reklama 11C

Equinews: Splněný parkurový sen. Ohlasy z dostihového galavečera

ikonka

Šest jezdců, tři místa. Boj o účast v parkurovém týmu pro Tokio začíná. – Padesátým dostihovým koněm roku byl v Prostějově vyhlášen Nagano Gold. – Podívejte se na první díl televizního pořadu EQUINEWS, který je nástupcem Jezdeckého magazínu!
21.01.2020 08:55  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

TELEVIZNÍ POŘAD SLEDUJTE ZDE - KLIKNĚTE

 

Dva týdny od chvíle, kdy Českou republiku obletěla zpráva, že po 84 letech bude náš parkurový tým startovat na olympiádě, již mají jezdci jasněji o tom, jak bude vypadat následujících pět měsíců. Kdo nakonec do Tokia odletí, se rozhodne v červnu.

Ve hře o účast je šestice jezdců. Minimální kvalifikační požadavky způsobilosti pro účast na olympijských hrách mají v současné chvíli splněné čtyři z nich. Emma Augier De Moussac s Divou, Anna Kellnerová se Silverstonem, Zuzana Zelinková s Calerim a Ondřej Zvára s Quimerem.

Aleš Opatrný si bude chtít doplnit kvalifikaci jak se svým Forewerem, tak s novým svěřencem, kterého dostal k dispozici, a tím je Gentleman VH Veldhof. Ondřej Zvára bude usilovat o doplnění kvalifikačního limitu i s jeho stájovou jedničkou Cento Lanem, který se při loňské týmové kvalifikaci v Budapešti zranil a dočasně jej musel zastoupit již zmíněný Quimero. Anna Kellnerová si plánuje splnit do 1. června kvalifikaci s třemi svěřenci.

Z reprezentační schůzky parkurového týmu vyplynulo, že šestým jezdcem, který se o kvalifikaci pokusí, bude Kamil Papoušek, a to ve dvojici s hřebcem Warnessem zapůjčeným ze Zemského hřebčince v Písku.

Samotný výběr tří účastníků olympijských her v Tokiu a jednoho náhradníka by měl proběhnout nejpozději v polovině června po společném reprezentačním výjezdu na mezinárodní závody do polských Sopot.

Na volbě by se měli podílet i samotní jezdci. Ti se budou moci vyjádřit k tomu, koho by nominovali do týmu. Skoková komise, potažmo Výkonný výbor České jezdecké federace by k jejich volbě měl přihlédnout.

Uzávěrka přihlášek je 19. června a parkurové soutěže se v Tokiu konají od 4. do 8. srpna. Předcházet jim budou od 25. července jezdecká klání v drezuře a ve všestrannosti.

 

Je to jedna z nejstarších anket v českém sportu. Minulou sobotu byl už po padesáté vyhlášen dostihový Kůň roku. Začátky trofeje, o níž rozhodují přímí účastníci dostihů, odborníci, média a nově také výsledky na dráze, spadají do sezony 1970.

Hlavní postavou slavnostního večera v Národním domě v Prostějově byl tentokrát šestiletý hřebec Nagano Gold ze stáje Syndikát V3J.

Těsně druhý z loňského mítinku Royal Ascot a účastník nejbohatšího evropského dostihu Ceny vítězného oblouku si odnesl hned tři ocenění. Kromě hlavní trofeje Kůň roku 2019 byl vyhlášen také nejlepším vytrvalcem a starším koněm.

Trenér Václav Luka připravuje také šampiona mílařů Wirelesse a nejlepší dvouletou klisnu Fragu. Šampiony tříletých byli vyhlášeni Arcturus a Falcon Baby, mezi koňmi českého chovu získal nejvíce hlasů ryzák Kristiano.

Velké naděje poutá šampion dvouletých hřebců Rate ze stáje Pegas. Suverénní vítěz Gerschova memoriálu při Evropském poháru žokejů bude letos usilovat o úspěchy v klasických dostizích.

Hned několikrát si přišel pro cenu Josef Váňa, který trénuje nejlepšího koně v cross country Theophila a v zastoupení svého syna Josefa mladšího převzal i trofej pro nejlepšího steeplera L’Estrana. Letošní cesta úřadujícího vítěze Velké pardubické Theophila je podle něj daná.

Dostihová sezona v Česku začíná 5. dubna v Chuchle Areně Praha.




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE