reklama 11A

Michaela Balounová: Nebála jsem se. Snažila jsem se hlavně nic pokazit

ikonka

O jezdeckých začátcích jsme si tentokrát povídali s jezdkyní Michaelou Balounovou. Do koní byla blázen od útlého dětství, ostatně jako spousta malých holčiček. Vzpomíná, že nebylo jednoduché najít oddíl, kam by mohla docházet dříve než od dvanácti.
13.03.2021 06:30  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B
Michaela Balounová již v předchozích rozhovorech prozradila, že sídlí na Farmě Hrnčíř a za svého životního koně považuje klisnu Diamantixu. Sérii rubrikových rozhovorů doplňuje právě tento o jejích jezdeckých začátcích.
 
Vzpomenete si, kdy jste se vůbec poprvé posadila na koně? A kdy jste se začala jezdectví věnovat pravidelně?
 
Poprvé jsem seděla na koni, když jsem byla úplně malá. Byla pouť a vozili tam děti na ponících. Nezajímaly mě žádné kolotoče, ale jen koně. Bylo velmi těžké sehnat pravidelné ježdění, protože nikde v okolí nic nebylo a když už, přijímali děti až od 12 let. Nakonec se mě ujali v Čejově, když mi bylo devět let. Jezdila jsem třikrát týdně.
 
Nejtěžší bylo, že jsem byla malá a nohama ani nedosáhla na koně, abych mohla pobízet. Bylo těžké jezdit, když skoro nemůžete používat nohy. Naštěstí jsem jezdila na zkušeném koni, který hodně věcí dělal sám, a já jen seděla a vozila se. Mým snem prostě bylo jezdit, a tak jsem za ním šla. Trenérka nám později řekla, že by bylo lepší, abychom si koupili poníka.
 

ČTĚTE TAKÉ: Balounová: Diamantixe hrozilo utracení. Ten samý rok byla druhá na MČR

 

Podařilo se vám rodiče uprosit?
 
Byla jsem neodbytná a v tu chvíli jsem jim slíbila úplně všechno. Na poníkovi už se trénovalo lépe a po půl roce jsem složila licenci. První závody jsem absolvovala v Přibyslavi. Byly to hobby závody a i přes moji nervozitu jsem si odvezla hned svoji první stuzku za čtvrté místo.
 
Bojovala jste někdy se strachem?
 
Co se týče mých začátků, tak to jsem strach neměla. Spíše jsem byla vždycky nervózní, že něco pokazím. Poprvé jsem strach na koni zažila až déle, když jsem dostala mladého koně, se kterým jsem nedokázala vyjít ven, aniž by se se mnou někde nepostavil nebo mě neshodil. Pádů bylo mnoho, ale naštěstí nebyl žádný tak nepříjemný, že by se mi stalo něco vážného.
 
Kdy jste se rozhodla pro disciplínu všestrannost?
 
Kdo mě asi nejvíce inspiroval, byla moje první trenérka Jana Grodlová, dnes už Vlastníková, jezdila právě všestrannost. Vždy jsem ji na závodech sledovala a všestrannost se mi zalíbila. Poprvé jsem v této disciplíně startovala v roce 2010 se svým prvním poníkem, tehdy jsme bohužel nedojeli, nevyšel nám parkur.
 
Foto se svolením Michaely Balounové



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE