reklama 11C

Equinews: Wellunca byla první dámou v Mostě. Světové kočáry v Písečném

ikonka

Klisna Wellunca s Petrem Foretem vyhrála Cenu první dámy v Mostě. – Kvalifikaci Světového poháru čtyřspřeží vyhrál v Písečném nad Dyjí švýcarský reprezentant Jérôme Voutaz. – Quantanamo vyhrál zkoušky výkonnosti tříletých hřebců v Tlumačově.
01.06.2022 20:20  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který vysílá také například Televize Seznam, Stream.cz a v rámci zpravodajské relace Report i kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Další úspěch českého chovu: Wellunca vyhrála Cenu první dámy v Mostě

Jediné dostihové závodiště, které poslední květnový víkend otevřelo své brány, byl Hipodrom Most. Na severočeské dráze se v sobotu 28. května běžela Cena první dámy České republiky na 2200 metrů, na jejímž startu se sešla zajímavá sestava.
 
Jako favorit odskakoval letos již ve dvou velkých dostizích umístěný Cape Freedom, který měl předepsanou nejvyšší nesenou hmotnost 69 kg a trenér Radim Bodlák na něj angažoval Radka Koplíka. Mezi jeho soupeři nechyběli výborní Cacophonous, Wellunca nebo po delší pauze nastupující Saul. O svižné tempo se postaral bělouš Joganville, kterého při svém comebacku po zranění vedl žokej Tomáš Lukášek. Joganville se soupeřům chvílemi vzdálil o několik délek a vydržel na špici až do posledního oblouku. Tam nastoupil rekonvalescent Saul a chvíli to vypadalo jako rozhodující moment.
 
V polovině cílové roviny se však na někdejšího vítěze Velké červnové ceny dotáhla dlouho uprostřed pole číhající Wellunca s Petrem Foretem a vítězství si už nenechala vzít. Klisna stáje Epicos v posledních metrech odolala velkému útoku skvěle jdoucího Cacophonouse, který se svěřenkyni trenérky Hany Kabelkové přiblížil na rozdíl krku. Třetí doběhl Saul a na Cape Freedoma zbylo až čtvrté místo. Vítězná Wellunca se narodila v hřebčíně Napajedla a už třetí sezonu za sebou se dokázala prosadit v jedničkovém dostihu.
 
Ve druhém nejlépe dotovaném handicapu dne Ceně primátora města Mostu na 1400 metrů potvrdil výbornou jarní formu čtyřletý Nico s Ingrid Janáčkovou Koplíkovou. Bělouš stáje Maneko z tréninku Zdena Koplíka se na distanci rozloučil s pěticí soupeřů a suverénním triumfem o 4 3/4 délky završil letošní hattrick. Druhá finišovala Olinka před Heidi High a Opinion Makerem.
 
Ingrid Janáčková Koplíková byla jednou z hlavních postav mostecké soboty. Kromě úspěchu s Nicem vyhrála ještě Cenu společnosti Tipsport, v níž dovedla k lehkému vítězství vlastního svěřence Iliase ze Stáje Hradec a jako devátá žena české historie dosáhla na 100. vítězství kariéry. Bylo to po všech stránkách emotivní vítězství, neboť Ilias je synem klisny Ines, na níž Koplíková Janáčková před sedmi lety vyhrála Slovenské Oaks, což stále považuje za svůj největší jezdecký úspěch.
 
V Mostě se běžel také první letošní dostih dvouletých koní na českém území.  Ve čtyřčlenném poli Ceny partnerů Dostihového klubu na 1200 metrů potvrdila roli favoritky hnědka Niamhtree s Vendulou Korečkovou, v závěru však musela odrážet útok Feschandy. Třetí skončil navzdory komplikacím před startem Limariův syn Stratovarius.
 
Korečková dosáhla v sobotu double na koních trenérky Heleny Vocáskové. V trojkové Ceně Hipodrom Most na 2000 metrů se vítězně vrátil někdejší zimní favorit Albatros, který naposledy startoval v červenci 2020. Již zaskákaný valach stáje Zeas Staré Hradiště si pohrál se soupeři a na distanci se odpoutal o 5 délek. Druhý doběhl Mike Majk před Direct Powerem. Čtvrtý z Veľkej jarnej ceny Chittussi při své premiéře proti starším koním brzy zeslábl a nedostal se přes sedmé místo.
 
Koněm pro zapamatování může být Vienna Calling ze stáje Syndikát V3J. Tříletý valach trénovaný Františkem Zobalem při teprve druhém startu kariéry jistě o 2 délky ovládl Májofestivalou mosteckou míli. V jeho sedle podal výborný výkon amatér Matyáš Luka.
 

Do Písečného nad Dyjí zavítaly vozatajské hvězdy. Dařilo se i domácím

Písečné nad Dyjí se stalo na konci května dějištěm mezinárodních vozatajských závodů CAI zapsaných do série Světového poháru. První ročník akce v tomto areálu proběhl v roce 2019, poté nově založenou tradici přerušila pandemie koronaviru.
 
V soutěži jednospřeží na úrovní tří hvězd se příliš nedařilo českým reprezentantům. Nejvýše postavenou účastnicí, byla Markéta Sedlinská, která obsadila konečné desáté místo. Do vedoucí pozice se nejprve po drezuře dostala Belgičanka Laure Philippot. Následně ale v terénní jízdě a mezi kužely lehce ztratila a její výkon stačil na druhou příčku.
 
Díky výborným výkonům právě v sobotní a nedělní části soutěže se před ní vyšvihla polská jezdkyně Weronika Kwiatek, která tak letos triumfovala na českých závodech už podruhé. První vítězství zapsala v dubnovém Rudolfově poháru v Kladrubech nad Labem. Na stupně vítězů se dostal také Němec Martin Störtzer, který dojel třetí.
 
České barvy přeci jen v singlech uspěly, a to zásluhou Josefa Koláře, který ovládl soutěž pro jezdce ve věku do 25 let na úrovni dvou hvězd. Také v párech byla česká vlajka vysoko ve výsledkové listině. Alexandr Soukup vybojoval hlavně díky prvenství v maratonu druhé místo v konečném pořadí tříhvězdové soutěže. Porazit nedokázal jen Rakušana Davida Hötsche, který k prvenství vykročil už nejlepším hodnocením v drezuře a dobře si vedl i v nedělní jízdě mezi kužely. Do nejlepší trojice pronikl ještě polský reprezentant Marek Barylko, jemuž výrazně pomohl závěrečný nedělní parkur, v kterém nenašel přemožitele.
 
Největším lákadlem pro diváky a fanoušky spřežení byla bez pochyby královská kategorie čtyřspřeží, jejíž výsledky se započítávají do Světového poháru. Tomu odpovídalo také velmi silné obsazení. Po drezuře se vedení ujala Němka Mareike Harm, která drží pozici číslo šest na světovém žebříčku Mezinárodní jezdecké federace. V sobotní části sice ztratila, když zajela pátý nejlepší maraton, ale po zdařilém parkuru obsadila konečné druhé místo.
 
S velkým náskokem dvaceti trestných bodů se z triumfu v Písečném radoval švýcarský reprezentant Jérôme Voutaz. Po třetím výkonu v drezuře, ovládl maraton i parkur a potvrdil, že i on patří dlouhodobě k světové elitě. Na třetí místo se pak s velmi těsným odstupem necelého půl bodu od druhé Němky zařadil další hvězdný jezdec Švéd Fredrik Persson, který podával v celé soutěži vyrovnané výkony.
 
Krok se špičkou udržel také Radek Nesvačil. Ten závodil na domácí půdě s dvěma spřeženími, a zapsal s nimi čtvrtou, respektive pátou příčku. Velmi dobře se předvedl zejména v jízdě mezi kužely.
 

Quantanamo vyhrál v Tlumačově zkoušky výkonnosti tříletých hřebců

Ve středu 25. května se konaly v areálu Zemského hřebčince Tlumačov Základní zkoušky výkonnosti hřebečků plemene ČT ročníku 2019. Celkem bylo předvedeno devět koní. Členy hodnotící komise byli Petr Rydval, Leopold Mamica a Pavel Holešovský. 
 
Základní zkouška výkonnosti hřebců z testační odchovny pod sedlem se skládá z několika částí. V první části zkoušky hodnotila komise exteriér hřebců a mechaniku pohybu při jejich předvedení na ruce na pevném podkladě. Hřebci se předvedli v kroku a klusu. Ve druhé části zkoušky se hodnotil skok hřebců ve volnosti. Hřebci postupně zdolávali skokovou překážku ve výšce 110, 120 a 130 centimetrů. Vzhledem k nepříznivému počasí byla první a druhá část zkoušky spojena a byla provedena celá v kryté jezdecké hale hřebčince. 
 
V poslední a nejnáročnější části zkoušky komisaři hodnotili mechaniku pohybu a ovladatelnost pod sedlem (neboli tzv. drezurní úlohu), dále křížek s odskokovou bariérou a postupovou řadu neboli skokovou řadu pod sedlem. Hřebci postupně zdolávali skokovou překážku tentokrát pod sedlem ve výšce 85, 95 a 105 centimetrů. Celá tato část byla provedena na venkovní jízdárně. V této poslední části zkoušky se nejvíce zhodnotila práce remontních jezdců a projevila se připravenost hřebců na zkoušku. 
 
Základní zkoušku výkonnosti absolvovalo celkem devět hřebců, všichni v majetku Zemského hřebčince Tlumačov. Vítězem se stal hřebec 90/755 Quantanamo s celkovým počtem 8,45 bodů. Na druhém místě skončil hřebec 90/749 Colys s 8,39 body. Třetí místo obsadil hřebec 90/752 Chinaski s celkovým počtem 8,33 bodů. 
 
Z devíti hřebců, kteří absolvovali zkoušky, čtyři hřebci zůstávají v hřebčinci pro další sportovní testaci, dva hřebci byli nabídnuti k prodeji policejnímu prezidiu a tři hřebci jsou určeni k prodeji formou internetové aukce.
 
Foto: Aleš Erbek



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE