reklama 11B

Equinews: Steeplechase ve Varech. Olomoucké drezury vyhrál Knoflíček

ikonka

V Karlových Varech se běžely první dvě steeplechase sezony. Dostihový mítink na západě Čech nabídl mimořádně zajímavou podívanou. – Olomouc hostila Český pohár v drezuře. Nejnáročnější soutěže ovládl Michal Knoflíček. Sledujte další díl Equinews!
02.06.2020 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE - KLIKNĚTE!

 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony každý týden zpravodajský pořad Equinews, který vysílají mj. také kanál Sport 5 a Televize Seznam. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Vary nabídly první dvě steeplechase, na závodiště již mohli i majitelé

O měsíc později než obvykle otevřelo své brány závodiště v Karlových Varech, které v sobotu 30. května hostilo mimořádně atraktivní mítink. Kromě předzkoušky tříletých se na lázeňské dráze běžely dvě první steeplechase sezony a premiérový dostih dvouletých. 
 
Díky rozvolňování vládních opatření se dostali na závodiště i majitelé stájí, kteří mohli své koně letos poprvé sledovat naživo.
 
V Ceně Nadace města Karlovy Vary na 2000 metrů se představilo hned šest tříletých s přihláškou do Českého derby. Favoritkou byla jedničková vítězka Francesca Bella, která se však hned po startu dostala do strkanice způsobené Nitrem a byla v prvním oblouku vyvezena do vnější stopy.
 
Na špici se dostal jeden ze čtyř slovenských koní v poli Amos a udal průměrné tempo. Do sezony vstupující pražský zimní favorit Suprtupl se na protilehlé rovině posunul na druhou příčku a blízko cválala i Francesca Bella. V cílové rovině však přišel s velkým speedem slovenský Opasan, kterého do té doby vedl Radek Koplík na chvostu pole, a na jeho koncovku nikdo nenalezl odpověď.
 
Svěřenec trenéra Jozefa Chodúra zvítězil lehce o 3 1/2 délky před Suprtuplem, dalším Slovákem Sparticem a Francescou Bellou. Opasan zatím nevlastní přihlášku do Českého derby, ale stáj Bormann zvažuje dohlášení. „Byli to dobrý koně, všichni hledali místo, ale v takovém poli se to nedalo, protože byli furt zhuštěný, přede mnou bylo tak koní v řadě, takže já jsem byl schovaný za nimi a čekal jsem na ten závěr, jaký ukázal v Bratislavě. Sedělo mu, že byla delší rovina a že jsem mohl ještě chvíli počkat.“
 
Několik zajímavých tříletých se představilo i v trojkové Ceně společnosti Tipsport na 1600 metrů. V cílové rovině došlo ke kolizi, po níž bělouš Kenshibu ztratil Martinu Havelkovou. Viník Jaroslav Línek přišel na jeden den o licenci. Stylem start – cíl se prosadil do Českého derby přihlášený Donn Clifs pod žokejem Janem Rájou, který jistě o 3 délky zdolal slovenského Whistledownthewind a dalšího sledovaného hřebce Magic Barona.
 
Napínavý souboj až do posledních metrů byl k vidění v mílové Ceně prezidenta Jockey Clubu ČR, vrcholu rovinové části programu pro starší koně. Po vítězství už sahal sedmiletý matador Mormill s Janem Vernerem, slavícím v sobotu narozeniny, ale stylovou oslavu na poslední chvíli překazil Tomáš Lukášek v sedle o 3,5 kilogramu méně zatížené Tularky. Cílová kamera zachytila klisnu stáje Statek Blata Český Ráj o krátkou hlavu dříve, třetí Big Ben ztrácel další 2 délky.
 
Prvním překážkovým dostihem sezony byla trojková steeplechase Cena Jockey Clubu ČR na 3700 metrů. Velkou část dostihu odtáhli svěřenci rodiny Váňových. Na špici pracoval bělouš Ideal Choc pod Janem Kratochvílem, následovaný Andoinsem a Josefem Bartošem. Zdálo se, že favorit ze stáje Scuderia Aichner má dostih ideálně rozběhnutý, ale v cílové rovině už nedokázal zrychlit. To se naopak dokonale podařilo na překážkách debutujícímu Dominiqovi, který do té doby pod Janem Faltejskem odpočíval vzadu. Vítěz loňské Ceny prezidenta republiky si v posledním oblouku zlepšil pozici a v cílové rovině lehce odskočil o 6 délek. Andoinse odsunul na třetí místo finišující Meisho Kongoh, účastník Velké pardubické Sztorm bral čtvrtou příčku. „Tak na debutanta super. Je na něm vidět, že to bere ještě trochu ploše, ale on má obrovskou třídu, má tu sílu, takže člověk je furt v bezpečí.“
 
Druhá steeplechase dne měla být soubojem dalšího koně s velkou rovinovou třídou Intisariho a valacha Colpo Di Stato, jehož italský majitel Josef Aichner vážil cestu do Karlových Varů. Při prvním probíhání cílovou rovinou došlo k mrazivému momentu, kdy špatně ovladatelný Mosanto překřížil oběma favoritům na vedoucích pozicích cestu těsně před odskokem. Oba koně sice dál pokračovali, ale Intisari udělal chybu a postupně se začal vytrácet. Přepáleného tempa z první poloviny dostihu dokonale využila ryzka Engele s Jakubem Kocmanem, která zvítězila jistě před polokrevným Godfreym a Annie Reilly. „Ordre bylo takové: Půjde do Pardubic do krosů, bude to asi rychlé, tak nebudeš stíhat, uvidíš a nějak to objeď. Už v oblouku jsem věděl, že vyhraju, protože šla fakt dobře, moc ji to bavilo.”
 
Foto Bohumil Křižan / Jockey Club ČR
 

Knoflíček se blýskl při drezurách v Olomouci. Jeden obdélník nestačil

Jen pár dní po úvodních skokových závodech hostilo kolbiště olomouckého Equine Sport Centra zahajovací mítink Českého poháru v drezuře. Zájem o účast v jednotlivých soutěžích byl obrovský a na dvou obdélnících proběhlo za víkend na 250 startů.
 
Podíl na početných startovních polích měla nejen skutečnost, že se jezdci již nemohli dočkat prvních závodů, ale také to, že se v Olomouci uskuteční druhý zářijový týden mistrovství České republiky v této disciplíně. 
 
Vrcholnou soutěží dvoudenního mítinku byla v neděli 31. května úloha Intermediate I, do níž nastoupilo devět dvojic. Hodnocení přesahující lehce 65 % obdržela Markéta Vášová s Leontýnou, na vítězství to však nestačilo a skončila druhá.
 
O více jak tři a půl procenta lepší výsledek předvedl Michal Knoflíček na Dublinovi. Stejná dvojice byla úspěšná již v sobotní úloze Svatý Jiří, kterou ovládla se ziskem více jak 69 %. Shodou okolností i v tomto případě jim byly nejsilnějšími konkurenty Markéta Vášová a Leontýna. Od Knoflíčka s Dublinem je v tomto případě dělilo 2,5 %. „Myslím si, že po té dlouhé pauze to bylo super. Konečně jsme mohli vyjet na závody a moc jsme si to užili oba dva.“ 
 
Aktuálně však již Michal Knoflíček vyhlíží otevření hranic, aby mohl vyjet reprezentovat Českou republiku do zahraničí. Chybět by samozřejmě nechtěl ani na domácím vrcholu sezony. „Další start bychom chtěli v Máriakálnoku, jestli to půjde a následně v Česku mistrovství republiky.“
 
V červnu a v červenci bude Equine Sport Centrum v Olomouci opět vyhrazeno především parkurovým jezdcům, na drezury zas dojde v polovině srpna, konkrétně čtyři týdny před plánovaným drezurním a paradrezurním šampionátem.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE