reklama 11B

Ke koním mě přivedl děda veterinář, vzpomíná s úsměvem Václav Mládek

ikonka

Domovskou stájí mladého jezdce Václava Mládka je Jezdecká škola Valdštejnská obora v Jičíně, kam před lety začínal docházet do školičky. Velmi rád také vzpomíná na sportovní začátky pod vedením rodiny Kořínkových, která jej přivedla právě k parkuru.
14.04.2021 11:30  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Mladý parkurový jezdec Václav Mládek absolvoval v sezoně 2020 své první T parkury v sedle koní Nea a Classified Love. Ke koním ho přivedl jeho děda, povoláním veterinář, který mu byl rádcem i v době, když už měl Vašek vlastního koně.
 
Kudy vedla vaše cesta ke koním?
 
Moje první setkání, pominu-li nějaké poutě a podobné, bylo určitě s mým dědou. Byl veterinář a už jako malý jsem s ním jezdil léčit zvířecí pacienty. Vzpomínám si, jak jsme jezdili na jednu koňskou farmu nedaleko našeho města. Tam jsem si vždy mohl vybrat koníka a na něm nás bez sedla děda vozil. Toto je asi taková nejstarší vzpomínka.
 
To je hezké, s dědou veterinářem jste určitě zažil spoustu zajímavých okamžiků. Napadne vás některý?
 
Když jsem s ním jezdil, byl už starší a koně už moc nedělal. Ale on sám měl koně, takže mi o nich a jejich léčení hodně vyprávěl. Matně si ještě vzpomínám, jak jsme jednou jeli rentgenovat koně do cirkusu. Nebyl to rentgen takový, co známe dnes. Byl starý, velký a strašně těžký. S dědou mám spíše vzpomínky na ošetřování psů. Když jsem měl svého prvního poníka a později první větší koně, s veterinární péčí mi radil. Co a čím mazat a další podobné menší problémy.
 
Jaké byly vaše úplné jezdecké začátky? Dělalo vám něco konkrétního problém?
 
Začal jsem jezdit v jezdecké školičce, určitě tam bylo problémů až až. Nejvíc asi zatáčení a celkové vedení, vždy mě někde nějaký kůň o něco odřel.
 
Kde jste začínal jezdit?
 
No je to celkem paradox, ale začínal jsem v jezdecké škole mojí aktuální domovské stáje JŠ Valdštejnská obora. Později jsem měl svého vlastního poníka a pomáhala nám rodina Kořínkových, kde jsem měl později i svého prvního velkého koně.
 

ČTĚTE TAKÉ: Václav Mládek: Hned od začátku to klapalo. Čarmena je srdcař a profík

 
Od začátku jste inklinoval k parkuru?
 
Ano. Ke sportu mě dovedli Kořínkovi, kteří jezdili parkur, tak jsem neměl potřebu něco měnit. Vyhovovalo mi to bavilo a baví mě to do teď.
 
Zkusil jste někdy i jinou disciplínu?
 
Jinou disciplínu jsem nikdy neokusil. I když u nás ve stáji mě přemlouvají, ať jsem taky krosař. Zatím se jim to nepovedlo.
 
Kolik koní vám v průběhu dosavadní jezdecké kariéry prošlo rukama?
 
Těch, na kterých jsem sportoval zatím nebylo tolik - myslím si že kolem deseti.
 
Měl jste v začátcích nějaké jezdecké vzory?
 
Určitě. Jezdil jsem s Matoušem Kořínkem, který začal dříve a už měl něco za sebou. Líbilo se mi, jak s koňmi pracuje. Jezdili jsme se dívat i na velké zavody - tam jsem v začátcích obdivoval snad úplně všechny a chtěl jsem být jak oni.
 
Jaké máte vzory dnes?
 
Líbí se mi, jak jezdí Ben Maher a Scott Brash.
 
Foto se svolením Václava Mládka



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE