reklama 11C

Je výhodné mít rodiče, kteří rozumí stejnému sportu, říká Libichová

ikonka

Natálie Libichová prožila jezdecké začátky v mělnické jezdecké stáji. Veliký vliv mají její jezdecky založení rodiče, s nimiž objíždí parkurové mítinky. V minulé roce úspěšně uzavřela svou poslední dětskou sezonu při mistrovství České republiky.
28.03.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Ve velmi typickém jezdeckém prostředí se odmala pohybuje Natálie Libichová, která v letošní sezoně již bude startovat v soutěžích určených jezdcům v kategorii mladších juniorů. Oba její rodiče se totiž zabývali jezdeckým sportem ať už po vlastní jezdecké stránce, nebo i v jiné pracovní rovině. „Svého prvního poníka jsem dostala v mých pěti letech a mé úplné jezdecké začátky se odehrávaly ve stáji Pavla Jarolíma,” říká v úvodu Natálie.  
 
Bylo jezdectví pro vás tedy od začátku jasnou a jedinou volbou?  
I přes výborné jezdecké zázemí od mých rodičů jsem se vedle jezdectví věnovala do nedávné doby ještě hraní tenisu. Nastala klasická situace, kdy bylo potřeba učinit rozhodnutí, a nakonec jsem se vydala do světa jezdeckého a konkrétně tedy parkurového sportu. Později jsem začala dojíždět na tréninky do mělnické stáje k panu Vladimíru Mestenhauserovi, s nímž jsem postupně odbourávala svůj prvotní strach a získala velmi kvalitní základy do budoucí sportovní kariéry. V této stáji jsem následně složila Zkoušky základního výcviku jezdce, začala postupně získávat zkušenosti s poníky a s velkými koňmi. Mým prvním velkým koněm byl slovenský hřebec Vigo 1, kterého jezdil například Ludvík Jandourek a startoval s ním v nejvyšších soutěžích u nás.  
 
Vybavíte si své první oficiální závody? Kde a s kterým koněm to bylo?  
Poprvé jsem vstoupila do závodního kolbiště s poníkem Vikym. Proběhlo to ve stáji v Mělníku, kde jsem několik let jezdila a závodila s místními poníky. Myslím, že jsem ten den dokonce dvakrát zvítězila, což mě v té době samozřejmě velmi namotivovalo. Byl to skutečně vydařený a moc zábavný den.  
 

NEPŘEHLÉDNĚTE:  Ráda sleduji zlepšení a pokroky svých koní, říká Kateřina Bubáková

 
Které úspěchy jsou pro vás prozatím nejcennější?  
Nejvíce si cením získaného pátého místa, které jsem při republikovém mistrovství vybojovala na klisně Venezii. Velikou radost nám všem udělalo i třetí místo v mistrovské týmové soutěži. Každopádně zkušenosti stále sbírám a jsem v podstatě na začátku své cesty, takže jsem ráda za každý bezchybný a hezky zajetý parkur.  
 
Kdo další vás později ovlivňoval a posunul vás až na dnešní mistrovskou úroveň?  
Myslím, že zde ještě jednou může zaznít jméno mého prvního trenéra, kterým byl Vladimír Mestenhauser. Od něj jsem si odnesla úplné základy a byl to výborný odrazový můstek do dalších jezdeckých let. V této době je mým trenérem Roman Drahota, s ním spolupracujeme už více než tři roky a do mistrovských soutěží jsem se dostala převážně jeho zásluhou. Ještě, než jsem však učinila to zásadní rozhodnutí a začala se parkurovému skákání věnovat na takto vysoké úrovni, tak mi spoustu zkušeností předávali moji rodiče. Táta ještě nedávno také závodil a stále si občas na některého koně rád sedne. Jelikož jezdí po závodních areálech se svým mobilním obchodem, tak většinu závodů prožíváme spolu a říká mi své poznatky k mým výkonům. Celkově si myslím, že je velmi výhodné mít rodiče, kteří rozumí a mají zkušenosti ve stejném sportu.  
 
Kteří koně vám nejvíce utkvěli v paměti a prožila jste s nimi nejhezčí chvíle z vaší dosavadní kariéry?  
Krásných pět let jsem prožila společně se svou poničkou Jenny 5. S ní jsem opravdu prošla úplnými začátky a společně jsme se dopracovaly až k úspěšným startům v rámci mistrovství České republiky. Z velkých koní, s nimiž jsem mohla doposud závodit, pro mě asi nejvíce znamenala klisna Venezia 1. Tu jsem si vážně velmi oblíbila.  
 
Jaká je vaše budoucí jezdecká vize? Čeho byste dále ráda dosáhla a jaké máte jezdecké sny?  
Dále bych chtěla celou tréninkovou a závodní přípravu směřovat k účasti na mistrovství České republiky, což považuji za takový svůj aktuální vrchol. Ráda bych podpořila opět naše družstvo a pokusila se o ještě lepší výsledek mezi jednotlivci. V tomto roce však přecházím mezi mladší juniory, takže se budou nároky trochu zvyšovat a v plánu je překonávání vyšších parkurů, než tomu bylo doposud. Určitě se s mými koňmi také ráda podívám na některá z kol Českého skokového poháru, kde se budu účastnit seriálu Czech Junior Cup.  
 
 
Foto: Michael Motygin / poskytla Natálie Libichová  



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE