reklama 11D

Equinews: Start sezony v Olomouci, dorazila i mladá adeptka pro Tokio

ikonka

V Olomouci zahájili parkurovou sezonu netradičně začátkem pracovního týdne. – Po dvouměsíční přestávce se na kolbišti Equine Sport Centra představila i Sára Vingrálková, nejmladší adeptka na olympijskou účast v českém skokovém týmu.
28.05.2020 10:36  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

PODÍVEJTE SE NA POŘAD EQUINEWS - ZDE (KLIKNĚTE)

Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony každý týden zpravodajský pořad Equinews, který vysílají mj. také kanál Sport 5 a Televize Seznam. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Tretera v Olomouci opět vyhrával. Jak sezonu skončil, tak ji zahájil

V olomouckém Equine Sport Centru se netradičně závodilo v pondělí 25. a v úterý 26. května. Organizátoři čekali na další vlnu uvolnění vládních restrikcí a odvážný krok se jim vydařil, neboť oba dny se startovní listiny zcela naplnili. 
 
V součtu sbor rozhodčích nakonec odbavil téměř pět set startů. Velký zájem o účast na závodech konaných začátkem pracovního týdne však ředitelka areálu Michaela Smrčková dopředu očekávala. „Nechci vypadat nepokorně, ale myslím si, že kdybychom povolili tři stovky startů, tak bude opět plno. Takže tohoto jsme se nebáli, protože Olomouc je taková specifická v tom, že má ty startovní listiny vždycky úplně plné.“
 
Nejatraktivnější podívanou nabídla úterní soutěž s výškou překážek do 140 centimetrů s návazným rozeskakováním. Do něj se nepodíval Marek Klus s Largem, jelikož inkasoval jeden trestný bod za překročení časového limitu. Podobně na tom byla i Sára Vingrálková v sedle Kas-Sini DC, s nímž před necelými třemi měsíci dosáhla na minimální kvalifikační limit pro účast na olympijských hrách v Tokiu. Čas překročila jen o dvě setiny sekundy, a tak ve výsledkové listině figuruje před Markem Klusem na sedmé příčce.
 
V rozeskakování jednou chyboval Zdeněk Žíla s Chacco-To, stejně jako Lucie Strnadlová s Carpalou-Peli. Ta ovšem cílovou čáru protnula o tři setiny rychleji, což jí zajistilo páté dekorované místo. Nejpomalejší jízdu v rozeskakování předvedla Natálie Soukupová s Lordem, ale jelikož nechybovala, mohla být spokojena s čtvrtým řádkem výsledkové listiny. Sára Vingrálková s dalším ze svých svěřenců Quisandrem tentokrát dokončila celou soutěž bez jediného trestného bodu a v čase 27,70 se zařadila na třetí stupínek. 
 
O čtyři desetiny rychlejší byl loňský vítěz finále Českého skokového poháru Rudolf Doležal. S Quattro Centem tak skončil druhý. Předstihl jej až poslední startující, Vladimír Tretera s Gangsterem V/H. Rozeskakováním projel o více jak tři sekundy rychleji a získal tak vítězný double, jelikož se stejným koněm nenašel přemožitele ani v předešlé soutěži s překážkami o 10 až 15 centimetrů nižšími. 
 
Jedním z Treterových cílů je pravidelná účast v rámci domácí parkurové extraligy, ale také srovnání se s konkurencí na zahraničních kolbištích. „Já bych chtěl určitě skákat Český skokový pohár, jelikož teď mám starší koně, tak bych chtěl chodit ty nejvyšší soutěže u nás. No a uvidí se, kdy se to otevře. Chtěl bych letos ještě jít nějaký mezinárodní zahraniční konkur.“
 
Zcela spokojen se svými výsledky byl i druhý umístěný Rudolf Doležal. „Já jsem určitě spokojen, protože jak se říká, první vyhrání z kapsy vyhání. A jsme tady všichni na to, aby se koně po dlouhé pauze rozcvičili. Pořadatelé nám připravili perfektní podmínky, stavitel super parkury, takže šťastnej den.“
 
Kolbiště v Olomouci dlouho prázdné nezůstane, neboť se tam hned nadcházející víkend konají další, pro změnu drezurní, závody, o něž je mezi jezdci stejně velký zájem, jako o ty skokové. Soutěžit se tak bude opět od rána až do večera.
 

Vingrálková: Na olympiádu se doma připravit nedá, potřebujeme jet ven

Během květnových skokových závodů v Equine Sport Center Olomouc se v hlavní soutěži představila letos osmnáctiletá Sára Vingrálková, která začátkem března překvapila parkurové fanoušky splněním kvalifikačního limitu pro účast na olympiádě v Tokiu. 
 
I když s touto možností původně vůbec nepočítala, rozhodla se upravit své priority a pokusit se ucházet o pozici v parkurovém týmu pro Hry odložené na příští rok. „Náš plán byl, tím, že mi je letos osmnáct, že začnu chodit tříhvězdové a čtyřhvězdové Grand Prix, abych získávala zkušenosti jak já, tak moji koně. – Vůbec to nebylo v plánu, ani účast na Sunshine Tour nebyla plánovaná proto, že je to olympijská kvalifikace – pojďme a pokusíme se tu kvalifikaci udělat. To vůbec takto nebylo, byla to moje první čtyřhvězdová Grand Prix, týden před tím jsem šla první tříhvězdovou Grand Prix – jak já, tak Kas-Sini a vyšlo to, tak potom jsme ty plány přehodnotili a říkali jsme si, že pokud se to povedlo, ta kvalifikace udělat, že bychom touto cestou pokračovali a uvidíme, co sezona přinese. – Pak jsme tedy trochu překopali plán závodů a dali jsme tam větší závody, víc závodů a snažili jsme se na to nějak připravit. Ale vzhledem k tomu, že situace a karanténa všechno změnila, tak uvidíme, co přinese další čas.“
 
Na druhou stranu aktuální situace může být pro Sáru Vingrálkovou velmi výhodná, jelikož odložení olympijských her o rok jí dává možnost získat další zkušenosti a naplno bojovat o účast v Tokiu. „Já i kůň budeme mít o rok víc, máme víc času na trénink, na další závody, ale doufám, že se ty závody otevřou v zahraničí, protože co si budeme povídat, na olympiádu se doma připravit nedá. Potřebujeme vyrazit na tři, čtyři hvězdy do zahraničí, potom začít na pětihvězdičkových závodech, takže potřebujeme vyjet i tuto sezonu. Ale doufám, že pokud ne v tomto roce, tak aspoň v tom dalším se už ty velké závody opravdu otevřou,“ dodává Sára Vingrálková.
 
Mezinárodní srovnání by snad měla mít letos nejen Sára Vingrálková, ale i další čeští jezdci, a to dokonce na domácí půdě. Právě v Olomouci by se totiž měl koncem srpna uskutečnit odložený závod zařazený do Světového poháru v parkurovém skákání.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE