jana Táboříková

 
V čem konktrétně vás Candy Boy nejvíce zdokonalil a posunul jezdecky dál? 
Díky tomuto valachovi jsem se naučila jezdit citlivé a jemné koně. V konečném důsledku jsem zjistila, že mi to dokonce i vyhovuje více. Naučil mě zůstat v klidu v krizových situacích, dodal mi jistotu a ukázal mi cestu, jak koním více důvěřovat. Mistrovství České republiky jsme vyhráli i v roce následujícím, což byla určitě také veliká zásluha Candyho, jelikož jsem byla velmi nervózní a on mě ve všem podržel a choval se naprosto profesionálně.  
 
Můžete nám blíže charakterizovat jeho zevnějšek? A jaké má povahové rysy?  
Je to zrzavý a poměrně malý valach, který působí velmi líbivým dojmem a pořád tak krásně a roztomile kouká. Mezi jeho oblíbené činnosti patří chození do přírody a rád si užívá svůj volný čas ve výběhu. Poslední dobou už na něm chodím na vyjížďky na úplně volné otěži, což jsem si dříve nemohla ani představit. Terény si moc užívá. Jinak je moc hodný a nikdy jsem od něj nemusela čekat žádné zákeřnosti. Na druhou stranu potřebuje jemné a klidné zacházení, žádný přílišný tlak a pak je všechno v naprosté pohodě.  
 
Následovalo na nějakou dobu částečné přerušení vaší sportovní kariéry. Čím to bylo způsobené? 
Ano, měli jsme na nějakou dobu sportovní přestávku. Před tím jsme se však ještě v roce 2017 stihli zúčastnit mistrovství Evropy mladých jezdců. Obtížnost takovýchto parkurů pro něj byla už opravdu na hranici jeho možností, ale i přesto pro mě opět udělal vše, co bylo v jeho silách. Za to jsem moc vděčná a nikdy na tuto zkušenost nezapomenu. Následně jsem se rozhodla, že se budu více věnovat studiu a sportovní kariéru jsem pozastavila. Došlo i na zredukování stavu koní, ale naštěstí jsem si prosadila ponechání Candyho v naší stáji. Osud to tak zřejmě chtěl, vrátila jsem se do Čech a s Candym jsme se vrátili zpět do závodního kolbiště. Mám pocit, jako bych ani nikdy neodešla. Chová se pořád stejně, stále výborně spolupracuje a v letošní sezoně i podával stejně stabilní a kvalitní výkony jako v minulosti.  
 
Jaké jsou vaše další společné plány do následujících sportovních let?  
Celkově jsem si trochu jinak přenastavila svoje osobní priority a jezdecký sport už nepovažuji za to hlavní, co bych od života očekávala. Samozřejmě závodění mi je i nadále velmi blízké, stále mě to naplňuje, a ještě více to podporuje fakt, že s Candy Boyem je to teď už velmi jednoduché. Opravdu stačí jen zůstat sedět, zachovat klid a on to svým talentem a schopností všechno vyřeší. V tomto roce bych se určitě chtěla ještě nějakých závodů zúčastnit. Nyní už se připravujeme a dále uvidíme, jak nám naše poslední společná sezona vyjde, ale každopádně už tyto záležitosti okolo závodů považuji převážně za svou zábavu. Na podzim už Candy Boy pravděpodobně zahájí svůj důchodový odpočinek a já se zase naplno vrátím ke studiím v Anglii.
 
Foto: Patricie Mazuchová, Jan Vlček - Equifo, Tomáš Holcbecher, KN foto, ESC Olomouc / poskytla Kateřina De Jagerová  



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE