reklama 11A

Equinews: Gombu vyhrál Jir Sun. Nagano Gold je potřetí Koněm roku

ikonka

Domácí dostihovou sezonu 2022 otevřel v Chuchle Areně Praha 95. Tipsport Gomba handicap. Vyhrál ho favorit Jir Sun. – Nagano Gold je potřetí Koněm roku. – Ve Slatiňanech se za vydatného sněžení konaly vozatajské závody. Více se dozvíte v Equinews.
05.04.2022 18:45  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který vysílá také například Televize Seznam, Stream.cz a v rámci zpravodajské relace Report i kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Chuchle Arena zahájila sezonu, v "Gombě" byl nejrychlejší Jir Sun

Start dostihové sezony v Chuchle Areně Praha provázelo v neděli 3. dubna poměrně studené počasí. Zahajovací mítink se přesto konal za početné divácké kulisy a ve znamení návratu dostihové atmosféry po dvou letech pandemie covidu-19.
 
Tradičním vrcholem dne byl 95. Tipsport Gomba handicap na 1200 metrů, do něhož odstartovalo devět koní z Česka, Rakouska a Slovenska. První významný dostih české sezony bývá velkou loterií. Kromě rozdílné jarní formy napříč stájemi se na tom podílí také výrazný rozptyl nesených hmotností. Zatímco nejslabší účastníci byli zatíženi pouze 48,5 kilogramy, favorit Jir Sun nesl o jedenáct kilo více.
 
Po startu spěchal dopředu Manoamano a spolu s ním rakouský Beau Massagot. Těm ale postupně došly síly a po zatočení do cílové roviny se pole vyrovnalo. 300 metrů před cílem došlo k menšínu incidentu u bariéry, kde byl slovenský bělouš Gentleman Jack tísněn útočícím Jir Sunem a na okamžik vypadl z rytmu.
 
Jir Sun v sedle s Martinem Laubem naopak akceleroval a zvítězil jistě o 3/4 délky před svým mocně útočícím stájovým kolegou Matellem. O další krk zpět finišovala třetí Manolla. Spolufavorit Worth Choice uzavřel doběh na devátém místě. Dostihová komise po doběhu projednávala poškození Gentleman Jacka pozdějším vítězství, nakonec však ponechala pořadí beze změn. Pětiletý valach Jir Sun byl loni vyhlášen šampionem sprinterů na Slovensku. Pro stáj Lokotrans ho v Újezdu u Boskovic trénuje Luboš Urbánek.
 
Zajímavým dostihem byla i Cena magazínu Forbes, handicap druhé kategorie na 1600 metrů. Výborný výkon zde podal čtyřletý český odchovanec Wakai Go z Dostihové stáje Go. Syn někdejší šampionky sprinterů Waka Laury diktoval pod žokejem Petrem Foretem v první části tratě tempo. V cílové rovině ho dohnali soupeři a čtyřletý valach trénovaný Václavem Lukou se už zdál být poražen. Znovu však zmobilizoval síly a na cílové čáře zdolal slovenského hosta Kaptain Joe. Třetím místem se po delší pauze vrátil na dráhu někdejší pražský zimní favorit Suprtupl.
 
V prvních týdnech sezony se upírá velká pozornost na tříletý ročník. V neděli jim byly věnovány hned tři dostihy. V úvodní Ceně Městské části Velká Chuchle na 1800 metrů zaujal do všech dostihů klasické trojkoruny přihlášený Alzir v sedle se Sabinou Mokrošovou. Hřebec majitelky MUDr. Evy Nieslanikové si při svém dostihovém debutu hravě poradil s pěticí soupeřů a zvítězil o 2 délky. Druhý skončil Well Alright a třetí doběhla Vignetta.
 
Strhující doběh nabídla Cena Strom Praha – John Deere na mílové trati. V posledních 200 metrech se utkali o vítězství hned tři koně. Nejvíce sil měl prostředkem dráhy útočící hnědák Gold Shalaa pod Radkem Koplíkem, který po boji o krk porazil druhého Irbise. O další hlavu zpět následoval třetí Minchir. 
 
V neděli hostovala v Chuchle Areně Praha celá řada kvalitních zahraničních žokejů jako Švýcarka Sibylle Vogt, německý talent Leon Wolff, Turek Tolga Koyuncu či Slováci Jozef Bojko, Michal Abík a Jaroslav Línek. Vítězství si však neodnesl nikdo z nich. Naopak stoprocentní bilanci měl předloňský český šampion Jan Verner. Za celé odpoledne měl pouze jediné angažmá, které však proměnil v krásné vítězství. Na tříletém hnědákovi českého chovu Sirovi Amicovi svedl velký boj s klisnou Heidi High pod Leonem Wolffem a triumfoval o 3/4 délky.
 
Vítězně vstoupila do sezony i nejúspěšnější rovinová jezdkyně roku 2021 Lucie Fialová. V sedle sedmileté hnědky Rabbit Win musela na poslední chvíli nahradit svou kolegyni Simonu Laubeovou, která si v neděli při pádu v cílové rovině zlomila ruku. Fialová se nečekané šance zhostila úspěšně a zařídila jedno ze dvou nedělních vítězství trenéra Allana Petrlíka a stáje Rabbit Trhový Štěpánov.
 

Historický hattrick: Nagano Gold se rozloučil jako Kůň roku 2021

Přestože se první dubnovou neděli v Chuchle Areně Praha již rozběhla dostihová sezona 2022, slavnostní ceremoniál Jockey Clubu ČR v malé sázkové hale se ještě naposledy vrátil k hrdinům loňského roku a ocenil své rovinové i překážkové šampiony.
 
Prestižní tituly se tradičně vyhlašují na Galavečeru českého turfu, ten se však ani loni nemohl kvůli pandemii covidu-19 uskutečnit. Dostihoví fanoušci si tak museli počkat na řešení posledních tajenek minulé sezony až na začátek jara.
 
Koněm roku 2021 se stal hřebec Nagano Gold ze stáje Syndikát V3J, který dostal nejvíce hlasů v anketě odborníků a v kombinaci s body za výsledky na dráze završil unikátní hattrick. Za více než půlstoletí trvání ankety je prvním rovinovým koněm, který byl třikrát vyhlášen Koněm roku. Před ním to dokázali pouze vítězové Velké pardubické Železník a Orphee des Blins. Pro ocenění si přišel hnědákův spolumajitel Jan Sobotka, který neskrýval své dojetí.
 
Kromě hlavního ocenění získal Nagano Gold, který v zimě odešel do chovu, i tituly nejlepšího staršího koně a vytrvalce. Jeho trenér Václav Luka mladší měl loni ve stáji i nejlepší tříletou klisnu Classu a šampiona mílařů Billabong Cata.
 
Další koňskou osobností nedělního večera se stal vítěz Velké pardubické Talent, který byl vyhlášen šampionem krosařů a nejlepším koněm českého chovu. Bodovala i stáj Dr. Charvát, v jejíž barvách běhali nejlepší dvouletý hřebec Red Coral, tříletý hřebec Hazarder a proutěnkář Roncal.
 
Už v průběhu dostihového dne byla předána Cena za dlouhodobý přínos dostihovému sportu, kterou získal in memoriam Tomáš Šatra. Legendární chuchelský trenér zemřel předloni ve věku 78 let.
 

Parkur byl trochu ztřeštěnej. Tak jsem to prostě napálil, uvedl Kafka

První venkovní vozatajské závody sezony 2022 hostil Národní hřebčín Kladruby ve Slatiňanech na Chrudimsku. Jezdci se museli vypořádat nejen s novými drezurními úlohami a poměrně náročným parkurem, ale i s chladným počasím doprovázeným sněžením.
 
Z původních pětačtyřiceti spřežení se jich na start kombinovaných vozatajských soutěží v drezuře a parkuru dostavilo do Slatiňan v sobotu 2. dubna jen dvacet sedm. Hlavním důvodem byla předpověď počasí, která avizovala velmi nízké teploty a sněžení. Ta se zcela naplnila a po velkou část dne se na areál hřebčína snášely sněhové vločky. 
 
Soutěž dvojspřeží pony tak nakonec absolvovala pouze Monika Pospíšilová, pro níž to byl alespoň trénink na další závodní mítinky. Ve dvouhvězdové soutěži jednospřeží předvedl nejlepší drezuru Jiří Ziegler s Haroldem 2, ale na parkuru inkasoval 23,46 bodů, což stačilo jen na dílčí páté místo. V součtu skončil třetí se ztrátou na Lucii Maryškovou, jež zapřahala koně Szogun. Ta byla naopak nejlepší na parkuru mezi kužely, kde zapsala jen 9,61 bodů. Celkem jich měla 66,88 a umístila se druhá.
 
Velmi stabilní výkony předváděl David Soukup s Cortinou 13. Byl druhý v drezuře i v parkuru a konečných 66,87 bodů mu zajistilo to nejtěsnější možné vítězství o jednu setinu. 
 
Na úrovni tří hvězd se představilo pět vozatajů. Velmi slušně si vedl Karel Nývlt s Uranem 40, který byl v drezuře druhý. Ve druhé zkoušce shodil tři míčky a 67,10 bodů mu vyneslo třetí pozici za Jiřím Zieglerem s Felou-Z. Ten byl o něco horší v drezuře, ale parkur zvládl pouze s 3,17 body. Dohromady jich měl 63,16 a umístil se jako druhý. Stejný jezdec se radoval i z prvenství, a to s Haroldem 2. V této kombinaci předvedl drezuru hodnocenou 51,66 body, což bylo o zhruba osm bodů méně než další umístění. Mezi kužely udělal pouze jednu chybu penalizovanou třemi body. 
 
„Až na to počasí to bylo celkem dobré. Koně mi udělali radost, takže spokojenost vládne na všech frontách. Co se týče parkuru, tak budu upřímný. Přišel mi poměrně náročný na to, že je začátek sezony. Mohl být trochu příjemnější,“ zhodnotil Jiří Ziegler. „Množství odhlášených vozatajů mě překvapilo. Podle přihlášek to vypadalo pestřeji. My to nemáme do Slatiňan tak daleko a byla by to škoda nedorazit. Chceme totiž jet za tři týdny do Kladrub, takže je to pro nás dobrý trénink. Oblékli jsme proto vyhřívané bundy a vyrazili,“ dodal úspěšný vozataj.
 
Po zrušení soutěže čtyřspřeží se o vrchol programu postarali účastníci kategorie dvojspřeží, kterých bylo třináct. Třetí nejlépe hodnocený výkon v drezuře předvedl Vladimír Moudrý, ale překážková jízda mu nevyšla podle představ a skončil nakonec pátý za čtvrtým Petrem Novákem. Tento domácí jezdec byl s druhým párem koní třetí. 
 
O více jak čtyři body méně než Novák, měl Jaroslav Kohout s koňmi Nil a Popel. Lépe na tom byl v drezuře i na parkuru. V obou částech soutěže byl druhý. Zcela suverénní výkony však předvedl Petr Kafka. Zapřahal koně Amado XLIV a Dante XXIV. Drezurní úlohu sice zajel za 55,63 bodů, což bylo jen o dvanáct setin před Kohoutem, ale výrazně si polepšil v jízdě mezi brankami z kuželů. Shodil pouze dva míčky, což bylo penalizováno šesti body a 61,63 bodů mu zajistilo jasné prvenství. 
 
„Moc jsem si to užil, i když byla trochu zima. Ale hlavní úkol, abych přejel na parkuru ten dřevěný mostek, který mi byl vloni osudný, se mi vydařil. Obrovský dík patří celému mému týmu, hlavně mému trenérovi Danielu Bejrovi. Samozřejmě také ošetřovatelkám koní a přísedící,“ pochvaloval si svůj tým Petr Kafka. „Až na to počasí to bylo krásné. U drezury jsem si myslel, že jsem jel hůř, než jsem byl za ní bodově oceněný. Parkur byl trochu ztřeštěnej. Všichni mi říkali, že nikdo nestíhá jet v čase. Tak jsem to prostě napálil a zkusil, jestli to vyjde. A vyšlo to jen se dvěma chybami, což bylo první místo,“ zhodnotil vítěz. 
 
Národní hřebčín Kladruby nad Labem se nyní připravuje na další vozatajské závody, které se uskuteční od 21. do 24. dubna po třech letech. Mezinárodní Rudolfův pohár totiž musel být v letech 2020 a 2021 zrušen kvůli vládním omezením v souvislosti s epidemií covid-19.
 
Foto: Josef Malinovský



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE