reklama 11D

Jezdectví 2020: Jiří Nesvačil junior ovládl oba vrcholy domácí sezony

ikonka

Ze tří mezinárodních vozatajských akcí v ČR v roce 2020 neproběhla ani jedna. Závody v Nebanicích ale nakonec zahraniční účastníky přilákaly. Hlavním domácím vrcholem sezony však bylo podzimní mistrovství republiky. Nejen o tom je následující sumář.
10.11.2020 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B
 

VOZATAJSKÝ SUMÁŘ SEZONY 2020 SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

Opatření související s pandemii Covid-19, která zasáhla v roce 2020 celý svět, zásadně ovlivnila i vozatajský sport v České republice. Zrušeny byly všechny tři naplánované mezinárodní akce včetně mítinku zařazeného do série Světového poháru, který tradičně hostí západočeské Nebanice. Tamní pořadatel se ovšem nevzdal a v polovině července zorganizoval kvalitně obsazené národní závody s mezinárodní účastí. Jezdci po opožděném startu sezony ocenili možnost změřit síly na venkovních závodech, a do areálu nedaleko Chebu dorazila silná konkurence ze šesti zemí.
 
Nejlepší výkon v sobotní terénní zkoušce předvedl v kategorii jednospřeží Libor Kurka s Husarem. A tak se z průběžně čtvrtého místa po drezuře posunul po dvou soutěžních dnech na vedoucí pozici. Ve dvojspřeží byl lídrem díky nejlepšímu maratonu Erwin Gillinger z Rakouska, na kterého ztrácela méně než dva body Němka Carola Slater Diener. Třetí byl Alexandr Soukup, jenž byl nejlepší v drezuře, ale maraton zajel až jako pátý v pořadí. Naopak třetí nejlepší sobotní výkon předvedl Zdeněk Jirásek, který byl v pátek až desátý. Průběžně tak byl čtvrtý. 
 
V královské kategorii čtyřspřeží drezuru i maraton vyhrál Jiří Nesvačil junior a pokaždé mu byl v patách jeho bratr Radek. Také třetí pozici držel stabilně nizozemský reprezentant Hans Heus. O celkových výsledcích rozhodl nedělní parkur. V jednospřeží Libor Kurka udržel nervy na uzdě, a i když se dopustil lehké chyby, prvenství uhájil. 
 
Skvěle se předvedla také Markéta Sedlinská, která vyhrála drezuru a dílčím třetím místem v maratonu a čtvrtým v parkuru si dojela pro konečné třetí místo. Jediným zahraničním účastníkem mezi elitní sestavou byl druhý Vincenz Dobretsberger z Rakouska. Jeho krajanovi Erwinu Gillingerovi se dařilo v kategorii dvojspřeží. V té vyhrál maraton i parkur, a tak se stal i celkovým vítězem. Druhá skončila Carola Slater Diener z Německa, nejlepším Čechem byl třetí Alexandr Soukup. 
 
V kategorii čtyřspřeží obsadil konečnou třetí příčku Hans Heus z Nizozemí, přestože mu závěrečný parkur příliš nevyšel. O poznání lépe se dařilo členům rodiny Nesvačilových. Radek Nesvačil v závěrečné zkoušce těsně předstihl svého bratra Jiřího. Ten při nedělním parkuru udělal stejně jako Radek jednu chybu a stal se celkovým vítězem.
 
Jedním z vrcholů vozatajské sezony bylo i finále Zlaté podkovy, které se odehrálo ve dnech 21. až 23. srpna na závodišti v Humpolci. K poslednímu mítinku v rámci seriálu s nejdelší historií u nás se postavili zástupci všech kategorií.
 
O pořadí v soutěži singlů rozhodla chyba v samotném závěru. Markéta Sedlinská byla po vydařeném maratonu v průběžném vedení, jenže náskok na druhého Karla Nývlta byl velmi těsný. Stačil pak jeden shozený míček ve vozatajském parkuru a rázem z toho bylo druhé místo. Karel Nývlt byl totiž mezi kužely opět bezchybný a vyvážené sportovní výkony podával i předešlé dva dny.
 
Neméně napínavá byla i kategorie dvojspřeží. Slovenský reprezentant Miroslav Matúška s jedním ze dvou svých párů koní byl v drezuře i v parkuru ze všech nejlepší, jenže čtrnáctý výsledek v maratonu jej odsunul až na celkové deváté místo. Alexandr Soukup byl sice dvakrát druhý, ale ani on v maratonu nepatřil mezi top vozataje. Výsledky však měl o něco vyrovnanější, a tak skončil druhý před Zdeňkem Jiráskem. Mistrem opratí se v této soutěži stal Josef Drábek, jenž byl nejlepší při terénní jízdě a velmi dobře si vedl i v drezuře a v parkuru. V něm byl stejně jako Soukup bezchybný a vyhrál s náskokem deseti bodů.
 
Podstatně výraznější rozdíly byly v soutěži čtyřspřeží. Stylem start-cíl vyhrál Jaroslav Juráň, který za sebou nechal druhého Petra Nováka se ztrátou pětatřiceti bodů. Třetí se umístil Petr Vlašic.
 
Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem hostil od 10. do 13. září mistrovství České republiky. Titul pro rok 2020 v kategorii dvojspřeží pony vybojoval Erik Zuvač, přestože v nedělním parkuru mezi kužely jej předstihla Monika Pospíšilová, jež si z Kladrub nad Labem odvedla stříbrnou medaili. Bronz nakonec získal Aleš Fiala, byť na něj útočil ze čtvrté pozice, na níž odsunul Milana Kořínka.
 
Daniel Bejr byl v soutěži jednospřeží třetí jak v drezuře, tak v maratonu. Možná tak ani nedoufal, že by ještě mohl zvítězit, ale povedlo se mu to. Zajel skvělý parkur, což se nedá zcela říct o Markétě Sedlinské. Ta předvedla dravou a divácky pohlednou jízdu, jenže se neubránila chybám, a to ji těsně o prvenství připravilo se ztrátou necelého jednoho bodu. Stačilo by tak shodit o jediný míček méně. Třetí místo obsadil Libor Kurka.
 
V soutěži dvojspřeží se velká překvapení nekonala. Josef Drábek po nejlepším maratonu přidal i nejlepší parkur a o mistrovi tak bylo jasno. Pořadí se po druhém dni nezměnilo ani na druhém a třetím místě – druhý zůstal Václav Coufalík, třetí pak Tomáš Jelínek.
 
Mistrovskou soutěž v kategorii čtyřspřeží ovládl Jiří Nesvačil junior. V domácím prostředí Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem se ujal vedení již po úvodní drezurní zkoušce a nejlépe se mu dařilo i v sobotním maratonu. Při závěrečném parkuru všem zatrnulo po neposlušnosti jeho koní před dřevěným můstkem, ale jednalo se o jedinou penalizaci, a tak si pro mistrovský titul dojel s výrazným sedmnáctibodovým náskokem.
 
Vicemistr Jaroslav Juráň byl v drezuře i v maratonu druhý, ale v parkuru se umístil až jako třetí v pořadí. Dařilo se mu však velmi podobně jako jeho hlavnímu soupeřovi. Inkasoval totiž pouze o bod více, a to za dva shozené míčky. Žádný míček neshodil Jiří Nesvačil senior, jenž zapisoval 2,33 bodu za překročení času. Byl tak v této dílčí části vítězem, byť v celkovém pořadí bral bronz. Radost měl jistě nejen ze svého umístění, ale i z vítězství jeho syna. 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE