reklama 11B

Pařenicová: Vyrostla jsem v parkurovém zázemí. Začátky jsem si užívala

ikonka

Další z velmi typicky začínajících a parkurově zaměřených dětí byla také Petra Pařenicová. Se svým otcem Josefem Pařenicou odmala sbírala zkušenosti na výborných ponících. Po přechodu na velké koně, které připravil její otec, začala mířit vysoko.
02.04.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

První jezdecké zážitky prožila Petra Pařenicová ve své domovské jezdecké stáji Audit Sulice. Od svých pěti let už postupně sbírala zkušenosti po vedením svých rodičů, a převážně tedy svého otce Josefa Pařenici, který dosáhl v parkurovém skákání na úroveň 150 centimetrů a za sebou má již více než dva tisíce oficiálních startů.  
 
Bylo pro vás od začátku parkurové skákání jedinou možnou variantou v rámci jezdeckého sportu?  
Ano, parkurové skákání byla hlavní a jediná cesta, kterou jsem se chtěla od začátku vydat. Vyrůstala jsem odmala v parkurovém prostředí a nikdy jsem ani jiné jezdecké odvětví nevyzkoušela. Je to druh sportu, který mě opravdu moc baví a přijde mi mnohem zábavnější než drezurní a jiné soutěže.  
 
Vzpomenete si na své první oficiální závodní zkušenosti?  
Se svým prvním poníkem Siriem jsem startovala v první oficiální soutěži v Herouticích, když mi bylo asi osm let. Ve třinácti letech jsem poté zahájila závodní kariéru v sedle velkých koní, což se odehrálo v jezdeckém areálu v Čísovicích. Na tomto místě jsem poprvé závodila s koňmi Sun Set a Sarah Sun.  
 
 
Jak probíhala vaše prvotní jezdecká příprava do sportovní kariéry? Kdo vás v průběhu nejvíce jezdecky ovlivnil?  
Vím, že jsem si to celé od začátku velmi užívala. Moc ráda vzpomínám na své první momenty v sedle, kdy mě moje maminka učila základní věci při tréninku na lonži. Samozřejmě ten největší vliv na můj jezdecký rozvoj a získávání zkušeností měli moji rodiče, kteří mi od začátku poskytovali hodně kvalitní zázemí. Dále jsem měla možnost spolupracovat s Jaroslavem Jindrou, Tjarkem Nagelem při soustředěních Sportovního centra mládeže a v této době trénuji se Zuzanou Zelinkovou. Své koně se však snažím také drezurně přiježďovat, k čemuž mi pomáhá drezurní trenérka Karolína Žižková.  
 
S kolika koňmi jste už měla možnost závodit a kteří z nich vám v paměti utkvěli úplně nejvíce?  
Přibližně jsem dohromady startovala se šesti sportovními poníky a velkých koní jsem za svou dosavadní kariéru mohla jezdit už dvanáct. Nejraději vzpomínám na své dva oblíbené poníky. Určitě na toho prvního, který se jmenoval Sirius a dále sem patří ten větší, jehož jméno bylo Maximus. Mezi mé dva výjimečné koně řadím klisny Calledu a Sarah Sun, s nimiž jsem se toho opravdu moc naučila. Byly to velmi zkušené klisny, které dříve sedlal i můj táta a vyhrával s nimi v obtížných parkurech.  
 
Jaké byly vaše sportovní ambice na začátku a jak se toto celé postupně vyvinulo? Čeho byste ráda ještě dále dosáhla?  
Asi jako každé dítě, které s jezdeckým sportem začíná a poznává, o co se vlastně jedná, jsem to brala převážně jako svou zábavu a na nějaké sportovní úspěchy jsem nejdříve nepomýšlela. To přišlo až se zdokonalováním v ježdění, mohla jsem jezdit více lepších poníků a koní a mou první metou se stalo mistrovství České republiky. Následně jsem s mými kvalitními koňmi byla vybrána do týmu Sportovního centra mládeže a další hranicí, kterou jsem chtěla překonat, byla účast na mistrovství Evropy. Mým aktuálním cílem je stále se zlepšovat a chodit ještě vyšší soutěže. V tomto roce bych se ráda posnula do parkurů vysokých 145 centimetrů a když půjde vše podle plánů, tak bych ráda vycestovala na juniorské mistrovství Evropy.  
 
 
Foto: Jana Ščigelová, Petr Bečka, Eva Pařenicová / poskytla Petra Pařenicová  



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE