reklama 11D

Equinews: Zimní pohár 2022 vyhráli Haitl, Domes, Příhoda a Hochmanová

ikonka

V Královicích u Slaného vyvrcholil osmý ročník Zimního jezdeckého poháru. Ve finále vozatajských soutěží triumfovali David Haitl s Milanem Domesem, mezi skokany se nejvíce dařilo Miloslavu Příhodovi s Darinou Hochmanovou. Podrobnosti nabízí Equinews.
22.03.2022 15:35  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který vysílá také například Televize Seznam, Stream.cz a v rámci zpravodajské relace Report i kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Zimní šampion Domes: Chtěli jsme hattrick, ale double je taky dobrý

Třetí březnová sobota byla v Královicích u Slaného ve znamení finále vozatajské části Zimního jezdeckého poháru 2022. Ve všech třech soutěžních kategoriích nastupoval z pozice lídra Milan Domes. Proti sobě měl však silnou konkurenci.
 
V kategorii jednospřeží se ovšem některým z favoritů nedařilo. Milan Domes byl pro nedodržení kurzu vyloučen a podobně na tom byla i Lucie Kurková, jež útočila na elitní příčky z průběžné čtvrté pozice. V druhém kole, které jela již mimo soutěž, přitom předvedla nejlepší výkon. 
 
Naopak svoji výbornou formu potvrdila Kateřina Muchová. Ta sice v první rozjížďce nebyla mezi nejrychlejšími, ale po sečtení obou kol soutěže jí skóre 199,8 stačilo na druhé místo a druhá skončila i v celkovém pořadí. Nestačila pouze na Davida Hatila. Před finálovým mítinkem měl 17 bodů, stejně jako Lucie Kurková, ale když k nim přidal dalších dvacet za vítězství ve finále, vyrovnal se v bodovém přídělu Kateřině Muchové. V takovém případě pak o konečném pořadí rozhoduje lepší finálový výsledek, a ten měl právě Haitl. Na pomyslném stupni vítězů tuto dvojici vozatajů doplnil František Štamfest, jenž byl ve finále třetí a 32 seriálových bodů mu vyneslo stejný řádek i v konečných součtech.
 
Smolařem kategorie dvojspřeží byl Zdeněk Jirásek. Nastupoval z druhé pozice průběžného pořadí Zimního jezdeckého poháru, kterou sdílel s Petrem Vlašicem a Petrem Myslíkem. Všichni tři ztráceli na Milana Domese jediný bod. Jenže Jirásek podobně jako krátce před tím Domes v soutěži jednospřeží nedodržel trať a byl vyloučen. Petr Myslík byl nejlepší v druhém kole finálového závodu, ale celkově mu 220,88 bodů stačilo na čtvrté místo. O bod lepší byl Petr Vlašic a za třetí příčku bral 18 bodů do žebříčku. V součtu jich měl 36, stejně jako Martin Zakršmíd, jemuž závěrečné klání vyšlo o něco lépe a skončil druhý. Opět tak přišlo na řadu pravidlo o výhodě finálového umístění a Zakršmíd se mohl radovat ze stříbrné pozice. Prvenství jak v dílčí soutěži, tak v celkovém pořadí, uhájil Milan Domes. Náskok měl přes devět bodů. 
 
„Říkal jsem si, že musíme jet čistě a rychle. Jsem moc rád, že nám to vyšlo. Martin má totiž hodně rychlé koně. Ti moji v maratonské překážce rozhodně tak rychlí nejsou. Věděl jsem, že když trať pozkracuji úplně na maximum a neudělám chybu, tak se budeme prát o přední příčky právě my dva.“
 
Královská kategorie čtyřspřeží téměř předurčovala to, že se o prvenství utkají v první řadě Milan Domes s Petrem Vlašicem. Oba přijížděli do Královic s 19 body, zatímco třetí v pořadí Jaroslav Jandl jich měl o pět méně. Čtvrtý účastník finále Pavel Hybler nasbíral bodů dvanáct. Jelikož však Jandl udělal v kurzu omyl, tak Hybler skončil třetí v dílčím i konečném pořadí. 
 
Petr Vlašic měl nejlepší první kolo, v tom druhém shodil dva míčky, a i když se chybám nevyhnul ani Milan Domes, tak díky svižnější jízdě mu to stačilo na druhý triumf. 
 
„Je to skvělý pocit. Chtěli jsme hattrick, ale double je taky dobrý. Já si to dnes hodně zkracoval, zatímco Petr jel více okolo. Měl jsem tak lepší čas a to rozhodlo. Sice jsme měli rozdíl jen něco přes jednu sekundu, ale dneska to tak je. Jezdí se vabank. Když chceš vyhrát, buď musíš jet rychle a čistě, nebo úplně rychle.“
 

Darina Hochmanová v Big Tour Zimního poháru nenašla přemožitele

Osmý ročník Zimního jezdeckého poháru zakončilo v Královicích u Slaného parkurové finále ve třech soutěžních kategoriích. V těch pro velké koně patřili mezi hlavní favority Darina Hochmanová, Klára Hlaváčková a Miloslav Příhoda.
 
V Pony túře se tentokrát nejvíce dařilo Adéle Korousové s Nancy 3, která na parkuru stupně LP** předvedla dvě čisté jízdy. V celkovém pořadí tak skončila po zisku 20 bodů třetí. O dílčí druhé místo se dělily Eliška Perlíková na poníkovi Coolagh April a Sofie Romofová se Silverem 15. Romofová vedla žebříček právě před Perlíkovou o dva body, a tak se pořadí na nejvyšších příčkách nezměnilo.  
 
Small Tour vedl před závěrečným závodem v Královicích Miloslav Příhoda s maximálním počtem dvaceti bodů a po dvou precizních výkonech v sedle hřebce Remember Me 1 k nim přidal dalších dvacet. O vítězi této seriálové úrovně tak bylo zcela jasno. „Remember je rychlý kůň, ukázal to již v kvalifikacích Zimního poháru. Dnes jsem proto zvolil co nejkratší nájezdy a snažil se jet čistě a co nejrychleji. To se mi povedlo, takže jsem moc spokojen.
 
Za Příhodou se v neděli 20. března umístil v soutěži stupně L** na výšce 120 centimetrů Miloslav Vítek s Bonne Chance-2. K původním jedenácti bodům tak přidal dalších devatenáct a posunul se na konečný třetí řádek tabulky jezdců v Malé túře. Celkem o pět bodů více má Klára Hlaváčková, jež ve finále skončila hned za Vítkem. 
 
Hlaváčková uspěla i v Big Tour, v níž do finálové části soutěže postoupila se dvěma koňmi. Více než se Skipem se jí dařilo v sedle Cascuda Bono a ukořistila s ním body za čtvrté místo. Třetí a druhý byl Lukáš Sojka na koních Zacharias Altstream a Oscar Dos Santos. 
 
Také Miloslav Příhoda postupoval do top finále se dvojicí koňských svěřenců. I když s nimi byl rychlejší než jiné dvojice jezdců a koní, jedna chyba ho s nimi připravila o nejlepší umístění. Takto se musel spokojit nejen s dílčím pátým a šestým místem, ale i druhou pozicí v konečné verzi tabulky Velké túry Zimního jezdeckého poháru 2022 za Darinou Hochmanovou. „Věděl jsem, že je Darča velmi rychlá. Má velkou kobylu s velkým cvalem, tak pro mě bylo cílem otočit to úplně všude. Myslím, že jsem to i všude otočil, kde jsem chtěl, ale vždy jsme měli trochu smůly a bohužel to neklaplo.“
 
Darina Hochmanová sedlala Chiquitu-LS a z bezchybných účastníků měla nejkratší čas, což jí vyneslo dílčí i celkové prvenství v seriálu. „Já se dnes hlavně snažila nebýt nervózní a zajet dobře základní kolo. Ve finále je to o štěstí a o tom, jak člověk riskuje a zda se to povede, nebo nepovede. Mě se to povedlo. Dokonce jsem měla naplánovanou i kratší variantu kurzu, ale když jsem slyšela, že Míla má chybu s oběma koňmi, tak jsem jela spíš trochu na jistotu, a na poslední skok jsem si trochu zajela. Jinak jsem měla také v plánu otočit po sedmičce dřív a zkrátit si cestu na osmičku.“
 
Poslední březnový víkend bude již ve znamení prvních venkovních jezdeckých závodů, které hostí Hradištko u Sadské a chystají se tam všichni tři nejlépe umístění jezdci Big Tour Zimního jezdeckého poháru. Jezdecký areál v Královicích u Slaného ožije opět v polovině dubna, kdy se tam koná první kolo Královické jezdecké ligy. 
 
Foto: Josef Malinovský



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE